Kan hundar äta päron?

Vit hund äter päron direkt från trädet

Är päron säkra för hundar att äta eller inte? Hundar kan äta många saker, men det finns några livsmedel som är giftiga eller på annat sätt farliga för dem. Choklad är välkänt, men om du vill att din hundvän ska vara säker bör du nog dubbelkolla allt du vill ge dem, inklusive päron.

Den goda nyheten är att päron är säkra för din hund att äta i alla former. Den dåliga nyheten är att det finns några viktiga förbehåll att ta hänsyn till när det gäller att utfodra din hund med päron. Det kan ge vissa hälsofördelar men kan också orsaka problem om du inte är försiktig.

I den här artikeln diskuterar vi i detalj vad päron kan göra för din hund, vad allt som faktiskt ingår när det gäller ”päron” och vilka risker du måste ha i åtanke om du vill utfodra din hund med päron regelbundet.

Frukt som en del av hundens kost

Även om hundar i första hand är köttätare är de, liksom många andra varelser, begränsade allätare, vilket innebär att de äter både kött och växter. 

Det är inget fel med att utfodra din hund med frukt. Man måste dock vara medveten om att frukt endast bör utgöra en liten del av en hunds diet. Frukt och grönsaker bör utgöra högst 10-15 % av en hunds kost.

Päron och många andra typer av frukt kan erbjuda vissa näringsmässiga fördelar som godis till din hund vid enstaka tillfällen, men deras hundfoder bör fortfarande tillgodose det mesta av deras kostbehov. Så länge ägaren har detta i åtanke är det okej att lägga till några frukter i hundens diet. Ge det bara inte mer betydelse än vad som är motiverat.

Nu när denna kritiska detalj är ur vägen låt oss tala mer om päron specifikt.

Det finns olika typer av päron

När de flesta människor tänker på päron är det bara en frukt man tänker på. Men precis som det finns olika typer av äpplen finns det också många olika typer av päron.

Frukter som klassificeras som päron ingår i Pyrus-släktet. Det finns också vissa frukter som man kan tro är päron, men som egentligen inte är det. Därför lönar det sig att tydligt definiera vad ett päron är.

Alla frukter i detta släkte är päron, och de är alla giftfria för din hund. Vissa frukter kallas vanligen för ”päron”, men de är egentligen inte päron. Ett sådant exempel är det som på engelska kallas “kaktuspäron” (fikonkaktus). Trots namnet är dessa inte bara inte päron, utan de är även giftiga för din hund.

De medlemmar av päronfamiljen som din hund kan äta är bland annat följande:

 • Red Anjou
 • Grön Anjou
 • Bartlett
 • Röd Bartlett
 • Conferens
 • Bosc/Kaiser
 • Concorde
 • Doyenné du Comice
 • Seckel
 • Forelle
 • Starkrimson

Alla dessa päron är säkra för din hund att äta. De måste dock alla utfodras med måtta eftersom päron har en relativt hög koncentration av socker som skulle vara skadligt för hundar i större mängder. 

Måttlighet är nyckeln till att ge din hund frukt av alla slag. De bör alltid fungera som tillfälliga godbitar.

Vad kan päron göra för din hund?

Päron, liksom många frukter, består till största delen av vatten. I det här fallet består päron av cirka 84 % vatten. De har också ungefär 1 gram vegetabiliskt protein, 10 gram kolhydrater, 0 gram fett och ungefär 0,66 gram fibrer.

Dessa är nyttiga för din hund, men det är inte allt som päron har att erbjuda. De har också många vitaminer och mineraler.

De vitaminer som är aktuella är bland annat vitamin C, vitamin B3 och B6, betakaroten samt vitamin B1, B2 och B9. På mineralsidan har vi järn, natrium, magnesium, kalcium och kalium.

Dessa olika vitaminer och mineraler erbjuder ett stort antal fördelar för din hund, som vi kommer att diskutera i detalj.

Fördelarna med fiber

Fiber gör många saker för kroppen. Det hjälper till med matsmältningen och bidrar till att förebygga hjärtsjukdomar och sänker blodtrycket och kolesterolnivåerna.

Fiber hjälper också till att förebygga vissa typer av cancer, särskilt mag-, lung- och tjocktarmscancer. Fiber är bra att ha mycket av.

Låg viktökning för hälsosamma fördelar

Päron är ganska kalorifattiga, särskilt i förhållande till antalet viktiga näringsämnen och vitaminer som de erbjuder. De har också ett lågt glykemiskt index, vilket bidrar till att hålla låga glukosnivåer. Kort sagt erbjuder de många näringsmässiga fördelar utan att bidra alltför mycket till potentiell viktökning. 

Bra vätsketillförsel i en liten förpackning

Du minns säkert tidigare när vi nämnde att päron består av nästan 84 % vatten, vilket är mycket högt. Detta gör dem till utmärkta källor till hydrering när vatten inte är lätt tillgängligt för din hund.

Kanske njuter du av en picknick och har ingen vattenskål till hands. Ett päron skulle vara ett utmärkt sätt att ge din hund vätska, och det är lätt att ta med sig.

Hur du ger hunden ett päron på rätt sätt

Så du har bestämt dig för att du vill ge din hund ett päron. Hur ska du då göra det? Först måste du se till att päronet är moget.

Ett omoget päron kommer inte bara att smaka illa. Det kommer att vara potentiellt ohälsosamt för din hund. Du bör också tvätta päronet noggrant.

Det beror på att skalet kan ha smuts eller, i vissa fall, kemiska konserveringsmedel på sig. Du bör bli av med allt detta. Du kan skala päronet om du vill, men själva skalet är den del som innehåller mest fibrer, så vi rekommenderar att du behåller det för att få maximala hälsofördelarna. 

Slutligen måste du ta bort alla kärnor från päronet, eftersom dessa innehåller spår av cyanid och kommer att vara skadliga för din hund. Även om päron kanske inte är giftiga för hundar i sig själva finns det livsmedelsallergier och en hund kan vara allergisk mot päron. Sluta ge dem om du märker att päron inte passar din hund.

Kom ihåg att päron inte är någon ersättning för vanligt hundfoder och att de ska ses som godis och inte som en stor del av hundens diet.

Det är också starkt rekommenderat att du pratar med din veterinär om du ger din hund ny mat om du aldrig har gett den nämnda frukten till den tidigare.

Vilka faror har päron för hundar?

Farorna med päron och hundar ligger främst i huruvida du ger hunden för mycket päron eller inte. På grund av den höga fiber- och sockerkoncentrationen som finns i päron kommer hunden, om du ger den mer än vad du borde, troligen att drabbas av magbesvär och större viktökning. Ge päron med måtta så är detta inget problem.

Se dock till att du skär päronet i hanterbara bitar för din hund för att undvika kvävningsrisker, och se till att tvätta skalet noggrant om det finns smuts eller konserveringsmedel på det.

Tänk slutligen på att päronkärnor innehåller spår av cyanid, som tidigare nämnts. Du måste ta bort dessa innan du matar din hund med dem.

Förutom dessa saker finns det nästan inga risker med att utfodra din hund med päron. Se bara till att du gör det i små mängder och vid sällsynta tillfällen. Så länge du gör det bör det inte vara några problem om inte din hund är allergisk mot päron specifikt.

Sammanfattning

Det är säkert för hundar att äta päron, så länge man talar om Pyrus-släktets frukter. Riktiga päron är säkra för din hund att äta och erbjuder många näringsmässiga fördelar om de ges med måtta.

Päron innehåller få kalorier men mycket vatten, vitaminer och mineraler, vilket gör dem till utmärkta snacks för hundar som erbjuder hälsofördelar och vätsketillförsel utan att riskera att bidra alltför mycket till viktökning. Skalet är fiberrikt och helt okej att ge din hund så länge du rengör det noggrant. Kärnorna är giftiga och måste avlägsnas.

Frukt och grönsaker bör högst utgöra 10-15 % av din hunds kost. De är inte en ersättning för den normala hundmat som bör utgöra majoriteten av din hunds kost. Betrakta päron som godis som du kan ge din hund då och då, inte något som ska ges till den i stora mängder.

Om du matar din hund med för mycket päron kommer den sannolikt att drabbas av problem som orsakas av den höga fiber- och sockerkoncentrationen, främst mag-tarmproblem. Det är därför du måste ge päron med måtta.

Similar Posts