Varför sparkar hunden med bakbenen slumpmässigt?

Terrier springer på gräsmatta och sparkar med benen

Det är bra att förstå sin hund, men ofta gör hundar saker som verkar förvirrande och ologiska. Om du någonsin har sett din hund sparka med bakbenen, till synes slumpmässigt, kanske du undrar vad i hela friden den gör och varför den gör det.

Det finns ett antal möjliga förklaringar, och det beror på i vilket sammanhang hunden gör detta. En del hundar gör det efter att de har uträttat sina behov, och andra gör det för att de är upphetsade av något. Ofta beror sparkandet också på revirmarkering, känslor av dominans eller ibland till och med på hälsotillstånd.

Låt oss utforska alla dessa möjliga förklaringar så att du får en bättre uppfattning om vad din hund gör och varför! 

Sparkar efter uträttade behov

Du kanske har observerat att din hund sparkar på detta sätt när den har uträttat sina behov. Man vet inte exakt varför de gör detta, och vissa hundar gör det knappt alls, medan andra är mycket entusiastiska. Det finns några möjliga förklaringar.

En vanlig sådan är att hunden skrapar på marken efter att ha kissat. Detta beror på att lukten av urinering inte är långvarig, och därför kommer den snart att försvinna. Om hunden vill att andra hundar ska veta att den använde platsen markerar den marken med sina klor.

Detta är en slags revirmarkering, som vi kommer att diskutera längre ner, men det är inte den enda möjliga förklaringen till detta beteende.

Andra anser att sparken efter att ha bajsat är ett tecken på dominans över andra hundar och att endast högt rankade hundar (i de fall där hunden tillhör en flock) gör det. Det sänder en visuell signal till andra hundar i närheten.

En del människor säger att hundar gör detta sparkande i ett försök att dölja sin urin eller avföring, men det anses inte vara fallet av de flesta experter. En hund är fullt kapabel att gräva ner sin avföring om den vill, så det verkar mer troligt att detta är ett försök att skicka ett meddelande till andra hundar – oavsett om de är närvarande eller inte.

Upphetsade sparkar

Om din hund verkar sparka med benen helt slumpmässigt, utan samband med någon händelse, kan den bara känna sig särskilt glad och entusiastisk. 

Hundar, liksom andra djur, blir upphetsade, och din hund kan välja att visa sina känslor genom att hoppa runt och sparka.

Återigen varierar det från hund till hund i vilken utsträckning de gör detta. Vissa individer gör aldrig detta och andra verkar knappt kunna hålla fötterna på marken. De kan kasta sig omkring med stor entusiasm och upphetsning, och du kanske till och med upptäcker att du måste lugna ner dem, särskilt inomhus.

Upphetsade sparkar säger inte särskilt mycket, förutom att din hund är glad. Det kan bero på att den fått en godbit, att den ser en favoritperson eller helt enkelt på att den leker. Det är vanligtvis kopplat till något positivt, vilket kan hjälpa dig att identifiera just denna typ av sparkande.

Markera sitt revir

Ibland sparkar hundar för att markera sitt revir. Deras tassar har doftkörtlar, så genom att gnugga trampdynorna över marken skapas märken som andra hundar kan upptäcka.

Den doft som överförs av tassens doftkörtlar håller längre än urinlukten, så detta är ett bra sätt för hunden att markera de saker som tillhör den. Du kan se din hund göra detta på alla möjliga föremål.

De gör det både i och utanför hemmet, på favoritplatser i den lokala parken, på leksaker och sängar och ibland även på sina människor – vilket kan vara en smärtsam upplevelse.

Hundar kan göra detta oavsett om de är undergivna eller dominanta. De berättar helt enkelt för andra hundar om de saker som tillhör dem så att andra hundar inte försöker göra anspråk på dessa saker.

Dominant beteende

Om en hund känner sig hotad av en annan hund eller en person kan den börja sparka runt med bakbenen. En hund som har blivit skrämd eller möter en ny hund eller person är mer benägen att göra detta än hundar som är lugna och bekväma.

Återigen är detta relaterat till doftmarkering och tyder inte på att din hund är på väg att hoppa på ”hotet”. Din hund gnuggar sin doft på marken för att visa att den är där och att den inte planerar att gå därifrån.

Detta beteende förknippas oftast med dominanta hundar som känner att något eller någon inkräktar på deras revir. Din hund kan lugna ner sig om hotet avlägsnas, eller så kan den fortsätta att markera reviret på detta sätt tills den är nöjd.

Du kommer inte att kunna känna lukten av den doft som din hund lämnar med sina tassar. Människors näsor är helt enkelt inte tillräckligt känsliga för att uppfatta dessa dofter, men du kan vara säker på att andra hundar kommer att upptäcka dem och förmodligen undvika området eftersom det har tagits i anspråk.

Om din hund har sparkat dig kan andra hundar vara intresserade av att lukta på platsen där dess fötter landade, eftersom det är där lukten är starkast. Bli inte förvånad om de då rör sig bort från dig, vilket bekräftar att din hund har ”gjort anspråk” på dig!

Sömncykel

Vissa hundar, särskilt unga hundar och äldre hundar, sparkar slumpmässigt ut när de går in i REM-stadiet av sin sömncykel. 

Detta kan bero på drömmar eller andra kroppsprocesser som orsakar muskelspasmer. Det är inget att oroa sig för, men väck försiktigt din hund för att kontrollera den om du är orolig.

Hälsoproblem

Tyvärr kan sparkar med bakbenen ibland tyda på att det är något fel på hunden. Om rörelserna verkar okontrollerade och inte är relaterade till något av ovanstående avsnitt är det möjligt att din hund har ett anfall. Detta kan ofta påverka bakbenen.

Vanligtvis åtföljs detta av skakningar, ryckningar och plötsliga muskelspasmer i andra delar av kroppen än benen.

Anfall kan variera i allvarlighetsgrad, och mindre anfall som bara påverkar en enda kroppsdel – till exempel benen – brukar kallas petit mal anfall eller absenser. Om din hund får ett grand mal-anfall eller tonisk-kloniskt anfall kommer den att svimma och flera muskelgrupper kommer att kontrahera.

Många olika saker kan orsaka anfall. Om din hund drabbas av ett anfall, även ett mindre allvarligt sådant, måste du omedelbart kontakta din veterinär för att diskutera händelsen. Kom ihåg att berätta om eventuella andra symtom som du är orolig för och hur länge kramperna varade.

Ignorera inte ett krampanfall. Om du är osäker på om din hunds sparkar berodde på ett anfall eller på någon annan orsak är det ändå bäst att få det bedömt av en veterinär. Den kan behöva medicinering för att förhindra ytterligare problem.

Vissa andra hälsoproblem kan orsaka sparkar, till exempel degeneration av höfterna som orsakar kontrollförlust eller smärta i benen. En undersökning är ett mycket viktigt nästa steg.

Slutsats

Som du kan se har slumpmässigt sparkande många möjliga förklaringar. I allmänhet aktiverar din hund doftkörtlarna i tassarna för att markera sitt revir eller lämna meddelanden till andra hundar, men det kan också vara så att den bara är glad över att se dig!

Similar Posts