Varför piper katten istället för att jama?

Gråspräcklig katt piper istället för att jama

Katter piper eller kraxar i stället för att jama av många olika anledningar, allt från personlighet till sjukdom. Men pipandet är vanligtvis ingen anledning till oro om du inte märker att din katt också har andra problem. Pipande kan också indikera vilket humör din katt är på, vilket i allmänhet betyder att de är stimulerade eller vill ha uppmärksamhet.

Spinnande, jamande, väsande: katter kan göra alla möjliga ljud! Men om du märker att din lurviga vän gör ovanliga ljud är det naturligt att du känner dig orolig. Nedan förklarar vi varför katter piper eller gnäller och vilka tecken du bör hålla utkik efter om du är orolig.

Varför din katt piper i stället för att jama

Det visar sig att katter piper av olika anledningar. Vissa är problematiska, till exempel sjukdomar eller skador på stämbanden. Men oftast är det ett ofarligt beteende som drivs av naturliga drifter eller deras personlighet.

Dessutom är pipandet inte alltid bara ett slumpmässigt ljud som de väljer att göra. Det är ett sätt för dem att kommunicera en rad olika saker beroende på sammanhanget.

Du kanske blir förvånad när du får veta att katter inte jamar eller piper till varandra särskilt mycket alls. De gör det bara för att ”prata” med sina människor eller för att få sin mammas uppmärksamhet när de är kattungar. 

Låt oss nu på djupet utforska några möjliga orsaker till varför din pälsklädda vän piper i stället för att jama.

Infektion och sjukdom

Precis som vi människor kan katter bli sjuka. Ett vanligt tillstånd bland kattdjur som resulterar i pipande är laryngit, inflammation i struphuvudet.

Laryngit beskriver en inflammation i kattens struphuvud (eller ”struphuvudet”). Förutom infektioner är det många sjukdomar som orsakar den. Och kattdjur som lider av det har svagare jamande som kan uppfattas som ett kraxande eller låter pipigt.

Om du tror att din katt kan ha laryngit måste du ta den till veterinären. Tillståndet är smärtsamt och ibland livshotande.

Här är tecken på laryngit som du bör hålla utkik efter hos din lurviga vän, enligt Merck:

  • Svårt att jama
  • Förändringar i röstläget (t.ex. pipande eller hest kraxande jamande)
  • Hosta och väsande andning
  • Huvudet hålls lågt och munnen är öppen
  • Svårt att svälja
  • Hög andningsfrekvens

Ålderdom

När katter blir äldre blir de mer stillasittande och mindre upphetsade. Ett resultat av denna slöhet är att ditt kattdjur kanske jamar mindre eller använder ett annat ljud för att kommunicera.

Med andra ord kan äldre katter helt enkelt känna sig för lata eller griniga för att ha lust att säga “mjau”!

Ålderdomen orsakar också en gradvis försämring av organen. Äldre katter kan därför förlora en del av funktionen i sina stämband, vilket gör att mjauet låter avbrutet eller ”pipigt”.

Problem med stämbanden

Katter kan utveckla problem med stämbanden och missbildningar, vilket leder till att de piper på grund av svårigheter att jama. 

För många katter är dessa problem medfödda, precis som en gomspalt eller polydaktyli (extra tår). Så om din katt aldrig har jamat finns det en stor chans att den tillhör den kategorin. Det kan dock också bero på en skada. 

Titta efter andra ovanliga beteenden för att försäkra dig om att din katts pipande inte är en anledning till oro. Om din katt verkar ha ont eller verkar slö, bör du överväga att ringa veterinären. 

Adoption

Som vi nämnde tidigare är det sällan katter jamar till varandra. De gör det mest för att få din uppmärksamhet när det är två eller tre minuter över deras middagstid. 

Därför tillbringar vildkatter och herrelösa katter ofta större delen av sitt liv utan att jama. 

Det vill säga om de inte blir adopterade.

Adopterade vildkatter och unga vilda djur kan ”lära sig” denna förtjusande färdighet på nytt genom att pröva sig fram eller genom att härma en huskamrat. Så om din nyadopterade katt bara piper kanske den bara behöver lite tid.

Din katt kanske fortfarande växer

Minns du hur din röst förändrades när du var tonåring? 

Även din kattväns röst kommer att förändras när den åldras. Och precis som att din röst var pipig och obekväm ett tag kan din katts röst också bli det!

Om din katt fortfarande är ung eller en kattunge kan pipandet bara vara en tillfällig (och söt) del av mognaden. Du behöver förmodligen inte oroa dig om du inte märker några av de andra problem som vi nämnde tidigare.

Personlighet

Katter varierar i personlighet lika mycket som vi gör.

Vissa är tillgivna och lekfulla, medan andra kan vara försiktiga och finurliga. Och vissa katter kommunicerar mer, eller annorlunda, än andra.

Så om din katt fortsätter att pipa och du inte kan hitta någon anledning, uttrycker den förmodligen bara sin egen personlighet och “röst”. Ungefär som hur vissa människor pratar med en viss ton eller resonans.

Varför piper katter som kan jama?

Nu vet du vad som kan orsaka att din katt piper i stället för att jama. 

Men varför piper vissa katter även när de kan jama, och vad betyder det för dem?

Även om katter inte talar något språk har de många ljud de ger ifrån sig ändå en betydelse. Vissa är uppenbara, som att fräsande betyder ”Bort från mig!”. Men andra, som pipande, är mindre begripliga.

Många tamkatter piper när de är upphetsade. Som när de hör att du tar fram godis. Eller när du släpper in dem i ditt rum efter att de har gnällt utanför din dörr i en timme.

Vissa katter använder också ljudet för att få sin ägares uppmärksamhet. Särskilt om de märker att ljuden kan ge dem ett mellanmål eller kliande på huvudet.

Så nästa gång din katt piper, tänk på hur du reagerar! Du kan ha en mer betydande effekt på deras vokalisering än du inser. Och det är osannolikt att din katt kommer att jama om pipande ger bättre resultat.

Kan katter lära sig att jama?

Jamande bland katter är oftast ett inlärt beteende. Så bara för att din lurviga vän inte har kommit på det ännu betyder det inte att den inte kan!

Kattungar jamar, men vuxna katter fortsätter bara beteendet i närheten av människor. Så om du nyligen tagit in en vildkatt behöver de kanske bara ”komma ihåg” hur de ska göra.

Men om veckor och månader rullar förbi med bara pipljud kan du undra vad du kan göra åt saken. Tack och lov är katter ganska smarta. Det finns ett par sätt att återutveckla beteendet.

Lär din katt att jama

Om du har en katt vet du utan tvekan hur motståndskraftiga de är mot anvisningar och kommandon. De är lika självständiga som hundar är lojala.

Det finns dock några sätt att uppmuntra till att jama:

Prata med din kattEnligt ASPCA jamar katter för att kommunicera med oss. Ju mer du pratar med din katt, desto större är sannolikheten att de kommer att säga “mjau” tillbaka.

Belöna jamandet framför pipandet – Om din pipande katt låter enstaka mjau-ljud komma ut, ge den en godbit och lite uppmärksamhet. Den kanske associerar ljudet med en belöning och kommer att jama mer.

Spela upp videor eller ljud av katter som jamar – Att se och höra andra katter jama kan sporra din pälsbeklädda vän att också försöka. 

Kom bara ihåg att din katt ibland inte kan jama. Till exempel när de lider av problem med stämbanden. 

Är det okej om min katt aldrig jamar?

Låt oss anta att din katt fortfarande inte kan jama efter att ha provat allt och besökt veterinären. Betyder det att det är något fel på den?

Oroa dig inte – så länge din katt inte lider av några andra problem kommer den att klara sig bra. Att jama är inte alls en nödvändighet för katter. Som vi har tagit upp tidigare gör de det i första hand bara för vår skull.

Vissa katter kommer inte att jama bara för att det inte ligger i deras personlighets natur. Men de förtjänar fortfarande mycket kärlek och kattgodis. 

Slutsats

Det finns många anledningar till varför din katt piper i stället för att jama. Även om vissa är värda att oroa sig för är det mer troligt att din pälsvän bara uttrycker sin personlighet.

Similar Posts