Varför hatar hundar kvastar?

Söt valp sitter i städskrubb intill kvastar och hinkar

En av de vanligaste hushållsartiklarna är kvasten. Den används för att sopa upp skräp, bli av med smuts och löv och är till och med till hjälp för att hålla hemmet snyggt! Men av någon anledning verkar hundar inte vara så förtjusta i dessa kvastar… varför hatar de dem? Lär dig mer om varför hundar hatar kvastar och vad du kan göra för att hjälpa din hund att vänja sig vid dem!

De förstår inte syftet med en kvast

Hundar vet inte vad en kvast är till för och ser den som något som kan skada dem. De förstår inte heller eller litar på syftet med en kvast och är därför mycket rädda för dem. Hundar kan inte förstå användningen av en kvast eftersom de inte kan tolka mänskligt språk.

Ljudet av en kvast

Vissa hundar är mer rädda än andra, och denna rädsla översätts till en aversion mot ljudet från en traditionell kvast. Din hund kan reagera med aggression eller defensiva beteenden när den hör ljudet av en sopning.

I vissa fall kan en hund ha blivit skrämd av ljudet av en kvast eller annan rengöringsutrustning. I dessa fall är det bäst att börja på avstånd och långsamt närma sig ditt husdjur med försiktighet.

Hundar förstår inte ljudet av en kvast och kan se den som ett byte. Hundar använder sina öron för att jaga och orienterar sig efter ljud. Hundar kan höra ljudet av en kvast och tro att den jagar dem, så de springer iväg eller attackerar.

Kvasten luktar

Hundar gillar inte lukten av kvastar eller oftare lukten som de tar upp på kvasten efter att den har använts. Denna lukt kommer från dammet och smutsen på dem.

Den kan också ha en doft som är kvar från när du sopade köket eller badrummet, vilket också är en lukt som hundar kanske inte gillar.

Kvasten verkar röra sig på egen hand

Hundar vet inte vad en kvast har för syfte, så de reagerar med rädsla. En hund kan se kvasten röra sig på egen hand och anta att den försöker skada dem, eller så kan de tro att någon attackerar dem.

Hundar kan vara rädda för kvastar eftersom de kan tro att sopredskapet rör sig på egen hand och det är oroväckande för vissa hundar. Många hundar reagerar negativt på allt som verkar röra sig på egen hand.

Dammsugare skulle mer sannolikt framkalla en omedelbar visceral reaktion än kvastar, vilket är anledningen till att vissa hundar kanske inte reagerar lika starkt på en kvast.

Hur man tränar en hund att inte vara rädd för kvastar

Att träna en hund att inte vara rädd för kvastar kan göras på olika sätt.

Steg 1: Presentera kvasten långsamt medan den är stilla

Det första steget för att träna en hund att inte vara rädd för kvastar är att introducera kvasten långsamt medan den är stilla. Börja med att visa dem kvastens handtag. När de är bekväma med detta kan du visa dem borstarna utan att sopa något.

Steg 2: Låt kvasten sitta i öppen dager

När din hund har blivit bekväm med kvasten på egen hand kan du låta den stå framme i vanlig ordning. Låt dem se den medan de äter eller leker. Ju mer de ser den, desto mindre sannolikt är det att de är rädda för den.

Steg 3: Använd kvasten långsamt under en mycket kort period till en början – belöna lugnt beteende

Börja med att använda kvasten genom att vara försiktig till en början. När din hund är lugn belönas den med godis eller lek. Använd först kvasten långsamt för att introducera den. När de väl är bekväma med detta kan du använda den snabbare utan godis eller lek.

Vad händer om ovanstående steg inte fungerar för din hund?

Om ovanstående åtgärder inte fungerar finns det ett par saker du kan prova:

Lär ut kommandot ”tyst”

Lär din hund kommandot ”tyst”. Det här kommandot används när du vill att den ska sluta med vad den gör eller vara tyst. Genom att göra detta hjälper du dem också att lära sig att kvasten inte är skadlig.

Om kvasten fortfarande gör din hund nervös kan du återinföra den med hjälp av kommandot ”tyst”. Detta görs genom att använda kvasten långsamt utan godis eller lek först. Du kan sedan belöna lugnt beteende med godis eller lek senare.

Lär ut kommandot ”stanna”

Att lära din hund kommandot ”stanna” kommer också att hjälpa dem. När de känner sig nervösa kan du återkalla dem och belöna lugnt beteende. Den här metoden hjälper dem att se kvasten som en vän och inte som ett hot.

Lär ut kommandot ”lämna”

En annan metod att använda är ”lämna”-kommandot. Om din hund kommer för nära kvasten eller försöker bita den kan du säga ”lämna” och sedan leda den bort från kvasten. Den här metoden tar längre tid, men din hund bör så småningom vänja sig vid den.

Ge positiv feedback

För att din hund ska lära sig det rätta beteendet måste du ge positiv återkoppling. Det är viktigt att du berömmer dem när de är lugna och ignorerar deras negativa beteende.

Bestraffning fungerar inte

Metoden med straff fungerar inte. Det ger bara din hund idén att kvasten är farlig och att de ska vara rädda för den. Om de är rädda kommer detta bara att göra dem ännu räddare.

Varför skäller min valp på kvasten?

Varför skäller valpar på kvasten? De kanske är upphetsade av det de ser och vill att du ska lägga märke till det. När de ser en kvast är det det första de tänker på. Vid denna tidpunkt är det inte ovanligt att de skäller på kvasten. Även om det kan se ut som om de har ett problem med kvasten är de förmodligen bara glada över att se något nytt. De skäller vanligtvis i upphetsning och vill låta dig veta om sin upptäckt.

Vissa unga och lekfulla hundar kan se kvastar som en lek. Detta kan leda till att hunden skäller på kvasten när den är i händerna på ägaren. Om du ger honom uppmärksamhet medan han skäller kommer han snabbt att lära sig att detta beteende ger honom det han vill ha. Om du ignorerar honom kommer han att sluta skälla.

Eftersom de är svängiga och sopar över golvet framför din hund kan det vara rent ut sagt skrämmande för vissa valpar! Det kan få din hund att känna att den är i fara och att det enda du kan göra är att skälla på den. Naturligtvis är det inget ont i att skälla, så länge det inte skapar problem för dig.

Hur hindrar jag min valp från att skälla på kvasten?

Det finns ett par saker du kan göra för att hjälpa din hund att sluta skälla på kvasten. Det första du kan göra är att använda de kommandon vi nämnde tidigare. Detta kommer att hjälpa din hund att förstå att du inte vill att den ska skälla på kvasten.

Det andra du kan göra är att distrahera honom med en annan aktivitet. En hund brukar vanligtvis sluta med det han håller på med när han har ett alternativ som fångar hans uppmärksamhet.

Du kan också sluta sopa om din hund skäller på den medan du gör det. Även om detta kan verka som en bra idé kan det göra saken värre eftersom du förstärker hans beteende genom att ge det uppmärksamhet. När du väljer att ignorera din hund och inte ge den någon uppmärksamhet kommer den att vara mycket mindre benägen att skälla på föremål som skrämmer den.

Similar Posts