Varför krafsar hunden på mina lakan?

Schäfer hund krafsar på lakan i husse och mattes säng

Din hund kan krafsa på dina sänglakan av många olika anledningar, bland annat för att skapa sig en trygg vrå, av bekvämlighetsskäl, “nesting”, för att markera en doft, ångest eller för att den känner sig fysiskt obekväm.

Om du vill gå till botten med din hunds beteende när den krafsar på lakanen ska du vara uppmärksam på omständigheterna och eventuella andra beteenden som din hund kan uppvisa.

Dreglar din hund till exempel och flämtar kraftigt? Dessa symtom kan tyda på ångest som en orsak till deras beteende. Nedan kommer vi att titta på beteende och symtom som förklarar varför din hund har blivit en proffesionell sängkrafsare!

“Denning” beteende

Vad är ”denning”? 

Denning beskriver när en hund gräver och skrapar i sitt bäddmaterial innan den cirklar runt och lägger sig.

Varför utför hundar ett denning beteende?

Att gräva hål är ett instinktivt beteende som har sina rötter i våra hundars förfäder. Ta till exempel hundens vargförfäder.

Innan den vilda vargen lägger sig för att vila, trycker den med tassarna mot underlaget och gräver i marken för att skapa en plattare eller jämnare sovplats. Vargen går sedan runt 360° för att kontrollera om det finns rovdjur och för att avgöra i vilken riktning den ska sova. Detta snurrande säkerställer att de – även under sömnen – är förberedda om ett rovdjur skulle närma sig dem.

Beteendet att gömma sig är en överlevnadsinstinkt, och den var väldigt stark hos våra hundars förfäder och släktingar. Den här instinkter lever i viss mån fortfarande kvar i våra hundars DNA.

Komfort

En annan anledning till att din hund kanske krafsar på dina lakan är bekvämlighet! Har du någonsin lagt dig ovanpå dina sängkläder när du inte har bäddat din säng?

När du ligger där kan du fortfarande känna klumparna och ojämnheterna i täckena under din rygg. Samma sak gäller för våra hundar när de ligger ner.

Din hund kommer att krafsa (det ser ofta ut som att klia) på dina sängöverdrag för att platta ut knölar och bulor eller för att breda ut en filt innan den lägger sig för att ta en tupplur!

Vad är skillnaden mellan denning och att krafsa på lakan för bekvämlighet?

Denning är ett instinktivt beteende som är fast inprogrammerat i vår hunds DNA. Denning är en omedveten överlevnadsinstinkt som tamhundar inte har något större behov av.

När våra hundar krafsar på sängen för att få komfort utför de dock en frivillig handling som hundar gör för att skapa en bekvämare sovyta.

“Nesting”

“Nesting” är synligt hos många arter, och dräktiga honor gör det när de förbereder sig för födseln av sin avkomma.

Genom nesting säkerställer man att en dräktig hona är:

  • Bekvämt under förlossningen och efter att hennes avkomma anländer.
  • Hon har kontroll över sin omgivning under förlossningen.
  • På en säker plats som är lämplig för avkommans ankomst.

För vildhundar och vargar bidrar nestingen till att öka chanserna för honans och valparnas överlevnad genom att skydda dem från rovdjur och se till att förlossningsområdet är varmt, torrt och bekvämt.

Hos tamhundar är beteendet med nesting ett säkert sätt att se att din dräktiga tik är mycket nära att få igång förlossningen! Andra tecken som du kan se under den här tiden är bland annat:

  • Synliga sammandragningar.
  • Flämtande.
  • Rastlöst beteende.
  • Beteendeförändringar – blir alltmer klängig eller mer tillbakadragen.
  • Ökad urinering.

Om din dräktiga hund “nestar” ska du vara uppmärksam på eventuella signaler på komplicerade förlossningar och vid behov ringa din veterinär. Tecken på komplicerade förlossningar kan bland annat vara följande:

  • En avtagande förlossning där tiken fortfarande har sammandragningar. (Vänta INTE mer än 40 minuter med spänningar innan du ringer din veterinär för att få hjälp).
  • En period på två till tre timmar med aktiva värkar efter att den föregående valpen fötts utan att fler valpar föds.
  • Eventuella symtom på att vara för trött för att fortsätta födseln.
  • Eventuella tecken på lidande hos den födande tiken.

Doftmarkering

Doftmarkering är en annan orsak till att hundar krafsar på lakanen. 

Hundar har något som kallas merokrina körtlar på sina trampdynor. När din hund är varm gör dessa körtlar det möjligt för hunden att svettas genom tassarna för att svalka sig.

När din hund svettas kombineras svetten med bakterier på fötterna och skapar en lukt som är unik för din hund. Du kanske känner igen en antydan till majschips i denna doft!

När din hund krafsar på dina lakan sprider den sin unika doft på lakanen, och det fungerar som ett sätt att ”markera revir”. 

Hundar doftmarkerar oftast på detta sätt när de lever i ett hushåll med andra husdjur, och de gör det för att hålla de andra djuren borta från ”deras plats”. Andra tecken på territorialitet som du kan observera är följande

  • Visningar av dominans – till exempel att den mer dominanta hunden står över den andra.
  • Urinering för att markera revir.
  • Avundsjukt beteende som att vakta eller ”göra anspråk på” människor.
  • Aggressioner som bett och morrande från den mer dominanta hunden mot den mer undergivna.

Alla doftmarkeringar är inte alltid territoriella eller dominansrelaterade, men doftmarkeringar kan också vara ett sätt att kommunicera med andra ”djur”. Tänk på detta som din hunds visitkort där det står: ”Jag var här”.

Ångest

En annan anledning till att din hund kanske krafsar på dina lakan är ångest. Precis som människor upplever våra hundar samma flod av negativa känslor och osäkerhet när de är oroliga.

Dessa ångestkänslor kan leda till destruktiva eller tvångsmässiga beteenden som att upprepade gånger krafsa på sänglakanen, skälla, darra, gnälla, dregla eller gömma sig som ett sätt att hantera situationen.

Om du tror att din hund river på sänglakanen på grund av ångest, se till att vara uppmärksam på när din hund gör detta beteende. Finns det en särskild händelse eller ett särskilt stimulus som utlöser detta beteende? Först när du vet vad som orsakar din hunds ångest kan du börja samarbeta med en beteendeterapeut för att minska din hunds rädsla.

Fysiskt obehag

Slutligen kanske du märker att din hund krafsar på dina sänglakan när den upplever fysiskt obehag. Om din hund till exempel har ont i magen kan buken se utspänd ut eller kännas smärtsam, och din hund kan tro att det beror på var den vilar och försöka flytta på sängkläderna.

Om du tror att din hund har fysiskt obehag ska du leta efter andra symtom som t.ex:

  • Flämtande
  • Går av och an
  • Dreglar
  • Gnyr och gnäller
  • Fysiska förändringar som att halta eller en utspänd buk

I dessa fall är det en bra idé att kolla med din veterinär för att hjälpa din hund att känna sig bekväm så fort som möjligt om den är så obekväm att den krafsar på dina lakan!

Slutsats/sammanfattning

Hundar krafsar sig på sin säng och våra lakan av många skäl. Vissa av dessa orsaker är medfödda, vissa beteendemässiga och vissa kan bero på underliggande fysiska problem. För de flesta hundar är dock detta kliande helt enkelt ett rudimentärt beteende som ärvs från deras vilda förfäder.

Similar Posts