Varför biter hunden i mina fötter? – Min valp biter i mina fötter!

Söt valp biter i ägarens fot

Hundar biter sina ägare i fötterna av olika anledningar, bland annat för att leka eller för att de är aggressiva. De kan göra det av en önskan att få din uppmärksamhet eller för att de får tänder. Oavsett orsaken måste du hindra dem från att göra det.

Vi ska utforska vad som får valpar att bita och hur du kan avskräcka dem från att göra det. Att vara konsekvent när du tränar din valp från att bita är mycket viktigt, och vi ska titta på hur du gör det. Nedan följer de fem vanligaste orsakerna till att din valp biter dig i fötterna.

1. Valpen söker uppmärksamhet

En av de vanligaste orsakerna till att valpar biter dig i fötterna är att hunden vill ha din uppmärksamhet. Valpar använder ofta sina tänder för att leka med sina kullsyskon, och om din valp är sugen på att leka kan den använda sina tänder för att försöka få dig att ge den uppmärksamhet.

Det är mycket vanligt att valpar biter på detta sätt, och det är viktigt att inte visa dem att bett ger dem den uppmärksamhet de söker. Om din valp biter dig i fötterna bör du kommunicera på ett sätt som den förstår, på samma sätt som dess kullsyskon gör.

Det innebär att du ska ge ifrån dig ett skarpt ljud och sedan flytta dig bort från din hund. Ignorera din hund i ungefär en minut. När den har slutat bita dig kan du leka med den igen. Detta visar din hund att du inte kommer att reagera på bett, men uppfyller ändå dess krav på lek och kärlek.

2. Valpen har vallningsinstinkt

Många hundar föds med en vallningsinstinkt, och om så är fallet med rasen du har tagit till dig är det mycket mer sannolikt att den försöker bita dig i fötterna. Du bör försöka tillfredsställa denna instinkt på andra sätt, ge din hund leksaker och tuggben.

Du bör återigen ignorera allt nafsande eller bitande, så att din hund inte lär sig att detta får en reaktion. Spring inte iväg från din hund; det kommer bara att ytterligare engagera dess vallningsinstinkt. Försök att undvika att rycka tillbaka fötterna eller flytta dig från hunden. Detta kommer bara att aktivera instinkten och uppmuntra den att fortsätta att försöka.

Om din hund är riktigt envis kan du sätta dig ner och använda en kudde för att fysiskt blockera hunden från dig. Att helt enkelt ignorera hunden bör hjälpa till att lära den att du inte är till för att användas som när en hund driver boskap.

Hundar som vanligtvis har en vallningsinstinkt är Border Collies, Berner Sennenhundar, Welsh corgi pembroke, Taxar och Schäferhundar. Även andra hundar kan ha denna instinkt.

3. Valpen får tänder

Ibland biter och gnager valpar för att de får tänder. Precis som människobarn kan de drabbas av smärta i tänder och tandkött när deras nya tänder tränger igenom tandköttet, och det är viktigt att känna igen detta.

De flesta valpar får tänder vid ungefär tre veckors ålder, och detta kan vanligtvis fortsätta tills de är ungefär sex veckor gamla. Du bör ge din valp mycket saker som den kan tugga på för att lindra trycket i munnen, och ha förståelse för dess beslutsamhet att tugga.

Du kan märka lite blod när din valp förlorar sina mjölktänder, men det är inget att oroa sig för. Det är helt normalt, och du behöver bara rengöra leksakerna och se till att de är säkra att fortsätta använda.

Vissa raser är särskilt benägna att drabbas av detta problem, till exempel retrieverhundar. Det är viktigt att känna till detta innan du tar dig an en av dessa raser, så att du vet vad du kan förvänta dig.

Du bör dock fortfarande inte låta din hund använda dina fötter som en tuggleksak. Även om det är vanligt att bita och ta saker i munnen vid den här tiden, och din valp kan försöka fortsätta med eventuella inlärda beteenden även efter att den har slutat att få tänder, måste du bestämt visa din valp att den inte kan bita dina fötter.

Omdirigera dess uppmärksamhet till tuggleksaker, men skrik inte åt den eller straffa den. Skrik helt enkelt som en valp och flytta dig bort från den. Ignorera den i en minut och rikta sedan om dess uppmärksamhet mot tuggleksakerna.

4. Valpen är aggressiv

Ibland biter valpar för att de vill hävda sin auktoritet och dominans över dig. Detta är en del av deras försök att hitta sin plats i flocken, och det är ett beteende som måste kvävas i sin linda.

Du kan använda många tekniker för att stoppa din valp från att försöka vara dominant över dig, och det kan vara värt att anlita en professionell tränare om du kämpar med ett riktigt aggressivt beteende.

Det kan vara svårt att se skillnad på aggressivt beteende och lekfullt beteende, men om du tittar noga bör du kunna skilja dem åt. Bitandet är vanligtvis mindre smärtsamt när hunden leker och hundens hållning är mindre spänd.

Aggressiva hundar är vanligtvis stela, spända och arga. Betten kan vara allvarliga och hårda. Om du blir biten av din hund och huden blir skadad bör du få skadan undersökt på sjukhus.

5. Valpen är lekfull

Som sagt biter hundar ofta för att de leker. Det är mycket viktigt att inte uppmuntra detta, även om det bara är försiktigt och verkar ofarligt. När din hund växer får den inte fortsätta att bita, eftersom det kan bli mycket farligt när hunden ökar i storlek och styrka. 

Om du springer iväg, fnissar eller till och med skriker till följd av att din hund biter dig i vristerna, är det troligt att den ser dessa saker som tecken på att du vill leka och att bita är en rolig lek. Uppmuntra aldrig din hund att bita eller belöna den för att den biter.

Istället måste du reagera lugnt, med ett ylande eller ett ljud för att visa att det gör ont. Ignorera din hund i en minut och återuppta sedan leken som vanligt.

Om din hund envisas med att bita dig och ignorera-tekniken inte verkar ge resultat bör du sätta hunden på time out. När din hund är överexalterad reagerar den kanske inte ens på tydliga tecken på att den gör dig illa, och därför behöver du lugna ner hunden.

Du bör inte leka med din hund när den biter dig i fötterna. Ryck inte tillbaka, vrid inte runt eller luta dig mot din hund. Håll dig så stilla som möjligt så att du inte uppfattas som spännande eller engagerande, och vänta tills hunden slutar försöka bita dig.

Om din hund är en ivrig bitare bör du se till att du inte uppmuntrar detta i andra former av lek. Brottas inte med din hund och låt den inte dra i dina kläder eller lemmar. Låt den inte stoppa din hand i munnen eller dra runt dig.

Hitta i stället lekar som innebär mindre fysisk kontakt, och lek dem i stället. Dragkamp kan vara ett bra sätt att lindra din hunds önskan att rycka i något, utan att detta något är du. Få din hund att fokusera på dragleksaken, snarare än på dig eller dina kläder.

Slutsats

Att bita i fötterna är mycket vanligt bland hundar, men det är viktigt att motverka detta beteende. Det kanske inte gör ont när din valp gör det, men du kan upptäcka att det är ganska annorlunda när din hund är vuxen. Lär din hund att använda andra utlopp för sina känslor och förse den med tuggleksaker.

Similar Posts