Varför bajsar inte hunden utomhus?

Söt hundvalp bajsar på gräsmattan

Din hund bajsar inte utomhus för att den inte gillar gräset, kylan, regnet, mörkret, för att den inte känner sig bekväm utomhus eller för att den av misstag har tränats att tömma sina tarmar inne.

Även om det kan vara oerhört frustrerande att din hund konsekvent bajsar i huset är det vanligtvis ett ganska enkelt beteende att diagnostisera och åtgärda.

I den här artikeln kommer vi att titta på alla anledningar till varför din hund bajsar inomhus, samt några vanliga lösningar på dessa orsaker.

Vid vilken ålder bör min hund bajsa utomhus?

Det är viktigt att notera att alla hundar under 12 veckors ålder sannolikt kommer att ha en eller annan olycka inomhus. Det är orealistiskt att förvänta sig att din hund ska vara helt rumsren innan den har fyllt 12 veckor.

Hur vet jag om min hund oavsiktligt har tränats att bajsa inomhus?

Under din hunds första år är det möjligt att träna din hund att bajsa inomhus av misstag. Du kan avgöra om detta är orsaken till att din hund bajsar inomhus om du märker att den inte verkar vara överexalterad av eller ogillar specifika vädermönster eller andra utlösande faktorer.

Om din hund till exempel bara bajsar inomhus när det regnar eller när den ser andra hundar utanför är det troligen de utlösande faktorerna som hindrar din hund från att bajsa utomhus.

Hur fick min hund av misstag lära sig att bajsa inomhus?

Det är ofta inte lätt att säga exakt hur din hund lärt sig att den ska bajsa inomhus istället för utomhus, men några vanliga orsaker är bland annat följande:

 • Om du alltid tar in hunden direkt efter att den har bajsat kan den förknippa bajsandet med slutet på lekstunden. 
 • Du har inte städat upp tidigare olyckor med ett enzymatiskt rengöringsmedel.
 • Du använde kissdynor under träningen.

Hur vet jag om min hund inte bajsar utomhus på grund av vädret?

Precis som människor gillar vissa hundar inte att gå ut när vädret är dåligt. Om du märker att din hund tenderar att alltid bajsa inomhus när det regnar eller snöar, men inte på fina dagar, gillar den förmodligen bara inte att bli kall eller blöt.

Hur vet du om din hund inte bajsar utomhus på grund av överstimulering?

Hundar tillbringar större delen av sina liv instängda inom hemmets fyra väggar. Även om du kanske inte tycker att det är spännande, introducerar en utflykt utomhus ny stimulans för hunden varje gång den går ut. 

Om din hund verkar väldigt upphetsad och blir distraherad av varje ljud kan det vara för distraherande för att bajsa. När den kommer in igen känner den sig bekväm och avslappnad och är redo att bajsa.

Hur tränar jag min hund att bajsa utomhus?

När du har fastställt varför din hund bajsar inomhus är det dags att korrigera beteendet. Hur du tränar din hund beror på anledningen till att din hund bajsar inomhus.

Du kan behöva träna dem att bajsa utomhus, hjälpa dem att känna sig mer bekväma eller helt enkelt ta ut dem oftare.

Hur kan det hjälpa min hund att bajsa utomhus om jag lär mig min hunds schema?

Hundar är vanemänniskor. När de väl har fått ett schema håller de vanligtvis fast vid det, om inte något står i vägen för att de ska kunna hålla sig till schemat.

Det är viktigt att lära sig när din hund bajsar. Det vanligaste är att hundar bajsar:

 • Inom 30 minuter efter att ha ätit
 • Efter hård träning
 • Efter en lång tupplur

Om du lär dig din hunds schema kan du förutse när den behöver bajsa och ta ut den då. Observera att om du matar dem med något nytt eller i överflöd en viss dag kan deras schema ändras.

Vilka är de avslöjande tecknen på att en hund ska bajsa?

Ett annat sätt att förhindra att din hund bajsar inomhus är att hålla utkik efter de avslöjande tecknen på att de är på väg att bajsa. Även om dessa är olika för varje hund, är några vanliga indikatorer bland annat följande:

 • De går runt i rummet, fram och tillbaka
 • Gör några cirklar
 • Sniffar ivrigt på marken

Om du ser deras förvarningstecken när de är inne, se till att ta ut dem omedelbart.

Hur tränar jag min hund att bajsa utomhus i koppel?

Ett av de bästa sätten att lära hundar att bajsa utomhus är att uppmuntra dem att bajsa i koppel. Detta är en bra strategi även om du har en inhägnad gård.

Du kan träna dem att bajsa i koppel utomhus genom att ta dem till en specifik plats och upprepa ett förutbestämt kommando att gå på toaletten. Om de går och bajsar ska du ge dem extra beröm, du kan till och med ge dem en godbit.

Det är viktigt att inte ta med dem direkt in när de har bajsat. Om du befinner dig i ett område där det är lämpligt låt dem springa utan koppel efter att de bajsat.

Hur lär sig min hund att bajsa utomhus genom lådträning?

Lådträning är ett annat bra sätt att lära din hund att bajsa utomhus. Vissa hundar, särskilt valpar, bajsar i huset när du är borta.

Genom att placera din hund i en låda får den ett utrymme som är säkert och bekvämt när du är borta. Hundar kommer att vara ovilliga att bajsa på ett litet område.

Det är viktigt att du tar ut din hund omedelbart efter att du släppt ut den ur lådan. På så sätt låter du hunden göra sina behov och belönar den för att den inte bajsar i huset.

Hur lär du din hund att bajsa utomhus genom att ta ut den ofta?

Ju mer din hund går ut, desto större är sannolikheten att den bajsar utomhus och aldrig ens utvecklar en vana att bajsa inomhus överhuvudtaget. 

Även om det kan tyckas vara överdrivet, bör du när du först får din hund ta ut den minst en gång i timmen under dagen. Du kan långsamt minska antalet promenader och öka tiden mellan promenaderna när de lär sig att gå ut för att uträtta sina behov..

Hur lär jag min hund att vara bekväm utomhus?

Om din hund inte bajsar utomhus för att den är överstimulerad eller rädd måste du lära den att det är okej att vara utomhus. 

Här är några tips för att öka deras bekvämlighet utomhus:

 • Mata dem utomhus
 • Ge dem godis utomhus
 • Gå med den i koppel i en kontrollerad miljö (t.ex. inhägnad bakgård)
 • Lek med dem eller träna dem utomhus

Hur får jag min hund att bajsa i regn eller kyla?

Om din hund inte vill bajsa i regn eller när det är kallt ute kan du behöva tänka på att skaffa hundkläder. Tröjor, regnjackor och stövlar kan hjälpa din hund att känna sig mer bekväm i dåligt väder.

Om det inte fungerar kan du lära dem att det är roligt att vara ute i dåligt väder. Ge dem beröm för att de är ute i regnet och ge dem godis när de gör sina behov i dåligt väder. 

Ska jag skrika åt min hund när den bajsar inomhus?

Olyckor kommer att hända. Det är viktigt att aldrig skrika åt din hund när den bajsar i huset. Det skapar ångest och kommer bara att leda till ytterligare problem. 

Du bör heller aldrig gnugga din hunds ansikte i sin egen avföring. Det är äckligt och lär dem absolut ingenting. 

Vad ska jag göra om jag ser min hund bajsa inomhus?

Om du ser att din hund håller på att bajsa inomhus ska du ta upp den och bära ut den. Det är svårt för en hund att bajsa när du håller i den, och det lär den att rätt ställe att bajsa på är utomhus.

Om du inte tror att du kommer hinna fram till din hund innan den bajsar, försök då att vissla högt eller ropa för att distrahera den. Detta ska endast fungera som en distraktion, inte som en form av bestraffning.

Similar Posts