Kan hundar äta potatis?

Pojke erbjuder en potatis till sin hund

Många hundägare älskar tanken på att dela mat med sina husdjur, men man måste vara försiktig med detta eftersom hundar helt enkelt har en annan biologi än människor.

Vissa livsmedel som vi skulle betrakta som helt normala att konsumera kan orsaka stora problem för en hund: till och med något så till synes enkelt och ofarligt som en potatis.

Generellt sett kan hundar äta tillagad potatis, och det kommer inte att orsaka dem några stora problem. Det finns dock många olika typer av potatis där ute, liksom en rad olika hälsotillstånd som en hund kan ha, så i vissa fall kan det vara en dålig idé att ge potatis till din hund.

Med allt detta sagt finns det faktiskt en hel del att prata om när det gäller potatis och huruvida du kan ge dem till din hund eller inte. I den här artikeln kommer vi att diskutera allt du behöver veta om att utfodra din hund med potatis och varför du bör – och i vissa fall inte bör – göra det.

Potatisens natur

Innan vi börjar är det nog en bra idé att förstå vad en potatis är och vad den erbjuder. Potatis är knölar som ingår i gruppen rotfrukter. Även om potatisen i allmänhet inte ses som hälsosam i jämförelse med gröna grönsaker är den faktiskt full av näringsämnen och vitaminer.

När potatisen förvandlas till andra livsmedel, som chips eller pommes frites, spelar detta förstås ingen roll, men den typen av livsmedel är ofta laddade med ohälsosammare saker. En potatis i sin rena form är faktiskt mycket hälsosam. Potatis är inte bara fett- och kolesterolfri, utan innehåller även vitamin A, B6 och C.

Dessutom innehåller den kalium, järn, kalcium och magnesium, och det i större mängder än man skulle kunna tro. En potatis slår i allmänhet apelsiner på C-vitaminavdelningen, liksom bananer på kaliumavdelningen. Potatisen oerhört hälsosam: mycket mer än vad de flesta människor inser.

Detta är viktigt eftersom det utgör en fin distinktion för vår diskussion: det är stor skillnad mellan en potatis och livsmedel som kan göras av potatis. Att ge din hund en naturlig potatis och att ge den pommes frites är två mycket olika saker, och det måste vi förstå innan vi fortsätter.

Potatis och din hund

Vissa livsmedel, som choklad och gräslök, är direkt giftiga för hundar. Vissa är ätbara, men rekommenderas inte att utfodra hundar med. Potatis är helt ofarligt, men liksom många andra saker du kan ge din hund att äta beror det på hur mycket och hur ofta du ger din hundkamrat dem.

Generellt sett är potatis helt säkert att ge till en genomsnittlig hund. Faktum är att du kan hitta många hundfoderprodukter där ute som innehåller potatis på innehållsförteckningen. Det är självklart att potatis i sig självt är säkert för en hund att äta eftersom den används som en kommersiell ingrediens på det sättet.

När det gäller varför de används överhuvudtaget erbjuder potatisen några fina hälsofördelar för din hund. För det första har potatisen massor av fibrer, vilket är bra för din hunds matsmältningshälsa. Fiber hjälper till att minimera tillväxten av skadliga tarmbakterier, och det hjälper också till med tarmrörelsen, så allt detta är väldigt bra för din hund.

Potatis har också en mycket hög koncentration av antioxidanter, nämligen flavonoider, karotenoider och fenoliska syror. Antioxidanter är avgörande för att bekämpa fria radikaler, så om du matar din hund med potatis kan det också hjälpa till att avvärja kroniska sjukdomar som annars kan drabba dem.

Kan potatis orsaka problem för hundar?

Även om potatis är hälsosamt finns det också vissa potentiella riskfaktorer. Även om fibrerna i potatisen till exempel kan öka hundens tarmhälsa kan för mycket potatis också ge dem förstoppning. Potatis kan också utgöra en stor risk för hundar som är diabetiker.

Det beror på att potatis har ett högt glykemiskt index, så för mycket potatis kan sannolikt orsaka en blodsockertopp, vilket är mycket farligt för diabetiker. Dessutom har potatis en ganska hög halt av kolhydrater, så om en hund tillåts äta för mycket potatis kan det i hög grad bidra till viktökning och kanske till och med fetma.

Särskilt värt att notera är potatisskalet: skalet innehåller oxalater, vilket kan bidra till att det bildas njursten (hos både hundar och människor!). Så om du ska utfodra din hund med en potatis är det säkrast att göra det utan skalet. Nästa fara är lite allvarligare, så vi ger den ett eget avsnitt.

Solaninförgiftning

Solanin är en giftig förening som finns i både omogen och rå potatis samt i potatisens skal och i själva växtens blad.

Denna förening kan orsaka en rad olika problem, bland annat kräkningar, diarré och extrem fysisk trötthet. Den goda nyheten är att solaninnivåerna minskar naturligt när du kokar potatis.

Detta innebär att du aldrig ska ge din hund rå eller omogen potatis till mat. Många människor antar att djur helt enkelt har starkare magar än vi och inte behöver oroa sig för sådana saker, men så är inte fallet.

Koka alltid en potatis innan du matar din hund med den. Man måste konsumera en betydande mängd solanin för att bli förgiftad, men faran kvarstår ändå.

Detta innebär också att du bör vara mycket försiktig om du odlar din egen potatis. Se till att växtens blad alltid är utom räckhåll för din hund, eftersom hundar ofta är benägna att tugga på blad och gräs.

Om din hund äter en rå eller omogen potatis ska du leta efter följande varningssignaler på att den har blivit förgiftad:

  • Bristande aptit
  • Extrem fysisk trötthet.
  • Ovanligt hög salivation
  • Onormal sömnighet
  • Svåra magproblem, t.ex. kräkningar eller diarré.

Om du befarar att din hund har solaninförgiftning är det bästa du kan göra att ta den till en veterinär så snart som möjligt.

Vad är det bästa sättet att ge din hund potatis?

En hund kan alltså äta potatis. Men baserat på vad vi har pratat om här finns det uppenbarligen ett bättre sätt att ge dem potatis, jämförelsevis.

Du bör överväga vissa tillagningsmetoder innan du ger en knöl till din vovve, så håll dessa saker i åtanke:

Absolut inga råa eller omogna potatisar

Som tidigare nämnts innehåller rå och omogen potatis potentiellt farliga mängder solanin, som är giftigt och till och med kan vara dödligt.

Koka alltid en mogen potatis först och ta helst bort skalet. Det spelar ingen roll om den är ångad, mosad, rostad eller bakad.

Lägg inte till något i den

Människor kanske gillar att tillsätta salt eller smör till sin potatis, men det gör inte hundar. Okej, de kanske gillar det, men det är inte bra för dem!

Hundar reagerar inte så bra på saker som kryddor, så ge dem potatisen utan kryddor. Den kommer att bli lika glad oavsett. Hundar älskar att få alla typer av mat som kan betraktas som godis.

Börja med små portioner

Alla hundar är olika och vissa kan reagera på olika livsmedel på ett sätt som du inte förväntar dig. Om du aldrig har gett din hund potatis tidigare bör du börja med en liten portion för att se hur kroppen reagerar på den. Det skadar heller aldrig att konsultera en veterinär innan du börjar ge din hund nya saker.

Potatis bör utgöra en liten del av din hunds kost

En hund behöver en välbalanserad kost, och för en hund innehåller den kosten endast en liten mängd grönsaker eller potatis. 

Potatis bör på inget sätt bli en stor del av deras diet, och du bör endast ge din hund dem som tillfälliga godbitar, inte som en regelbunden källa till livsnödvändig föda. Vegetabiliska produkter bör högst utgöra 10 % av hundens kost.

Kan hundar äta sötpotatis?

Sötpotatis är konstigt nog egentligen inte alls potatis. Men det är egentligen inte så viktigt. Om du vill välja mellan att utfodra din hund med söt eller vanlig potatis, välj den söta potatisen. De har ett lägre glykemiskt index och innehåller dessutom mer vitamin A. Det innebär att de faktiskt är ett hälsosammare val.

Sammanfattning

Hundar kan äta potatis, men med vissa förbehåll! Först och främst behöver hundar en balanserad kost och grönsaker är en liten del av den, så börja inte dela ut potatis som en galning. De ska bara användas som tillfälliga godbitar. Dessutom innehåller potatis mycket kolhydrater, vilket kan leda till ökad viktökning.

Potatisen erbjuder ändå många näringsämnen och vitaminer, till och med mer än vissa andra frukter och grönsaker. Se bara till att du alltid matar din hund med mogen, kokt potatis, helst utan skal. Rå eller omogen potatis innehåller solanin som är giftigt.

Så länge du kokar din potatis och bara erbjuder den till din hund då och då kan du lägga till denna knöl i din hunds diet.

Similar Posts