Varför lutar sig hunden mot mig med sin bak?

Husky hund lutar sig mot sin ägare en vacker sommardag i parken

Hundägare känner igen sig. Oavsett om hunden är stor eller liten kommer den oundvikligen att luta sig mot ditt ben och sedan stödja sig med baksidan mot ditt ben. Rörelsen innebär att de vill känna sig nära dig, antingen av ömhet eller för att vara säkra, vill ha en rumpmassage eller bara betraktar det som en hälsning.

Läs vidare för att få reda på mer om denna aspekt av ditt husdjurs beteende.

Är det ett normalt hundbeteende?

Att luta sig med baken mot dig är helt normalt för alla typer av hundar. Det är ett sätt att uttrycka sig på flera sätt. Du bör alltid bekräfta din hund när den gör detta genom att klappa den eller kanske klia den på baksidan ovanför svansen.

Hundar har doftkörtlar runt svansen, både under och över den. Det är därför som hundar sniffar på varandra där som en hälsning. De får mycket information på detta sätt, bland annat om humör, hälsa och till och med vad den andra hunden äter. Det är ett sätt att avgöra om de kan vara vänner snarare än att se varandra i ögonen, vilket är ett aggressivt drag i hundspråket.

Hundarnas doftkörtlar ovanför svansen är också starka och det är en av anledningarna till att de älskar att få det området kliat. Så de placerar den kroppsdelen i närheten av dig för att det ska vara bekvämt.

Varför lutar sig hundar mot dig med baken?

Det finns fyra primära anledningar till att en hund lutar sig mot sin ägare med baksidan utöver att vilja ha sitt rumpa kliad.

1. Det är en hund som hälsar

Eftersom hundar vanligtvis hälsar på varandra genom att sniffa varandra i baken försöker de välkomna dig på samma sätt genom att presentera sin baksida. Kom ihåg att hundar tror att vi är en del av deras flock, så de vill kommunicera.

Vi tror att vi lär dem, men vi inser inte att hundarna också tror att de behöver lära oss hur vi ska vara en del av deras flock. Att luta sig mot en ägare lär ägaren den rätta hundhälsningen.

Detta gör att det är viktigt hur du svarar. Ignorera inte din hund. Det skulle vara oförskämt mot den. Skjut inte bort din hund, för det är sårande eftersom den bara vill hälsa på dig. Bekräfta den i stället. Säg att den är en bra hund och ge den kanske ett litet ryggkliande. Din hund kommer gladeligen att stå där så länge du gör det utan att uppföra sig illa.

2. Den vill göra anspråk på sin ägare

Det fanns en teori som hävdade att om hunden lutar sig mot sin ägare med rumpan är det för att visa dominans över sin ägare. Den teorin har sedan länge förkastats som felaktig, men den innehåller en kärna av sanning.

Hundar, särskilt om de är i närheten av andra hundar, kan börja luta sig mot sin ägare för att visa de andra hundarna vem som tillhör dem. På så sätt visar de dominans över de andra hundarna. Hundar vet att det är ”först till kvarn”, så de sätter standarden genom att kräva sin ägare tidigt.

En annan del av detta är att hunden vill gnugga sin doft på dig genom att luta sig mot eller gnugga sig mot dina ben. Även om detta vanligtvis ses som ett kattdrag gör hundar det också.

Varje hund har en doft, liksom varje människa. Hundar vill blanda dofterna så att din familj har en ”flockdoft”. Din hund slickar och gnuggar sig mot familjemedlemmar för att skapa en unik doft som identifierar familjen som en enhet eller flock. 

Att luta sig med bakdelen mot dig är ett sätt att blanda doften eller lägga en ny doft på dig om han känner att andra hundar är i närheten.

3. Hunden vill ha uppmärksamhet

Detta är den vanligaste anledningen till att en hund lutar sig mot sin ägare med baken. Den här rörelsen är som en hundkram. Din hund älskar dig och vill bara att du bekräftar den kärleken med en klapp på huvudet eller ett kliande bakom örat.

Hundar visar också förtroende med detta beteende. Hunden är mest sårbar när den vänder ryggen till och tittar bort. Att vända ryggen mot dig och titta utåt visar att din hund litar helt och hållet på dig. Den behöver inte ständigt titta på vad du gör.

Se det som en stor komplimang att din hund litar så mycket på dig. Det betyder att du har knutit band till honom och att han har knutit band till dig.

4. Hunden söker efter trygghet

Det finns tillfällen då en hund kan känna sig nervös i en situation. Den är osäker på sin omgivning, så den kommer att luta sig mot sin ägare för att lugna sig själv. Att röra vid dig får hunden att känna sig tryggare och säkrare. Du är trots allt större och du kommer att skydda den. Det vet hunden.

Att röra vid dig lugnar och tröstar din hund, ungefär som att ge ett barn en nallebjörn att hålla om. Din hund kommer att klara sig så länge du inte lämnar den ensam i situationen.

Hur vet jag varför min hund gör så här?

Eftersom det finns fyra olika möjligheter till varför din hund lutar sig mot dig måste du titta närmare på din hund, er relation och omständigheterna kring detta.

Det är till exempel förmodligen bara en hälsning och en vädjan om lite uppmärksamhet om din hund gör detta direkt när du kommer hem. En hund som gör detta i djuraffären när den står i kö bland andra hundar och ägare lägger troligen anspråk på dig eller kanske känner sig lite osäker.

Om din hund gör detta medan du är mitt uppe i ett projekt eller pratar med någon är den ute efter uppmärksamhet. Om den utför den här manövern när du är i en hundpark eller i lydnadsskola betyder förmodligen att din hund är nervös och känner sig lite rädd eller hotad.

Ska jag försöka ändra detta beteende?

Nej, detta är ett normalt hundbeteende och är helt enkelt en form av kommunikation. Ju mer tid du tillbringar med din hund, desto mer kommer du att kunna förstå din hunds former av kommunikation och vad exakt denna rörelse betyder när han gör det.

Den enda gången detta beteende kan behöva justeras är om hunden riskerar att putta omkull dig eller dina barn när den försöker göra detta. En stor hund, särskilt en yngre hund, känner inte till sin storlek. Han kan tro att han försöker visa ett litet barn ömhet och det slutar med att han slår omkull den lille.

Detta pinsamma missförstånd upprör hunden lika mycket som det gråtande barnet. Hunden förstår inte varför barnet, eller du, är upprörd över hans uppvisning av ömhet.

Det skulle hjälpa om du inte skällde ut hunden för detta. Försök istället fånga hans uppmärksamhet med en klappning innan han försöker sig på det och distrahera honom sedan med en godbit eller leksak. Hans beteende kommer så småningom att förändras till mindre vilt.

Slutsats

Hundar har sitt språk, och en bra hundägare försöker förstå det lika mycket som ägaren försöker lära hunden att leva med oss. Man kan inte ändra det som finns i en hunds DNA, och att luta sig med baken är en av de saker som hundar gör, vissa mer än andra.

Njut av den lilla knuffen av tillgivenhet och förstå att det är så här hundar säger att de älskar dig!

Similar Posts