Kan hundar äta kattmat?

En hund tittar på medan två katter äter kattmat.

Det är något med smaken av kattmat som hundar verkar älska. Men är denna mat för kattdjur säker för din hund att äta?

Hundar kan äta kattmat i nödsituationer, men om de regelbundet äter det kan det leda till hälsoproblem. Kattmat saknar viktiga näringsämnen som hundar behöver, särskilt från vegetabiliska och spannmålsbaserade ingredienser. Så med tiden kan ätandet av kattmat leda till att din hund utvecklar matsmältningsproblem, fetma och bukspottkörtelinflammation.

Du vill utan tvekan att dina husdjur ska vara så friska som möjligt. Så för att hjälpa dig förklarar den här artikeln varför du bör undvika att ge din hund kattmat – och några hälsosammare alternativ som du kan prova.

Varför hundar inte bör äta kattmat

Katter är kända som köttätare, vilket innebär att de huvudsakligen konsumerar kött. Samtidigt är hundar allätare som kräver en balans av grönsaker, kött och spannmål.

På grund av dessa skillnader saknar kattmat flera näringsämnen som hundar behöver – och har ett överskott av andra som hundar inte bör få.

Här är några problem som ätande av kattmat kan orsaka hundar:

 • Undernäring: Kattmat saknar spannmåls- och grönsaksbaserade näringsämnen som är livsviktiga för hundar. Att äta det i stället för hundmat kan därför orsaka hälsoproblem relaterade till undernäring.
 • Viktökning: Eftersom katter är köttätare är deras mat mycket fettrik. Tyvärr innebär det att hundar snabbt går upp i vikt när de äter det.
 • Matsmältningsproblem: De flesta kattfoder är rika på flera näringsämnen som hundar inte behöver eller bör få. Därför kan för mycket konsumtion göra din valps mage orolig.
 • Bukspottkörtelinflammation: Det höga fettinnehållet i kattmat gör det mer sannolikt att din hund utvecklar bukspottkörtelinflammation.

Vad behöver hundar i sin mat

Tamhundar är kända som allätare. Med andra ord innehåller din hunds optimala kost kött, grönsaker och till och med spannmål.

Som ett resultat av detta behöver hundmat en balans mellan makronutrienter. De flesta märkesvarianter innehåller mellan 40 och 75 % kolhydrater, medan protein utgör cirka 25 % av ingredienserna. 

Fetter bör däremot endast utgöra cirka 10 % av en hunds diet. Får den mycket mer än så ökar risken för fetma och bukspottkörtelinflammation.

Denna näringsmässiga balans är orsaken till att kattmat i allmänhet är ohälsosamt för hundar. Medan hundens kost huvudsakligen består av kolhydrater behöver katter en större andel fett. 

Nedan finns en tabell som jämför deras näringsbehov:

MakronutrientProcentandel av hunddietProcentandel av kattdiet
Kolhydrater40%-75%10 % eller mindre
Proteiner25%50%-60%
Fetter10%30%

Att äta lite kattmat här och där brukar inte ge hunden några problem. Men som du kan se har hundar och katter mycket olika kostbehov. Så försök att ge din vovve huvudsakligen mat som är avsedd för hundar.

Skillnaderna mellan hund- och kattmat

Hundar behöver ett mycket bredare utbud av näringsämnen för en hälsosam kost än katter. Därför är det logiskt att deras mat har vissa avgörande skillnader.

Här är några exempel:

 • Kolhydrater: Hundar förbränner vanligtvis mycket mer energi än katter. Därför har deras mat ett högre kolhydratinnehåll.
 • Protein: Eftersom katter är köttätare har deras mat en högre andel av protein än hundfoder.
 • Textur: Hundmat är vanligtvis svårare att tugga och mer krispig än kattmat. Detta beror på att hundar har större och starkare käkar och munnar.
 • Smaker: Kattmat är nästan alltid köttsmakande eftersom katter är köttätare. Samtidigt innehåller hundfodret ofta vegetabiliska och spannmålsbaserade smaker.
 • Storlek: Bitar av hundmat är vanligtvis större än bitar av kattmat. Detta är inget problem för hundar, men storleken på hundfoder utgör däremot en kvävningsrisk för katter.

Som du kan se finns det betydande näringsmässiga och praktiska skillnader mellan mat för hundar och katter. 

Det är okej om din valp råkar äta en kattmatsbit av misstag. Kattmat bör dock aldrig bli en regelbunden del av deras kost.

Varför äter hundar kattmat?

Om hundmat är hälsosammare för våra hundar, varför äter de då kattmat?

Det visar sig att kattmat är rent ut sagt utsökt för din pälsklädda kompis.

De flesta smakerna är köttbaserade, vilket hundar älskar. Dessutom tycker många hundar om saftigheten i våta kattmatssorter. Så om din hund alltid är ivrig att sluka din katts måltider gillar den förmodligen bara smaken.

Men med det sagt finns det andra anledningar till att din vovve kan försöka sno åt sig detta mellanmål.

I sällsynta fall kan din hund försöka visa dominans över katten. Detta är särskilt troligt om din hund lätt kan nå din katts skål. Eller om kissen är ett nytt tillskott i ditt hushåll.

Att vara besatt av kattmat kan dessutom tyda på näringsbrist hos din hund. Så dubbelkolla att du ger din hund rätt portioner för deras storlek. Och om den verkar ointresserad av sitt torrfoder kan du prova ett annat märke eller en annan smak.

Hur du hindrar din hund från att äta kattmat

Hundar kan ibland få smak för kattmat. När det händer kan din pälsvän ignorera sin egen mat för att istället försöka äta ur din katts matskål. Eller försöka bryta sig in i skafferiet när du inte är uppmärksam.

Men oroa dig inte – det finns flera sätt att avskräcka från detta beteende:

 • Höjd: Sätt dina kattskålar på en bänk eller ett bord när det är möjligt. Dina katter kommer att kunna nå dem, men din hund kommer förmodligen inte att kunna göra det.
 • Förskjuten utfodring: Om du matar dina husdjur vid olika tidpunkter kan du förhindra att de stör varandra med maten. Denna taktik är bra om dina katter är försiktiga runt din hund.
 • Flytta din katts skål: Om din hund är intresserad av kattmat kan du överväga att mata dina katter i ett annat rum. Om maten är utom synhåll kommer den också att vara utom synhåll för din vovve.
 • Träning: Bestämda hundar kan behöva lite träning för att sluta äta kattmat. Säg ”nej” till ditt husdjur och flytta bort maten när de ger sig på det. Och när de lyssnar belönar du dem med en hundgodis.
 • Kycklingbuljong: Om din hund är ointresserad av sitt hundfoder kan du överväga att tillsätta lite varm kycklingbuljong till det. Det ger en köttig smak och mer fukt – vilket gör att hundmaten smakar ungefär som kattmat.

Hur länge kan hundar leva på kattmat?

I en nödsituation kanske du inte kan få tag på hundmat till din pälsbeklädda vän. Och i det fallet kanske du undrar hur länge din hund kan leva på enbart kattmat.

Det visar sig att din hund kan överleva på kattmat i dagar eller veckor om det är absolut nödvändigt. Medan kattdjur kräver en köttbaserad kost är hundar mycket mer flexibla. Din valp kommer att sakna viktiga näringsämnen, men det är bättre än att gå hungrig.

Det betyder dock inte att du ska ge dina hundar vilket kattfoder som helst. Kattmat är rikt på näringsämnen som hundar inte behöver. Så även en enda måltid kan rubba deras matsmältningssystem. Och om din hunds mage är känslig kan det innebära kräkningar eller diarré. 

Att konsumera kattmat regelbundet innebär också flera långsiktiga hälsorisker. Det höga fettinnehållet gör det till exempel mer sannolikt att hundar utvecklar fetma och bukspottkörtelinflammation.

Så om hundfoder inte är tillgängligt, utfodra din hund med ris, grönsaker och okryddat kött i stället. Denna mer grundläggande diet innebär i allmänhet färre risker än att äta kattmat.

Riskfaktorer för hundar som äter kattmat

De flesta hundar kan äta lite kattmat utan att bli sjuka. Din hund kan dock ha vissa tillstånd som gör att den löper större risk att få problem.

Här är några hälsoproblem som gör det potentiellt osäkert att äta kattmat:

 • Fetma: Om din hund kämpar med viktökning kan det förvärra problemet om du matar den med kattmat.
 • Känslig mage: Hundar med känslig mage kan kräkas eller få diarré efter att ha fått i sig kattmat.
 • Problem med bukspottkörteln: Hundar som tidigare haft problem med bukspottkörteln bör inte äta kattmat. Det höga fettinnehållet kan annars leda till att deras tillstånd förvärras.

Hälsosamma godsaker för hundar som älskar kattmat

Älskar din hund smaken av kattmat? Om så är fallet finns det tack och lov några hälsosammare alternativ som du kan försöka ge dem.

Nedan finns en lista över läckra godsaker för hundar som gillar kattmat:

 • Jerky: Jerky är ett utmärkt proteinbaserat mellanmål för hundar. Se dock till att du köper märken som är särskilt avsedda för husdjur. Och om du gör din egen, tillsätt inte salt eller kryddor.
 • Gurkor: Många hundar älskar den här superhälsosamma grönsaken. Den är också full av fukt, precis som vått kattfoder, vilket gör den till en bra källa till hydrering.
 • Ägg: Ägg innehåller massor av utsökt protein för din pälsvän. Du kan tillaga dem hur du vill så länge du inte blandar i salt, olja eller smör.
 • Gröna bönor: Få livsmedel är så fulla av näringsämnen för hundar som gröna bönor. Du kan servera dem i vilken form som helst, men se till att de inte är saltade.
 • Morötter: De här rotfrukterna är läckra, fulla av A-vitamin och har en tillfredsställande crunch som hundar gillar.

Slutliga tankar

Du kan ge din hund lite kattmat i nödsituationer. Du bör dock undvika att göra det till en regelbunden del av din hunds kost.

Att äta kattmat innebär flera långsiktiga hälsorisker för hundar, till exempel bukspottkörtelinflammation och fetma.

Similar Posts