Kan katter äta hundmat?

Katten slickar sig kring munnen och tittar på medan hunden äter hundmat.

Det är inte ovanligt att en nyfiken katt försöker provsmaka på sin hundväns mat. Så du kanske undrar om det är säkert för din katt att äta den.

Även om katter kan få hundmat i nödsituationer innebär det flera hälsorisker att äta det regelbundet. Eftersom hundmat är gjord för hundar saknar den de näringsämnen som kattdjur behöver för att upprätthålla en balanserad kost. Dessutom kan hundmat orsaka matsmältningsproblem för katter med känslig mage.

Nedan dyker den här artikeln ner i varför du bör undvika att ge din katt hundmat. På vägen dit förklarar vi också vad din katt behöver för att upprätthålla en hälsosam kost.

Varför katter inte bör äta hundmat

Hundar och katter har mycket olika näringsbehov och matsmältningssystem. Därför kan överdrivet ätande av hundmat orsaka flera hälsorelaterade problem hos kattdjur.

Här är några anledningar till varför du inte ska ge din kisse hundfoder:

 • Undernäring: Din katt kommer att gå miste om viktiga näringsämnen om den äter hundmat i stället för kattmat. Hundfoder är trots allt skräddarsytt för hundars kostbehov, inte för din kattdjurs.
 • Kvävning: Den stora storleken på torrfoder utgör en kvävningsrisk för din katt. 
 • Matsmältningsproblem: Hundmat innehåller spannmålsbaserade ingredienser som katter har svårt att smälta. Det kan till och med orsaka kräkningar och diarré om ditt husdjur har en känslig mage.
 • Dehydrering: Katter får en stor del av sitt vattenintag från sin fuktiga mat. Så om ditt kattdjur äter hundfoder i stället kan det bli uttorkat.
 • Fetma: Hundmat innehåller mycket mer kolhydrater än kattmat – vilket innebär att din katt snabbt kan gå upp i vikt om den äter det.

Vad behöver katter i sin mat?

Tamkatter tillhör en grupp djur som kallas köttätare. Med andra ord består deras naturliga kost huvudsakligen av kött. 

Därför är det logiskt att katter behöver mycket protein och fett. Närmare bestämt bör din vuxna kattdjurs diet bestå av minst 50 % protein. Samtidigt bör fetter utgöra 30 % eller mer. 

Dessutom vill du inte att din katts näringsintag ska bestå av mer än 10 % kolhydrater. Kattdjur har svårt att smälta stora mängder av detta makronutrient.

Denna kostbalans är också anledningen till att katter inte bör äta hundmat regelbundet. Eftersom hundar förbränner mer total energi än katter är deras foder fullt av kolhydrater.

Att äta några bitar här och där är vanligtvis okej för din katt. Att äta för mycket kan dock leda till matsmältningsproblem och ökad risk för fetma.

Skillnaderna mellan katt- och hundmat

Hundar behöver ett brett utbud av vegetabiliska och spannmålsbaserade näringsämnen för att trivas. I motsats till detta kräver en katts kostbehov endast kött. 

Det är alltså logiskt att katt- och hundmat har mycket olika näringsprofiler. Här är några exempel:

 • Kolhydrater: Hundmat innehåller ibland dubbelt så mycket (eller mer) kolhydrater som kattmat. Därför kan din katt snabbt gå upp i vikt när den äter det.
 • Protein: En kattdjurs diet bör bestå av mer än 50 % protein. Balansen i hundfoder är dock vanligtvis närmare 20 %. Med tiden kan denna brist på protein orsaka slöhet och muskelförlust hos din katt.
 • Storlek: Eftersom hundar har större munnar än katter är deras kibble i allmänhet större. Tyvärr kan den storleken utgöra en kvävningsrisk för din kissemiss. 
 • Näringsämnen: Hundmat innehåller flera vitaminer och mineraler som katter inte nödvändigtvis behöver. Och om den äter för mycket kan det till och med leda till att din kattvän får problem med matsmältningen.
 • Smaker: Kattmat har nästan uteslutande köttbaserade smaker eftersom katter inte kan känna sötma. Hundfoder har däremot oftare en söt grönsaksbaserad smak.

Vad finns i kattmat?

Kattmat är skräddarsydd för kattdjurens kostbehov. Blandningen av makronäringsämnen, aminosyror och fukt ger din kattunge nästan allt den behöver för att trivas.

Här är några av de vanligaste ingredienserna i kattmat:

 • Protein från nötkött, fisk och fjäderfä
 • Råfett
 • Aminosyror
 • Vatten (så mycket som 80 % eller mer i våtfoder)
 • Vitamintillskott
 • Majsgluten

De flesta märkesföretag som tillverkar kattmat lägger till extra vitaminer och mineraler i sina produkter. På så sätt säkerställer de att kattdjur som äter den får alla sina näringsbehov tillgodosedda.

Dessutom är vatteninnehållet i våtfoder förvånansvärt viktigt. Katter får naturligt sett det mesta av sitt vattenintag från det de äter. Därför leder en strikt torrfoderdiet ofta till uttorkningsrelaterade problem.

Vad händer om min katt äter hundmat av misstag?

Generellt sett mår din katt bra om den äter lite hundmat.

Hundmat är inte näringsrikt för katter. Den är dock inte heller på något sätt giftig. Så även om din katt inte kan överleva på den, kommer det i de flesta fall inte att skada din katt om den äter lite hundmat.

Med det sagt finns det vissa risker att ta hänsyn till.

Det finns till exempel sällsynta fall där din katt kan vara allergiskt mot hundmat. Och om så är fallet bör du omedelbart ringa din veterinär om ditt husdjur äter något.

Här är några tecken på att din katt har en allergisk reaktion:

 • Kräkningar
 • Diarré
 • Plötslig klåda, särskilt runt ansiktet
 • Nässelutslag
 • Rastlöshet och ständiga sparkar

Dessutom kan stora torrfoderbitar utgöra en kvävningsrisk för katter – särskilt kattungar. Så om du har en kattunge ska du vara extra försiktig så att den inte får i sig en bit.

Varför äter katter hundmat?

Trots att det inte är bra för deras hälsa gör många katter allt för att äta hundmat. Skälen till varför de gör det kan dock förvåna dig.

Du kanske tror att om din katt äter hundmat måste den gilla smaken. Och visst är det ofta så. Trots allt erbjuder många fodermärken köttbaserade smaker som katter älskar.

Men det visar sig att din katt också subtilt kan visa dominans över din hund – särskilt om den tar maten medan din hund försöker äta.

Överväg att flytta deras skål till ett annat rum om det händer din valp. På så sätt är det mindre troligt att din kattvän försöker stjäla deras mat.

Din kattunge kan också börja äta hundmat om den inte får tillräckligt med mat. Så om det blir ett återkommande problem bör du dubbelkolla att ditt husdjur får rätt storlek på sina portioner. Fast det kan också vara så att de bara försöker få extra godis!

Hur du stoppar din katt från att äta hundmat

Har din katt utvecklat en smak för hundmat? Om så är fallet finns det tack och lov flera sätt att hindra dem från att äta det. 

Här är några tips på hur du stoppar din katt från att äta hundmat:

 • Flytta på skålen: Om din katt tar din hunds skål under matningstiden kan du försöka mata din hund i ett annat rum. Att stänga dörren kan vara nödvändigt för särskilt envisa katter.
 • Förstärkning: Envisa katter kan behöva lite träning för att sluta äta hundmat. Säg ”nej” till din katt och flytta på den när den försöker ta hundmaten. Och om de lyssnar, belöna dem med godis.
 • Förskjuten utfodring: Om du matar dina husdjur vid olika tidpunkter kan du förhindra att de stör varandra när det är matdags. Eftersom katter oftast sover under middagstid kan det vara en lämplig tidpunkt att mata din hund.
 • Töm maten: Lämnar din hund någon mat i sin skål? Om de gör det, töm den när din hund slutar äta. Eller lägg undan det till senare. Annars kan din katt snoka förbi för att få ett mellanmål.

Hur länge kan katter äta hundmat?

I nödsituationer kanske du inte har tillgång till märkesmat för katter. Och om det händer kan du undra om hundfoder kan fungera som ett substitut.

Tack och lov kan katter äta hundmat tillfälligt när inget annat finns tillgängligt. Din kisse kan förmodligen klara av tre eller fyra måltider innan den upplever några skadliga effekter.

Med det sagt blir problemen mer sannolika efter den tidpunkten. På kort sikt kan din katt få problem med diarré och kräkningar. Och med tiden kan den utveckla fetma eller bli slö av undernäring.

Om du inte har något annat val än hundmat, smula sönder den i bitar innan du matar din katt. Det gör det lättare för dem att tugga och minskar risken för kvävning.

Och om det är möjligt bör du byta ut hundmaten mot okryddat kött. Vanlig kyckling och fisk innehåller viktiga näringsämnen för kattdjur som hundmat ofta saknar – till exempel taurin.

Hälsosamma godbitar för katter som älskar hundmat

Du vill inte att din katt ska äta för mycket hundmat. Det betyder dock inte att du inte fortfarande kan skämma bort din kissemiss!

Här är några alternativ som din kattvän kan njuta av om den älskar hundfoder:

 • Broccoli: Tro det eller ej, men många katter älskar att äta broccoli. Det har en tillfredsställande knaprighet precis som torrt hundfoder har.
 • Äpplen: Dessa frukter har en krispig konsistens som liknar hundfoder. De är också fulla av näringsämnen, till exempel C-vitamin och kalium.
 • Ägg: Ägg har en fyllig smak som många katter älskar. Se dock till att du inte tillsätter salt eller kryddor när du tillagar dem.
 • Morot: Många katter älskar dessa grönsaker lika mycket som kaniner. Dessutom är de en utmärkt källa till mangan och E-vitamin. 

Slutliga tankar

Hundmat kan vara en nödlösning om du av någon anledning inte kan få tag på kattmat.

Det ger dock inte de näringsämnen som en katt behöver för en hälsosam kost. Därför bör du generellt sett undvika att ge din katt hundmat.

Similar Posts