Varför skäller hunden när jag kramar någon?

Hunden skäller när ett kärlekspar kramas och dricker kaffe utomhus i vinterlandskap

Hunden kanske inte vet vad som händer, så den kanske skyddar dig eller sitt revir, är på alerten för olika intryck, är svartsjuk eller tror att du leker och vill vara med. Uttråkade eller ängsliga hundar tenderar också att skälla mycket.

Få reda på varför din hund skäller när du kramar någon och hur du framgångsrikt kan träna bort det i den här artikeln.

Varför skäller min hund när jag kramar någon?

Den vet inte vad som händer

Kramar är inget som hundar gör, så de vet ofta inte vad som händer när de ser detta beteende hos människor. De kan dock se att det är en mycket nära, helkroppsaktivitet mot dig, och det kan verkligen skrämma dem. 

Den tror att du kanske blir attackerad

En av hundens viktigaste uppgifter är att skydda dig från alla hot. Kramen kan utlösa deras alarmklockor. Detta är vanligare hos hundraser som är kända som vakthundar. 

Den vaktar sitt revir

Hundar är territoriella djur, och deras första försvarslinje för att skydda sitt hemterritorium är att skälla.

Den tror att du leker

Två personer som ägnar sig åt en kram, hälsningar eller kyssar kan se ut som en rolig interaktion, vilket kan innebära en lek. Din hund vill inte missa det. 

Det är en mycket vaksam hund

Hundar är vaksamma djur, och de läser av miljön och situationen på ett förhöjt sätt. Raser som är herdehundar eller vakthundar och vissa av de mindre hundarna kan vara ännu mer vaksamma. Att lägga märke till förändringar och göra något för att agera på dem är en del av hundens inneboende natur. 

Den tror att den är flockledare

Om din hund tror att den är flockledaren i familjen kan den behöva blanda sig i varje interaktion som ser ut att kunna vara betydelsefull eller intensiv.

Den försöker förhindra ett slagsmål

Hundar i det vilda, och även tamhundar, har varit kända för att tränga sig emellan två hundar som slåss och ställa sig mellan dem. De kan försöka avbryta ett slagsmål eller en konfrontationssituation som de tror att ni har. 

Den känner av förhöjda känslor

Ibland ger och tar vi emot kramar när känslorna är blandade eller förhöjda. Hundar är mycket uppmärksamma på våra känslotillstånd, och de kan reagera på känslor som de uppfattar som ovanliga eller intensiva. 

Den tror att du är i nöd

Studier har visat att hundar instinktivt försöker ”rädda” människor som utför nödställda ljud eller handlingar. Högt tal eller skratt när du kramar, eller rörelsen i kramen, kan trigga dem att rädda dig. Hundar gör detta även utan att vara tränade för det. 

Den är resursbevakande

Du är källan till allt som är nödvändigt för din hund: mat, tillhörighet, lek och en flockstruktur. Hundar bevakar naturligt sina resurser. 

Den är avundsjuk

Många studier visar att hundar vanligen reagerar med svartsjuka om de ser sin ägare klappa en annan hund. Din hund kan vara avundsjuk på det “kel” och uppmärksamhet som går till din vän eller partner. 

Den är förvånad

Särskilt om någon har kommit till din dörr och du släpper in den och kramar om den blir hunden överraskad. De förväntade sig möjligen inte den personen eller ett besök vid den tiden på dagen.

Den är rädd

Om hundens svans är instoppad mellan benen eller öronen är bakåtvända är de rädda. De kanske reagerar av rädsla för den andra personen eller kramsituationen. 

Den visar den andra personen att du är med i deras flock

Din hund kan visa den andra personen att du och hunden ingår i en flock tillsammans, och det är bäst att de inte stör det bandet. 

Den har lärt sig att skälla

En hund behöver bara göra ett beteende några få gånger, och det kan bestå, helt enkelt för att de nu har associerat beteendet, som att skälla eller hoppa, med att du kramar. Så nu skäller de när du kramar – bara för att de har lärt sig det. 

Den är uttråkad eller orolig

En hund som är uttråkad en stor del av dagen eller har separationsångest kommer att vara mer benägen att skälla på vad som helst och att söka uppmärksamhet.

Den är obekant med den andra personen

Vissa hundar vill vara vänner med alla, men många raser är försiktiga med okända människor och kan triggas att skälla av att se dem.

Behöver jag en hundtränare eller beteendevetare om min hund skäller när jag kramar någon?

Om skällandet verkar aggressivt, åtföljs av morrande eller att visa tänder eller om det står stelt, bör du kontakta en hundtränare eller hundbeteendevetare.

Detta är viktiga varningssignaler som visar att situationen triggar hunden alltför mycket och du måste förhindra att situationen eskalerar. 

Steg för att hjälpa din hund att inte skälla när du kramar någon

Vi höjer ofta våra röster till en skällande hund och säger åt den att sluta. Detta kanske dock inte fungerar om du inte specifikt har tränat hunden på detta.

Den kanske bara tror att du också skäller, så det är okej att fortsätta skälla!

Hur man lär ut kommandot ”tyst”

Vänta en stund när din hund skäller (inte okontrollerat). Medan de skäller säger du ”tyst” flera gånger: håll din röst lugn men bestämd och direktiv. Du vill inte skrika åt hunden.

När du säger ”tyst” håller du ett finger mot läpparna. Kroppssignaler är lättare för hundar att uppfatta och lära sig.

Vid någon tidpunkt kommer hunden antingen att sluta skälla eller stanna upp bara för att ta ett andetag: säg snabbt ”tyst” och ge den en godbit. Säg ”tyst” och visa dem fingret till läpparna medan de äter godiset.  

Hur man lär en hund att hälsa på en besökare vid dörren

Det finns flera steg för att träna en hund att vara väluppfostrad när en besökare kommer till dörren.

Välj först en plats nära dörren där hunden kan se dörren utan att vara för nära den. Lägg en liten matta där.

Vid tillfällen då du inte har besök, öva på ”på mattan”, använd ”sitt” och ”stanna” och ge godis.

När hunden gärna sitter på mattan och stannar en minut för att få en godbit, börja instruera den att sitta ”på mattan” och gå sedan till dörren och öppna den en bit. Ge sedan en godbit. 

När du känner att hunden är bekväm med den här sekvensen kan du prova när en vän kommer in genom dörren, men krama inte om vännen.

Hunden kommer förmodligen att skälla, så använd ditt ”tyst”-kommando och ge belöning så snart den är tyst (även om det tar ett tag).

Detta kan vara en långsam process; ha tålamod med din hund, eftersom det är flera steg inblandade och du tränar den att gå emot flera instinkter. 

Vad händer om min hund skäller på min partner när jag kramar honom eller henne?

Hundar kan vara mer beskyddande eller svartsjuka på en person än den andra i hemmet. 

Det är svårt att inte tycka att det är ganska gulligt att de älskar dig så mycket. Du kan dock ge hunden budskapet att du egentligen inte har något emot att de skäller. 

Låt en skällande hund veta att du inte är glad om den skäller när du kramar. Om de sitter i soffan eller sängen kan du få dem att gå ner. Tala bestämt.

Du måste också koppla om din hunds inlärning så att den lär dig att när din partner kommer nära dig är det bra.

Du kan förekomma skällandet genom att ge en godbit direkt i början av kramen med din partner eller vän. 

Gör detta varje gång: de flesta hundar lär sig snabbt när godis är inblandat, och de behöver eventuellt bara tio dagar på sig för att lära sig det här.

Similar Posts