Varför slickar hunden dig i ansiktet när du gråter?

Hunden slickar ledsen kvinna i ansiktet

Du kanske har upplevt att din hund kommer fram till dig och slickar dig i ansiktet när du gråter. Du kanske har trott att det bara var för att de gillade smaken av saltet i dina tårar, men många tror att hundar är mycket mer intuitiva och empatiska än vad vi inser. Sedan födseln har hundar lärt sig att slicka är ett sätt att uttrycka kärlek och oro för de människor eller djur som de har knutit band till. 

Den här artikeln kommer att utforska några av orsakerna till varför din hund kan slicka dig i ansiktet, särskilt när du gråter; begreppet empati hos hundar och vad du ska tänka på när du tillåter din hund att slicka dig i ansiktet. 

Varför slickar hundar människor?

Hälsning

Du kanske märker att när du kommer in genom dörren efter att ha varit på jobbet kommer din hund att springa fram till dig och börja slicka dig. Detta kan vara en form av hälsning för dem, som välkomnar dig tillbaka efter att ha varit borta. Det finns sätt att träna din hund att inte slicka dig, om det inte är något du tycker om. De flesta människor uppskattar dock kyssarna och hälsningen från sin pälsvän. 

Uppmärksamhet

Slicka kan också vara ett uppmärksamhetssökande beteende hos hundar. De kanske ber om att du ska klappa dem eller titta på dem eller ta med dem ut eller mata dem. Eftersom hundar inte kan tala hittar de andra sätt att kommunicera sina behov till sin ägare. Om du vaknar av att din hund slickar dig i ansiktet eller på händerna talar den förmodligen om för dig att den måste bli rastad! 

Smaka på

Ibland, om du har lotion, svett eller vatten på huden, blir din hund attraherad av lukten och vill ta en smakbit. Ofta kommer användning av sött doftande lotioner med dofter som lavendel eller vanilj att få din hund att smyga till sig en slick. Om det luktar gott för dig kommer det förmodligen att lukta gott för din valp!

Inlärt eller genetiskt drag

Att slicka människor kan vara ett genetiskt drag eller ett inlärt drag hos hundar. En hundmamma slickar sina valpar för att sköta dem och även för att få dem att urinera och göra avföring när de är för unga för att kunna göra det själva. Detta är ett tecken på omsorg och tillgivenhet från modern till valpen, så det kan vara ett inlärt beteende hos din hund. 

Nöje

Slickande frigör endorfiner för din hund och ger den en känsla av komfort och glädje. Om din hund slickar dig ofta gör du troligen ett utmärkt jobb genom att ge den ett bra och bekvämt liv. Fortsätt med det! De är troligen medvetna om fördelarna med att slicka för sig själva och vill dela den fördelen med sin ägare eftersom det är det som har fungerat för dem.

Varför slickar min hund mig i ansiktet?

Underkastelse

Att en hund slickar en människas ansikte kan vara ett tecken på underkastelse. De flesta hundar har en medfödd känsla för flockmentalitet där det finns en ledare och alfa. De kan visa dig sin lojalitet och underkastelse eller lydnad om de slickar ditt ansikte. 

Skuldkänslor

Om din hund är skyldig till något kan den slicka ditt ansikte av skuld och nervositet. Om deras öron också ligger bakåt och de rullar sig på sidan eller ryggen kanske du vill kolla in din garderob eller soptunnorna för att vara säker på att de inte har förstört ditt nyaste par skor. 

DNA

DNA kan också vara en faktor till varför din hund slickar dig i ansiktet. Valpar och till och med vargvalpar slickar ofta sin mammas ansikte när de är små så att mamman ska spotta fram mat åt dem. De kan instinktivt utföra samma ritual i hopp om att de ska få mat.

Kan hunden känna smaken av salt i mina tårar?

Ja, med största sannolikhet! Hundar har smaklökar på tungans yta, i gommen och på baksidan av munnen nära halsen. Men även om de har många smaklökar har de inte alls lika många som människor. Hundar har vanligtvis cirka 1 700 smaklökar, medan människor vanligtvis har cirka 9 000. 

Detta innebär att deras smaksinne inte är lika starkt som människans. De kan förmodligen smaka saltet i dina tårar, men det skulle inte vara särskilt starkt för dem. Hundar är allätare och får det mesta av sitt natrium från köttinnehållet som de äter, så det är troligt att de inte är sugna på salt eller natrium. 

Vad tänker min hund när den slickar mitt ansikte medan jag gråter?

Om din hund märker att du gråter och kommer fram för att slicka ditt ansikte försöker den förmodligen kommunicera med dig på något sätt. Hundar känner av ångest och sorg och vill sannolikt visa dig kärlek och tillgivenhet. 

Du har förmodligen märkt att hundar behöver mycket uppmärksamhet från sina ägare, så de kanske försöker engagera sig med dig för att antingen distrahera dig eller muntra upp dig. Eller kanske vill de bara ha lite lektid! 

Är hundar empatiska?

Hundar är definitivt empatiska varelser. De är i samklang med sina ägare och andra människor också. Deborah Custance och Jennifer Mayer från Goldsmiths College i London utformade ett experiment ”för att testa om hundars beteende runt till synes nödställda människor är förenligt med empati”. 

De fann att hundar närmade sig gråtande människor oftare än människor som bara nynnade. De fann dessa resultat även hos personer som inte var hundens ägare. Detta visar att hundar är medvetna om att människor i deras omgivning är nödställda och är benägna att visa empati.

Är det skadligt för hundar att slicka människor?

Det är vanligtvis inte skadligt för hundar att slicka människor. Du kanske vill undvika att låta din hund slicka på öppna sår på grund av bakterierna i deras saliv och munnar. Om du har ett särskilt svagt eller nedsatt immunförsvar kan du påverkas av att en hund slickar dig. 

Oftast är det dock så att en hund som slickar en människa är ofarligt och till och med välgörande och sött för både hunden och människan. En sak att tänka på är att du inte vill ha giftiga livsmedel eller kemikalier på huden innan du låter din hund slicka dig.

Slutsats

Sammantaget kan man dra slutsatsen att hundar slickar våra ansikten när vi gråter eftersom de är bekymrade och empatiska varelser. De vill sannolikt engagera sig i dig och visa dig kärlek och tillgivenhet. De kan uppvisa inlärda drag eller genetiska drag från sina hund- och vargförfäder. 

Även om hundar sannolikt kan smaka saltet i dina tårar är det förmodligen inte den enda anledningen till att de dyker upp framför ditt ansikte när du gråter. De vill försäkra sig om att deras ägare mår bra!

Hundar är underbara följeslagare och har varit det i århundraden. Det finns många sätt att kommunicera med våra husdjur och många sätt som de kommunicerar med oss; slickandet är en av dessa metoder för kommunikation och kroppsspråk.

Similar Posts