Kan hundar äta ost?
Din hund är en älskad familjemedlem och du vill behandla den väl och ge den lite godis och överraskningar då och då, ofta i form av mat som den inte ofta får äta.
Tyvärr har hundar en annan biologi än vi, och även om de slukar allt du ger dem kanske det inte är bra för deras hälsa.
Ost betraktas allmänt som ett livsmedel som är säkert att ge hundar, och som huvudregel är det okej. Men bara för att du kan ge det till din hund betyder det inte nödvändigtvis att det är bra för dem eller att du bör göra det regelbundet. Det finns några saker att tänka på om du vill ge din hund ost.
Om du har gett din hund ost regelbundet tidigare ska du inte oroa dig: det har inte gjort någon större skada hittills, och det kommer sannolikt inte att förändras. Trots det vill du förmodligen ta hänsyn till de saker som vi ska dela med oss av nästa gång du vill ge din hund lite ost.
Får hundar äta ost?
Enkelt uttryckt, ja. Hundar kan äta ost och till och med få nyttiga näringsämnen och vitaminer från den. Det betyder inte att ost är hälsosamt för dem, för det finns många olika typer av ost och vissa är ohälsosammare än andra, men generellt sett är ost en typ av mat som hundar kan äta utan problem.
Men som de flesta typer av mat, för både hundar och människor, är för mycket av en enda sak vanligtvis inte bra. Ost har till exempel vanligtvis ett ganska högt fettinnehåll, så om du skulle ge din hund ost extremt ofta kan det bidra till viktökning och till och med fetma. Men om du tillämpar måttlighet är det i de flesta fall inte skadligt.
Bör du mata din hund med ost? Finns det en bra anledning till det?
Bara för att du kan göra något betyder det inte nödvändigtvis att du bör göra det. Du skulle kunna mata din hund med choklad, men vi vet alla hur det går. Så finns det någon giltig anledning att ge din hund ost, förutom att få deras svansar att vifta? Ja, det finns ett argument för att säga ja.
Ost innehåller en del värdefulla näringsämnen, till exempel essentiella fettsyror, kalcium, A-vitamin, protein och B-vitaminer, som hundar behöver. Så det finns tekniskt sett en viss hälsofördel med att ge din hund ost, men å andra sidan kan du ge din hund dessa näringsämnen genom andra typer av livsmedel också, inklusive typiskt hundfoder.
Med detta i åtanke är det verkligen inte livsviktigt att ge din hund ost. Men ost kan fungera som ett värdefullt verktyg i interaktionen med din hund eftersom de flesta hundar tycker att den är ganska välsmakande. Ost är ett utmärkt träningsverktyg och fungerar som belöningsgodis för välartade hundar. Det är också en underbar förklädnad för mediciner som din hund normalt skulle vägra att äta.
Det är dock viktigt att notera att hundar, liksom människor, kan vara laktosintoleranta. Om du matar din hund med ost och den blir sjuk efteråt finns det en ganska stor chans att detta är fallet. Tyvärr kommer hunden, även om den är laktosintolerant, förmodligen att kasta sig över ost ändå, så det är upp till dig som ägare att hålla den borta från dem.
Hur allvarligt är det med laktosintolerans hos hundar?
Precis som människor kan hundar ha olika grader av laktosintolerans. Vissa har allvarligare intolerans än andra. Den goda nyheten är att ost tenderar att ha en ganska låg nivå av laktos, vilket innebär att hundar som har mild laktosintolerans i allmänhet fortfarande kan äta ost utan att drabbas av alltför stora problem.
Om en hund har tillräckligt svår laktosintolerans kan dock även den lilla mängd som finns i ost orsaka negativa reaktioner, även i mycket små mängder. Detta skulle kunna ge dem allvarliga tarmproblem. Det är vanligtvis en bra idé att rådgöra med en veterinär innan du lägger till ost i din hunds diet.
Med det sagt, om du aldrig har gett din hund ost tidigare bör du övervaka den noga efter första gången, i ungefär en dag eller så. Om hunden inte får några ovanliga magproblem under den tiden har den förmodligen inte någon allvarlig laktosintolerans. Om den får problem kan du få det undersökt av veterinären.
Det säger sig självt att om din hund har allvarlig laktosintolerans bör du inte ge den någon typ av ost. Det finns gott om andra saker där ute som en hund skulle älska att äta, så låt dem inte lida i onödan för ost, även om de tycker om det för tillfället.
Olika typer av ost
Hittills har vi betraktat ost som en enhet, men sanningen är att det finns många olika typer av ost därute, och de är inte skapade lika.
De flesta människor skulle hålla med om att blåmögelost och vanlig cheddar är ganska olika varandra. Nåväl, det är viktigt att ta hänsyn till detta när du matar din hund med ost också.
Medan ost i sig själv är mestadels säker för hundar, har vissa ostar andra ingredienser i sig som kanske inte är säkra. Vissa ostar innehåller till exempel örter som gräslök, vitlök eller lök, som alla är giftiga för hundar. Av uppenbara skäl är detta inte ostar som du vill ge din hund, även om det inte är osten i sig som skadar den.
De bästa osttyperna att ge din hund är sådana med låg laktoshalt (i jämförelse med andra ostar) som keso, eller ostar med låg halt av natrium, som keso eller mozzarella. Ostar med lägre laktoshalt minskar risken för magbesvär, medan ostar med lägre fett- och natriumhalt minskar risken för fetma.
Sammantaget finns det dussintals olika typer av ostar, och vissa kan vara ekologiska medan andra är gjorda med mindre naturliga ingredienser. När du tänker dela ost med din hund rekommenderar vi att du inventerar alla ingredienser och ser till att ingen av dem kommer att utgöra en fara.
Särskilda överväganden för unika ostar
En sak som vi också vill nämna är vegansk ost, som egentligen inte är ost, utan snarare ingredienser från icke-animala produkter som är gjorda för att imitera ost.
Vissa människor kan anta att vegansk ost automatiskt är säker för hundar att äta eftersom det inte är riktig ost, men så är inte fallet, och det finns vissa problem att oroa sig för.
För det mesta behöver du bara oroa dig för de ingredienser som används för att göra den osten vegansk, eftersom det finns ganska många alternativ där ute. Det mesta är säkert för hundar, men några kan innehålla giftiga ingredienser (för hundar, alltså), till exempel macadamianötter. Läs alltid innehållsförteckningen på vegansk ost mycket noggrant.
En annan unik medlem av ostfamiljen är färskost. Vissa människor kanske inte ens klassificerar detta som ost, men det är en variant som du absolut inte bör ge din hund. Det beror på att färskost har ett mycket högt fettinnehåll: mycket högre än de flesta andra ostar. Om du matar din hund med den ökar risken för fetma kraftigt.
Blåmögelost är också en ost som man bör hålla borta från hundar. Den har en typ av svamp i sig som ger den dess unika doft och smak som de flesta känner till, men den svampen är mycket dålig för hundar och kan orsaka extrema kräkningar.
Hur mycket ost ska du ge din hund?
Ost ska betraktas som en godbit för din hund, inte som vanlig mat. Även om de inte har några problem med att smälta den är det helt enkelt ingen bra idé att göra det till en stor del av deras kost.
På sin höjd bör du bara ge din hund små, munsbitar av ost två gånger om dagen. Men en gång om dagen att föredra.
Att ge din hund mer ost än så behöver inte orsaka problem, men du bör vara försiktig med att ge dem för mycket ändå eftersom de kommer att förvänta sig sådana mängder även i fortsättningen. Om du verkligen är intresserad finns det godsaker med ostsmak gjorda speciellt för hundar.
Sammanfattning
Hundar kan i allmänhet äta ost. Vissa hundar är extremt laktosintoleranta och kan inte äta ost, men de flesta hundar klarar sig bra med ost, förutsatt att du har några förbehåll i åtanke när det gäller vilken typ av ost du ger dem.
Välj alltid en vanlig ost utan örter eller kryddor, och välj helst en ost som är låg i fett, natrium och laktos. Detta minskar risken för att din hund går upp ohälsosamt mycket i vikt eller får en laktosreaktion. Risken för detta ökar ju äldre hunden blir. Äldre hundar har sämre förmåga att smälta laktos än yngre hundar.
Kontrollera alltid innehållsförteckningen på alla ostar som du vill ge din hund. Man vet aldrig vilka ingredienser som kan vara tillsatta i den. Om du gör allt detta kan din hund med största säkerhet att äta lite ost då och då. Se bara till att hålla det med måtta.