Kan hundar äta popcorn?

Hund sitter i soffan vid en skål popcorn

Du har säkert sett din hund tigga om popcorn när ni tittar på film. Men är det okej att dela detta smaskiga mellanmål med din lurviga vän?

De flesta hundar kan äta små mängder osaltade, luftpoppade popcorn som godis. Mikrovågspoppade eller kraftigt kryddade popcorn är dock generellt sett ohälsosamma för ditt husdjur och bör undvikas. Men din hund klarar sig förmodligen bra om den råkar äta några bitar som du tappar.

Nedan fördjupar sig den här artikeln i allt du bör tänka på innan du ger detta läckra godis till hundar. Du får också lära dig hur du kan göra hundvänliga popcorn till ditt husdjur.

Är det säkert för hundar att äta popcorn?

Generellt sett kan din hund säkert njuta av ett popcornsnack då och då – men det finns några viktiga förbehåll.

För det första bör du bara ge din vovve helt vanliga popcorn.

Smöret och saltet vi lägger på våra popcorn, som visserligen är utsökta, kan ge ditt husdjur magproblem. Och regelbunden konsumtion kan till och med leda till allvarliga hälsoproblem.

Dessutom är det bättre att ge din hund luftpoppade popcorn än mikrovågspoppade varianter.

Popcorn från mikrovågsugn brukar innehålla massor av kryddor och oljor, vilket är dåligt för din lurviga vän. Dessutom kan de opoppade kärnorna i dessa påsar utgöra en kvävningsrisk. 

Det är ändå okej om ditt husdjur får i sig en bit som du råkar tappa av misstag. Det är trots allt svårt att undvika om din valp gömmer sig under bordet och väntar på rester. Du vill bara inte göra det till en vana att ge dem saltad, smörig mat.

Slutligen är popcorn bäst som godis, inte som måltid. Så ge inte din hund en hel skål med popcorn.

Och om du ger din hund vanliga, luftpoppade popcorn, se till att den får vatten. Om hundar mumsar i sig detta mellanmål kan de snabbt bli uttorkade.

Ta också bort alla opoppade korn för att minska risken för kvävning.

Är popcorn bra för hundar?

Lustigt nog är vanliga popcorn ganska hälsosamma för hundar i måttliga mängder.

När de är luftpoppade och osaltade är detta mellanmål en bra källa till fibrer och mineraler. Och vissa av dessa näringsämnen, som zink och magnesium, är avgörande för din hunds välbefinnande.

Haken är dock att ditt husdjur redan bör ha en balanserad kost.

De flesta märkeshundfoder innehåller alla vitaminer och mineraler som din valp behöver. Det betyder att popcorn inte är något som din hund bör förlita sig på för att få näring.

Dessutom är popcorn endast okej för din hund i måttliga mängder.

Hundarnas matsmältningssystem har svårt att hantera stora mängder av detta godis. Om du ger för mycket till ditt husdjur kan det därför leda till att de känner sig sjuka eller kräks.

Så hur mycket är för mycket? 

De flesta veterinärer är överens om att godis endast bör utgöra upp till 10 % av ditt husdjurs kost. Det betyder att det vanligtvis är okej att ge din valp en liten handfull popcorn. Men mer än så börjar bli i överkant.

Biverkningar och risker med popcorn

När popcorn är korrekt tillagade är det i allmänhet ett säkert mellanmål som din pälsbeklädda vän kan njuta av. Det kan dock innebära hälsorisker för hundar i specifika situationer.

Här är några av de risker som du bör vara medveten om:

 • Kvävning: Hundar kan få korn i halsen, precis som människor. För att minska risken för att detta ska hända bör du bara ge din vovsing en bit åt gången. Och försök att uppmuntra den att dricka vatten.
 • Problem med matsmältningen: Toppings som karamell och smör kan rubba din hunds matsmältning och orsaka kräkningar. Vissa syntetiska ingredienser är också giftiga för hundar. Ge dem därför bara vanliga popcorn.
 • Fetma: För mycket popcorn kan leda till fetma hos din hund – även om mellanmålet är vanligt och luftpoppat. Se därför till att det förblir en tillfällig godbit.
 • Uttorkning: Har du någonsin blivit törstig när du mumsat på detta mellanmål på biografen? Det kan också få hundar att känna sig uttorkade. Kontrollera att din hund har vatten i skålen för att hjälpa till att skölja ner eventuella kärnor.

För att undvika vissa av dessa faror bör du endast ge ditt husdjur luftpoppade popcorn som är vanliga. Ge dem dessutom enstaka bitar åt gången och få dem att dricka vatten.

Hur man gör popcorn för hundar

Nu när du känner till fördelarna och riskerna kanske du undrar hur man gör hundvänliga popcorn.

Här är stegen:

 1. Köp osmorda kärnor: Köp endast helt vanliga popcornkärnor. Extra kryddor och oljor kan vara ohälsosamma för din hund – därför bör du undvika mikrovågspoppade varianter.
 2. Använd en varmluftspoppare: Med hjälp av en luftpoppare kan du poppa kärnor utan olja. Du kan hitta en bra sådan på Amazon här.
 3. Ta bort opoppade bitar: Det är troligt att vissa popcornkärnor inte poppar helt och hållet. När popcornen har svalnat tar du bort de opoppade bitarna för att minska kvävningsrisken för din hund.
 4. Lägg inte till några toppings: Smör, salt, karamell och andra toppings är dåliga för din hunds hälsa. 
 5. Måttlighet är nyckeln: Godis bör endast utgöra en liten del av hundens kost. Så ge inte din hund en hel skål fylld med detta mellanmål, oavsett hur gulligt den tigger.

Kom alltid ihåg att ditt husdjurs välbefinnande kommer i första hand. Om även små mängder får dem att verka sjuka, ge dem då inte mer popcorn.

Varför älskar hundar popcorn?

Det är lätt att förstå varför människor älskar popcornens salta, smöriga crunch. Men varför tycker hundar, som i första hand är köttätare, också om popcorn?

Det visar sig att din pälsbeklädda vän gillar popcorn av samma skäl som du gör!

För det första är popcorn gott. Även om din hund inte kan smälta stora mängder så älskar de ändå smaken – särskilt när det finns fett smör och salt.

Tänk dock på att toppings fortfarande inte är bra för dem.

Dessutom är lukten av det här mellanmålet direkt aptitretande. Och hundar kan känna lukten ännu bättre än du. Så bli inte förvånad om ditt husdjur kommer sprintande när du drar ut en påse ur mikrovågsugnen.

Slutligen, tro det eller ej, är popcornens högljudda crunchande ljud trevligt för din hund.

Hundar får mycket stimulans av att mumsa på saker. Därför är den knapriga känslan och ljudet extra tillfredsställande för dem.

Alternativ till popcorn för hundar

Efter att ha lärt dig om popcorn kanske du vill hitta ett hälsosammare alternativ för ditt husdjur. Och tack och lov finns det gott om andra utmärkta godsaker som du kan ge dem.

Nedan finns en lista över snacks som din hund också kan älska:

 • Äpplen: Precis som popcorn har den här frukten en tillfredsställande knaprighet som din hund kommer att uppskatta. Förbered den här godiset genom att skära äpplet i skivor och ta bort kärnhuset och kärnorna.
 • Jordnötssmör: Hundar är galna i jordnötssmör. Du kan ge hundarna det på en sked eller lägga till det som topping på en annan godbit. Det här mellanmålet innehåller mycket fett, så ge din vovve bara lite åt gången.
 • Morötter: Kaniner är inte de enda djuren som älskar detta hälsosamma mellanmål. Enligt American Kennel Club är morötter ett väldigt hälsosamt hundgodis. De är också roliga för ditt husdjur att mumsa på. 
 • Jordgubbar: De här läckra små bären innehåller massor av fibrer och C-vitamin. Men ännu mer fantastiskt är att de också kan hjälpa till att bleka din hunds tänder!
 • Broccoli: De kan njuta av dessa krispiga grönsaker råa eller tillagade. Men om du kokar den till din valp, använd inga oljor eller kryddor.
 • Selleri: Selleri är en utmärkt fettfri godbit för hundar som följer en diet. Det ger en hälsosam dos av vitamin A, C och K. 

Kan hundar äta popcorn i mikrovågsugn?

Generellt sett bör du inte ge din hund mikrovågspoppade varianter av popcorn.

Smöret och saltet på dessa snacks gör dem läckra för oss. Men samma saker är dåliga för ditt husdjurs hälsa. Som tidigare nämnts kan de till och med leda till att din valp utvecklar fetma.

Utöver toppningarna innehåller mikrovågspopcorn även kemiska tillsatser och konserveringsmedel. Och dessa saker kan leda till hälsoproblem för hundar, till exempel kräkningar och matsmältningsbesvär.

Så för att vara säker bör du undvika att ge din hund mikropopcorn.

Det är inte världens undergång om de mumsar på en bit som ditt barn tappar. Men ge dem inte något så här ohälsosamt regelbundet.

Popcornrecept för hundar

De flesta toppings som vanligtvis finns på popcorn är dåliga för våra hundar. Det betyder dock inte att du inte kan vara kreativ.

Nedan finns några utmärkta recept för hundar som innehåller popcorn. De är ett utmärkt sätt att piffa till saker och ting samtidigt som ditt husdjur förblir säkert och friskt.

Popcorn med jordnötssmör

Ingredienser

 • Popcorn
 • Jordnötssmör

Förberedelse

 1. Luftpoppa vanliga popcorn och ta bort kärnorna.
 2. Placera popcornen på en plåt och tillsätt jordnötssmör.
 3. Låt det svalna och stelna.

Vegetabiliska popcorn poppers

Ingredienser

 • Popcorn
 • Jordnötssmör
 • Selleri (i tärningar)

Förberedelse

 1. Luftpoppa vanliga popcorn och ta bort kärnorna.
 2. Lägg popcorn på en plåt och tillsätt jordnötssmör.
 3. Finhacka selleri och lägg på toppen.

Popcorn med ost och bacon

Ingredienser

 • Popcorn
 • Cheddarost med låg fetthalt (riven)
 • Baconbitar

Förberedelse

 1. Luftpoppa vanliga popcorn och ta bort kärnorna.
 2. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper och tillsätt lätt ost och baconbitar.
 3. Ställ in i en ugn på 150 grader tills osten börjar smälta.
 4. Låt dem svalna och stelna.
 5. Njut av lite själv!

Din valp kommer utan tvekan att älska dessa speciella snacks. 

Tänk dock på att dessa recept är tänkta att vara en liten godbit. Om du gör en stor sats, spara några för att överraska din hund senare. Och använd dem aldrig som ersättning för en balanserad måltid.

Slutgiltiga tankar

Generellt sett kan din hund njuta av popcorn så länge du vidtar vissa försiktighetsåtgärder.

Ge dem endast popcorn som är luftpoppade och som inte innehåller några kryddor eller smör. Behandla dessutom detta foder som ett mellanmål för din hund, inte som en måltid.

Similar Posts