Varför sover hunden på mina skor?

Liten hund slumrar på två högklackade skor

Din hund sover på dina skor eftersom de är tillgängliga i golvhöjd, de känns sköna att sova på och de luktar som du, ditt hem och ditt grannskap. Din hund kan sova på skorna varhelst de befinner sig i hemmet eller ta med dem till sin säng för att sova på dem. 

Ta reda på varför din hund sover på dina skor och om du ska tillåta det. 

Dina skor är tillgängliga

Vi tar av oss skorna och lämnar dem på golvet eller i bästa fall på en skohylla, ofta i hundhöjd. 

Detta är en öppen inbjudan till din hund att på något sätt ta kontakt med dina skor, inklusive att sova på dem.

Det är vanligt att den sover på skorna när de har tappats på golvet. Det är också vanligt att en hund bär med sig skor till sin säng och sover på dem där.

Det får deras säng att kännas mer som ett bo

Hundar i det vilda vänder och vrider sig runt på en plats, ofta i buskar eller gräs, för att göra sig ett bekvämt bo att sova i. 

Dessa bon är fortfarande ganska klumpiga, kanske med kvistar eller ojämn mark under dem. 

Om du lägger dina skor på deras säng kan det göra att deras säng känns lite mer klumpig och strukturerad, och detta kan vara en mer tillfredsställande känsla för hunden. 

De vill vara delaktiga i hushållet

Hundar är sociala djur. Om de kunde skulle de göra det som du gör. Så de gillar att ”röra” – med hjälp av munnen – de saker som vi rör vid och använder. 

Dina skor är helt klart viktiga i ditt liv, så de är också fascinerande för hundar. 

Skornas doft är lugnande

Dina skor bär på en blandning av dofter som representerar ditt hem för din hund: en blandning av dofter från dig, din trädgård och ditt grannskap.

Skor bär kanske den ultimata blandningen av lugnande och välbekanta dofter för en hund – som finns samlade i ett praktiskt föremål.

Din doft är intressant

Hundar använder sina näsor och munnar för att ta reda på vad som händer i världen runt omkring dem och om människorna i deras värld. 

Människors dofter varierar något varje dag, beroende på faktorer som hormoner, träningsnivåer och till och med vad vi har ätit. Varje dag kommer dina skor att bära en något annorlunda balans av dina dofter, och att avkoda denna information är något som hundar älskar. 

De är mjuka, eller hårda, att ligga på

Vissa hundar gillar mjuka föremål att ligga på, medan andra gillar hårdare saker. Oavsett om dina skor är ett par mjuka tofflor eller en rejäl lädersko kan din hund ha hittat den konsistens som den tycker om att ligga på. 

De har en bra storlek och form för en hundkudde

Hundar vilar ofta sitt huvud på skor. Skorna verkar skräddarsydda för storleken på deras huvuden och deras långa näsor.

Deras form plus den behagliga doften gör dem till en mycket attraktiv hundkudde – ungefär som en lavendelkudde du kanske tycker om att använda. 

De kan slicka på skorna eller tugga på dem

Att ha en sko i en hunds säng kan betraktas som ett komfortobjekt, eftersom den luktar så mycket som hemma för dem. En extra attraktion är att hunden har möjlighet att slicka dem eller tugga dem.

Att slicka och tugga är sätt för hunden att ta in information. De är också lugnande beteenden för hundar och hjälper till att reglera deras nervsystem.

De hamstrar viktiga föremål

Enligt American Kennel Club är hundar instinktiva hamstrare.

När tillgången till mat inte var regelbunden i det vilda bar hundar mat tillbaka till sina sovplatser eller grävde ner den på andra speciella platser. 

Din hund lägger ett speciellt föremål på en betydelsefull plats: deras säng. 

Den känns och ser ut som deras leksaker

En sko har vanligtvis en liknande storlek som många hundleksaker. Den har en liknande konsistens, eftersom den är av tyg eller ett tuggbart material. Den passar snyggt in i hundens mun för att bäras. Så det är lätt för en hund att tro att en sko är ännu en rolig leksak för hundar. 

De leker med dig

Ibland är det så enkelt som att hunden bestämmer sig för att inleda en lek. 

De tar med sig skon till sin säng och du kommer efter dem. Det kan till och med bli en dragkamp.

De är resursbevakande

Resursbevakning är ett mer aktivt beteende än att bara bära runt på föremål. Vissa hundar kan triggas till ett gränslöst aggressivt beteende mot alla som tar ”deras” saker.

Om din hund tar dina skor till sin säng och sedan morrar, knycker eller står stelt när skorna tas tillbaka kan den vara resursbevakande. 

Detta kan vara ett allvarligt problem och du bör rådgöra med en hundbeteendevetare, tränare eller veterinär.

Varför ligger min hund på mina skor och inte på min mans?

Dina skor kanske är en bättre storlek för hunden, eller känns som en bättre konsistens i deras mun eller ligger under deras ansikte. De kanske känns bättre att ligga på i sängen. 

Kan jag hindra min hund från att sova på mina skor?

Med tanke på alla de skäl som gör att skor är mycket attraktiva kuddar eller sängkläder för hundar är det en svår uppgift att hindra dem från att sova på dina skor. 

Om du försöker träna dem att inte sova på dina skor är upp till dig. 

Det är naturligt för en hund att vilja ha föremål som starkt bär din doft. Detta får dem att känna sig hemma och trygga i en familj. Du kanske bestämmer dig för att det är ett ofarligt beteende som du kan leva med. 

Är det säkert för min hund att ligga på mina skor?

Bortsett från att skorna kan klämmas sönder kan det vara säkert eller osäkert, beroende på hunden. Om din hund sannolikt kommer att tugga bitar av skorna kan det vara farligt för den att svälja dessa bitar. 

Hunden kan gnaga av spännande bitar inkluderar spännen, skosnöreändar, tofsar eller andra dekorativa bitar. Gör en bedömning beroende på din enskilda hunds tendens. 

Hur kan jag hindra hunden från att sova på mina skor?

Lägg undan skorna

När man betänker att skorna i allmänhet ligger på golvet eller på en skohylla inom räckhåll för hunden är det inte riktigt rättvist att förvänta sig att de ska veta att de inte ska ta skor eller använda dem. 

Om du inte vill att din hund ska sova på dina skor ska du lägga undan skorna utom synhåll. Detta är en snabb och enkel lösning. Kom dock ihåg att din hund kanske fortfarande vill ha tillåtelse att ha föremål som har din doft på sig. 

Att ha en filt, en gammal jacka eller en mjuk leksak på din säng eller soffa i en vecka eller två och sedan låta hunden ha den i sin säng eller kasse kan vara ett sätt att dela föremål med din doft.

Detta är lugnande för din hund och tillgodoser dess behov av att känna sig som en del av hemmets och familjens sensoriska miljö. 

Att få tillbaka skorna från hunden

Om du hamnar i en situation där din hund håller i den sko du behöver, erbjud hunden ett byte. Ge dig inte in i en dragkamp.

Bytet måste vara frestande, till exempel en betydande godbit.

Ge hunden beröm när den släpper skon. 

Ge mer mental stimulans och motion

En annan hjälpsam strategi är att ge hunden fler promenader där den går i sin egen takt och luktar på alla viktiga dofter som den är intresserad av. 

Enligt hundbeteendevetare är halva fördelen med motion den mentala stimulansen av att sniffa runt i hela grannskapet.

Similar Posts