Hur långa klor ska en hund ha?
Att hålla din hund välvårdad handlar inte bara om att hjälpa den att se bra ut – det bidrar också till hygien, hälsa och allmänt välbefinnande!
Men ett område av hundvård som är sorgligt underbehandlat är att hålla hundklorna klippta på ett konsekvent sätt. En del av detta har att göra med att de flesta hundar inte älskar att få sina klor klippta överhuvudtaget, men en del har att göra med att hundägare tror att Moder Natur kommer att klippa hundens klor åt dem.
Det är ett konstigt sätt att se på saken, men fråga alla hundägare i ditt liv och åtminstone en handfull av dem kommer att berätta att de låter hundens klor ta hand om sig själva.
Sanningen att säga vill du dock att din hunds klor ska klippas så snart de börjar klicka mot golvet – och definitivt så snart de börjar växa i sidled. Det är uppenbara tecken på att hundens klor börjar bli alldeles för långa och att klorna måste åtgärdas så fort som möjligt.
Om du vill lära dig lite mer om hur långa hundklor bör vara och tips och tricks för att klippa dem (med mera) kan du ta del av den information som vi lyfter fram nedan.
Hur långa bör hundklor vara?
Det finns ingen riktigt hård och snabb regel för hur långa din hunds klor ska vara. Ingen universell storlek som passar alla raser och alla storlekar av valpar under solen.
Nej, när man försöker avgöra om en hunds klor är för långa eller inte är det egentligen mer en ”du vet det när du ser det”-situation.
Hundens klor som har lagom längd kommer att vara relativt korta (men inte för korta), träffa marken när hundarna går men inte klicka eller skrapa, och vara starka och se friska ut.
Klor som är för långa kommer däremot att sätta uppåtriktat tryck på tår och trampdynor, klicka och skrapa varje gång hunden tar ett steg och kan till och med börja växa i olika vinklar på grund av trycket som läggs på klon dygnet runt.
Om din hunds klor knappt rör marken när den står (och egentligen bara kommer i kontakt med den när den går) är de perfekt långa!
Det är viktigt att hålla hundens klor välklippta
Det finns ett par anledningar till att du vill se till att din hund inte får för långa klor.
För det första är extra långa klor otroligt smärtsamma för en hund att hantera.
Det är inte bara klorna i sig själva som är besvärliga (och de kan bli obekväma snabbt), utan de överväxta klorna kommer också att göra att din hunds gång och hållning blir lite förändrad.
Detta kan sätta extra tryck på leder och ligament som inte behövde hantera en massa tryck tidigare. Det kan få ben att gnugga mot varandra som inte gnuggade tidigare, och i allmänhet sätta ditt djur ur balans samtidigt som det orsakar inflammationer till råga på allt.
Äldre hundar är särskilt utsatta för den här typen av problem när deras klor blir för långa.
För det andra gör långa klor det svårt för din hund att få ett bra grepp när den rör sig – både inomhus och utomhus. Glatta ytor (trägolv, kakel och liknande) blir till skridskobanor när dessa klor får växa och växa.
Om du någonsin har tittat på din hund när den försöker ta sig fram genom rummet och trott att den står på rullskridskor är chansen stor att den genast behöver få sina klor klippta.
Klor som är extra långa är benägna att knäckas, spricka och gå sönder. Denna process är riktigt smärtsam (ingen överraskning), men dessa sprickor kan också bli infekterade – och det innebär en massa andra problem som du måste ta itu med (för att inte tala om stora veterinärräkningar också).
Klor som växer in i trampdynorna eller i hundens hud orsakar mycket irritation, riskerar att bli infekterade och gör det svårt att röra sig.
I slutändan måste ansvarsfulla hundägare hålla koll på hur ofta klorna måste klippas.
Säkra tecken på att hundens klor behöver klippas
Hur vet du om din hund kan behöva få klorna klippta?
Det första och mest uppenbara tecknet du bör leta efter är om din hund har klor som ser för långa ut.
Nej, det är inte precis det mest ”vetenskapliga” tillvägagångssättet för att känna igen om din hund kan behöva en snabb kloklippning – men som vi nämnde ovan, att känna igen när klorna på din hund är för långa faller under paraplyet ”du vet det när du ser det”.
Din hund behöver inte ha perfekt manikyrerade klor hela tiden. Men deras klor ska vara korta, inte orsaka dem någon smärta och ska inte få vänner eller grannar att undra varför hundens klor är så långa!
För det andra är det förmodligen hög tid att klippa dem när du ser klor som börjar bli deformerade – växer i olika vinklar, växer i sidled, spricker eller spretar osv.
Det är meningen att klorna ska växa rakt, att de ska vara avtrubbade innan de kommer i kontakt med marken när man står, och om de blir längre än så måste man ta itu med dem.
Slutligen, om klorna orsakar uppenbart obehag för ditt djur måste de klippas bort.
Du behöver kanske inte ta fram en Dremel med en slipskiva (även om det kan vara ett effektivt sätt att få jobbet gjort), men det är viktigt att fila ner saker och ting, klippa hundens klor och i allmänhet hålla dem snygga för att undvika obehag.
Hur ofta klipper du hundens klor?
Om möjligt ska du försöka klippa din hunds klor varje vecka, eller åtminstone varannan vecka, för att få bästa möjliga resultat.
Det är inte alltid möjligt – du kanske bara kan klippa klorna på dina hundar varannan månad eller så bara på grund av hur livet fungerar – men du bör sikta på att klippa varje vecka eller varannan vecka så ofta du kan.
Om du klipper klorna på din hund regelbundet kan du enkelt rikta klorna korrekt och sedan hålla dem på den perfekta längden. Detta är mycket bättre än att låta dem växa ut, klippa tillbaka dem, låta dem växa ut igen och upprepa processen upprepade gånger.
Att klippa hundklor regelbundet på detta sätt hjälper hundar som är oroliga för denna typ av grooming att komma över dessa rädslor också.
Mata din lurviga lilla familjemedlem med lite godis medan du klipper klorna varje vecka, så kommer du att se hur deras attityd förändras framför dina ögon på rekordtid.
Om du endast klipper deras klor slumpmässigt varje månad eller så, kommer du fortsätta att kämpa mot den luddiga lilla familjemedlemmen år efter år in i hundvuxen ålder.
Vad händer om jag klipper hundens klor för korta?
Ingen vill klippa sin hunds klor för korta, särskilt inte om klorna har blivit särskilt långa och pulpan snabbt har vuxit ut tillsammans med själva klon.
Varje hundägare har klippt av pulpan minst en gång i sitt liv – vilket nästan omedelbart får hunden att skrika ut i smärta tillsammans med ett blodflöde från dessa nervändar.
Det är inte något man vill göra alltför ofta.
Om du har den här typen av olycka på halsen måste du stoppa blödningen så fort som möjligt.
En handduk, några mjuka pappershanddukar, en ren trasa eller en bit mikrofiber kan alla användas för att stävja blodflödet. Styptiska pulver kan också användas för att koagulera blodet, vilket gör att blödningen upphör nästan omedelbart (även om det inte gör mycket för den smärta som hunden kommer att ha).
Även lite majsstärkelse som trycks direkt på klon (och sedan hålls i ett par minuter) kan stoppa blödningen.
När det gäller smärtlindring måste du bara låta din hund rida ut det.
Chansen är stor att de kommer att tillbringa lite extra tid med att ta hand om den foten. Om det tar längre tid än ett par dagar för dem att återhämta sig kan du dock behöva träffa en veterinär.
I framtiden är det kanske en bättre idé att fila hundklorna när de är långa – antingen för hand eller med en Dremel. På så sätt undviker du de snabba snitten i pulpan som kan leda till en olycka, men du kan ändå hålla klorna i schack.
Avslutande tankar
När allt kommer omkring är det mycket viktigt att du håller koll på din hunds klor.
Om du låter dem växa för länge har du ett otäckt nagelproblem på halsen, men du har också orsakat olika typer av obehag, smärta och ångest för ditt djur.
Klipp klorna en gång i veckan (eller en gång varannan vecka), så kommer du och din lilla favoritjycke att bli mycket lyckligare!