Hur vet man om hunden har feber?

Söt Westie terrier tar febern i munnen med en termometer

Det finns några olika sätt att se om din hund har feber. Ett sätt är att känna på hundens panna. Om den känns varmare än vanligt kan din hund ha feber. Ett annat, mer exakt sätt att avgöra är att kontrollera din hunds temperatur. Den normala kroppstemperaturen för en hund ligger mellan 37,8-39,2 grader. Om din hunds temperatur ligger över detta kan din hund ha feber.

Vad är feber hos hundar?

Feber är ett vanligt tecken på att din hund kämpar mot en infektion. Kroppens naturliga reaktion på sjukdom är att höja kroppstemperaturen för att bekämpa infektionen. Du vet att din hund kan ha feber om den uppvisar något av följande symtom: flämtning, slöhet, darrningar, att den inte äter mycket och törst.

Även om det inte alltid är lätt att avgöra bara genom att titta på din hund kan du vanligtvis få en bra uppfattning om huruvida den har feber eller inte genom att kontrollera pulsen och andningsfrekvensen. Hundar med feber har ofta högre puls och snabbare andning än vanligt.

Nosen är inte riktigt en bra barometer för hundens temperatur – faktum är att temperaturen i din hunds näsa kan vara helt annorlunda än den inre kroppstemperaturen.

Om du är orolig för att din hund kan ha feber kan du ta hans temperatur med en muntermometer eller en hårtunn metalltermometer. En hunds normala kroppstemperatur är ungefär 38,3 grader, och allt över 39,4 grader anses vara högt. De vanligaste symptomen på hög feber hos hundar är glasartade ögon, varma öron och en rinnande nos. Feber är mer sannolikt när hunden är kall eller svettas.

Hur kan du se om din hund har feber?

Att upptäcka feber hos hundar kan vara mer komplicerat än hos människor. Ofta uppvisar de inte några traditionella ”feber”-symptom. Det bästa sättet att avgöra om ditt husdjur har feber är att använda en termometer. Om termometern inte är svår för din hund att samarbeta med bör du använda den som den mest exakta metoden för att veta om ditt husdjur har feber.

Du kan använda två typer av termometrar: en örontermometer eller en rektaltermometer. Vissa veterinärer rekommenderar att du använder en örontermometer, men du bör förmodligen använda den med försiktighet jämfört med rektalmetoden.

Rektaltemperaturer är vanligtvis mer exakta eftersom de mäter kroppens kärntemperatur – temperaturen i organen inne i kroppshålan. Örontermometrar mäter yttemperaturen och kan påverkas av miljöförhållanden som rumstemperatur eller hur mycket hår din hund har på öronen!

Kontrollera hundens svans

Ett sätt att kontrollera om hunden har feber är att känna på svansen. Om du känner att din hunds svans är varmare än vanligt kan det tyda på att den har feber. Ett annat sätt att se om din hund har feber är att titta på dess ögon. Ögonen kommer vanligtvis att vara glasartade och/eller röda om hunden har feber.

Titta efter andra symtom

Om din hund uppvisar andra symtom tillsammans med feber är det bäst att ta med den till veterinären för ytterligare utvärdering och behandling.

Använd en termometer

Du kan köpa en termometer på de flesta djurapotek och djuraffärer. När du tar din hunds temperatur är det ofta bättre att använda en rektaltermometer om din hund är vuxen. Om din hund är en valp kan du ta temperaturen oralt eller i örat.

Valpar kan ibland ha något högre temperaturer än vuxna eftersom deras immunsystem fortfarande utvecklas.

Vilka är de vanligaste orsakerna till feber hos hundar?

De vanligaste orsakerna till feber hos hundar är infektioner, till exempel parvovirus, valpsjuka och rabies, och andra sjukdomar, till exempel cancer och leversjukdomar.

Det finns många olika orsaker till feber hos hundar. Några av de vanligaste är: urinvägsinfektion, bakterie-, svamp- eller virusinfektioner samt ett infekterat bett, skrap eller sår. Andra orsaker kan vara intag av giftiga ämnen (t.ex. giftiga växter), humanmediciner som är giftiga för hundar och benmärgsproblem, t.ex. cancer.

En oroande orsak till feber hos hundar är infektion (>39,5°C). Detta innebär att om din hund har en temperatur över 39,5 grader bör du överväga att ta den till veterinären. Symptomen på infektion beror på var infektionen är lokaliserad. En infektion i de övre luftvägarna kan till exempel ha en rinnande näsa, rinnande ögon och nysningar eller hosta utöver en hög temperatur.

Hundar kan få feber av många olika anledningar. Lätt överhettning kan uppstå efter att ha sprungit runt på gården och lekt hårt – flämtning och att dricka mycket vatten är vanliga tecken, tillsammans med en något hög temperatur. Allvarlig överhettning kan också orsakas av kontakt med vissa gifter/läkemedel eller långvariga kramper.

Infektioner är en vanlig orsak till feber hos hundar

Infektioner kan orsakas av bakterier, virus eller parasiter. Några infektioner som kan orsaka feber hos hundar är t.ex:

-Parvovirusinfektion

-Valpsjuka (som dock de flesta vaccinerar sin hund mot)

-Infektion med hepatitvirus

-Leptospiros

-Kennelhosta

Rickettsia (spotted fever)

Infektioner är den vanligaste orsaken till feber hos hundar

Infektioner kan vara virala, bakteriella eller svamprelaterade. Andra orsaker till feber är bland annat värmeslag, cancer och autoimmuna sjukdomar.

Feber är din hunds kropps sätt att bekämpa en infektion. Behandlingen beror på orsaken till febern. Veterinären kommer att utföra en fysisk undersökning och kan beställa tester, t.ex. ett blodprov eller ett urinprov, för att fastställa orsaken till febern.

Om din hund har hög feber är det viktigt att fastställa den bakomliggande orsaken och söka behandling så snart som möjligt. Om de underliggande orsakerna till feber inte behandlas kan vissa av dem leda till allvarliga hälsokomplikationer för din hund.

Hur man sänker en hunds feber?

Det finns några sätt att sänka en hunds feber. Ett är att använda en kall kompress på hundens panna. Att applicera kallt vatten på hundens tassar och öron kan hjälpa till att sänka febern. Du kan använda en genomblöt handduk eller trasa eller en kylväst för komfort. Se till att övervaka hunden noga för tecken på uttorkning.

Du kan också ge hunden vätska och mediciner för att sänka febern. Var försiktig så att du inte ger ditt husdjur människomedicin utan recept från din veterinär. Vissa läkemedel som är säkra för människor kan vara dödliga för husdjur.

Du bör alltid konsultera en veterinär om du är osäker på hur du ska sänka en hunds feber. Se till att du berättar för din veterinär om symtomen och redogörelsen för den senaste dagen så att de kan hjälpa till att identifiera potentiella orsaker till dess feber.

Varför känns min valp så varm?

Den normala temperaturen för en hund ligger mellan 37,8-39,2 grader Celsius, men hundar kan ha en stor variation i genomsnittstemperatur. Hundar är ofta känsliga för förändringar i sin miljö och kan känna sig varmare än de egentligen är.

Du bör också tänka på att den normala temperaturen för människor endast ligger runt 37 grader. Därför kanske du tycker att din hund känns varm jämfört med dig. Men din hunds temperatur ska inte jämföras med din temperatur, utan endast med den normala temperaturen för hundar och framför allt dess egen normala kroppstemperatur.

Similar Posts