Varför älskar hundar ost?

Jack russel terrier valp äter en bit ost ur husses hand

Som du säkert vet är hundar mycket matmotiverade och reagerar i allmänhet bra när de tränas med mat som belöning. Hundar föredrar många livsmedel som människor också tycker om, bland annat jordnötssmör, ägg, äppelskivor och naturligtvis ost.

Så varför älskar hundar ost så mycket? Tja, det finns flera anledningar till det. För det första innehåller ost flera vitaminer och näringsämnen som hundar behöver, och ostens krämiga smak är ganska tilltalande för de flesta hundar. Dessutom innehåller ost proteiner som när de bryts ner har en lätt beroendeframkallande effekt.

I den här artikeln går vi igenom allt du bör veta om att utfodra din hund med ost, inklusive hur hälsosam ost verkligen är för hundar, vilka typer av ost som är lämpliga för hundar och mycket mer.

Vad finns det i ost som gör att hundar älskar det?

Nästan alla hundar älskar ost, och det är lätt att förstå varför. Det är av samma skäl som människor gör det; ost är välsmakande, fyllig och lätt att äta. 

Ännu viktigare är att ost innehåller ett gäng vitaminer och mineraler som hundar behöver. Dessa inkluderar vitamin A, ett antal B-komplex vitaminer, kalcium och essentiella fettsyror. Tack vare de höga kalciumnivåerna i ost kan det vara bra för din hunds ben och tänder att äta ost då och då. 

Faktum är att ost dessutom bokstavligen är beroendeframkallande (för både hundar och människor). Ost innehåller ett protein som kallas kasein, som när det äts bryts ner i magen till en slags peptid som kallas casomorfin. 

Casomorfin interagerar med samma receptorer i din hjärna som opioider gör, vilket gör att hjärnan producerar mer dopamin när dessa receptorer aktiveras. Samma sak händer om en hund råkar äta lite ost.

Är ost bra för hundar?

Det är definitivt inget fel med att ge din hund lite ost då och då; ost innehåller faktiskt en hel del saker som är bra för hundar, och ost kan också användas som ett effektivt träningsverktyg eller som ett sätt att få din hund att ta någon medicin som den behöver. 

Se dock till att du inte ger din hund för mycket ost.

Ost innehåller en ganska stor mängd salt och fett, och överkonsumtion av salt och fett kommer att ha negativa effekter på din hunds hälsa. Några av dessa effekter är högt blodtryck och bukspottkörtelinflammation. 

Även om ost i sig inte alls är giftig för hundar kan vissa ostsorter innehålla extra ingredienser som inte är bra för hundar att äta. I synnerhet bör du undvika att ge dina hundar ost som innehåller lök, gräslök, vitlök eller andra liknande örter, eftersom alla grönsaker i lökfamiljen är giftiga för hundar.

Om din hund tar mediciner som marbofloxacin eller tetracyklin bör du dessutom vara medveten om att dessa mediciner inte kan tas tillsammans med mejeriprodukter. Om din hund står på någon form av medicinering ska du se till att kontrollera med din veterinär för att klargöra om medicineringen kommer att reagera dåligt med något annat i din hunds diet.

En sak till; hundar kan liksom människor också vara laktosintoleranta. Om du aldrig har utfodrat din hund med ost tidigare och du inte är säker på om den är laktosintolerant eller inte, börja med att utfodra den med bara en liten bit ost och se hur den reagerar. Om hunden börjar visa tecken på en allergisk reaktion ska du ta den till en veterinär direkt.

Vilken typ av ost kan min hund äta?

Det finns bokstavligen hundratals olika typer av ostar. Tro det eller ej, men den typ av ost som du ger din hund har större betydelse än du tror; vissa osttyper är gjorda på ett sådant sätt att de inte alls är särskilt bra för hundar.

Låt oss gå igenom en kort lista över några av de vanligaste osttyperna och förklara varför din hund kan eller inte kan äta dem:

Keso

Keso eller cottage cheese är en av de bästa osttyperna att ge till din hund. På grund av sin halvflytande konsistens är den mycket lätt att äta, och den har dessutom lägre fett- och natriumhalt än andra osttyper. Den tenderar också att ha ett lägre laktosinnehåll än andra osttyper, vilket innebär att den är lindrigare för hundar med känslig mage.

En sak du dock bör tänka på är att vissa märken av keso kan innehålla tillsatt mjölk, vilket naturligtvis höjer laktoshalten. Detta kan göra din hund upprörd i magen om den är känslig för laktos.

Mjukost

Mjukost är däremot en av de sämsta osttyperna att ge din hund. Mjukost innehåller massor av fett. Mjukost har också ett mycket högre laktosinnehåll än andra ostar.

Även om din hund mår bra när den äter andra typer av ostar bör du ändå undvika att ge den mjukost eftersom sannolikheten att den orsakar magproblem är ganska stor.

Hårdost

Vanlig hårdost är en bra ost för hundar att äta. Det mesta av laktosen avlägsnas från denna ost under jäsningsprocessen, och den är också ganska låg i både fett och natrium. Så länge du inte matar dem för mycket bör dina hundar kunna njuta av lite hårdost då och då utan problem.

Blåmögelost

Blåmögelost tillverkas, som du säkert vet, genom att införa mögelkulturer i ett parti ost. Även om det vanligtvis inte är en bra idé att äta mögel har blåmögelost inte en tillräckligt hög koncentration av mögelgifter för att vara skadlig för människor. Detsamma kan dock inte sägas om hundar.

Möglet i blåmögelost producerar ett gift som kallas roquefortin C, vilket är skadligt för hundar i så gott som alla koncentrationer. Symtom på roquefortin C-förgiftning hos hundar är bland annat kräkningar, diarré, feber och till och med kramper i allvarliga fall.

Det är säkert klart för dig vid det här laget, men det är viktigt nog att säga det uttryckligen: under inga omständigheter bör du någonsin ge din hund blåmögelost.

Parmesanost

Parmesanost har en ganska skarp lukt, så det är troligt att din hund kommer att avskräckas från den bara av lukten. Även om de inte är det bör du förmodligen ändå undvika att ge din hund parmesan som foder.

Parmesan innehåller inte mycket laktos eller fett, men den har en ganska hög natriumhalt. När det gäller ost för hundar finns det gott om alternativ som är mycket hälsosammare än parmesan.

Getost

Slutligen kommer vi fram till getost. Getost tenderar att vara ganska hög i fett och laktos, så det är ingen bra idé att utfodra din hund med getost. 

Kan hundar äta andra mejeriprodukter?

För det mesta inte. Ren mjölk innehåller mycket mer laktos än ost, vilket gör det svårare för hundar att bearbeta den. Smör är också uteslutet eftersom det innehåller mycket fett, och glass är inte heller bra att ge till hundar eftersom den ofta innehåller mycket socker och konstgjorda sötningsmedel.

Vanlig yoghurt är däremot helt okej för hundar att äta i små mängder. Om din hund har ont i magen kan det hjälpa den att må lite bättre om du ger den lite osötad vanlig yoghurt att äta.

Similar Posts