Kan hundar äta paprika?

En vit hund nosar på en grön paprika i matskålen.

Många människor älskar den söta krispigheten i paprika. Så du kanske undrar om din hund också kan njuta av dem?

Hundar kan i allmänhet äta paprika som ett hälsosamt mellanmål så länge de inte är saltade eller kryddade. De flesta experter rekommenderar dock att du endast matar din hund med den röda sorten eftersom den innehåller mest näringsvärde. Purerad och ångad paprika är lättast för hundar att tugga och njuta av.

Den här artikeln fördjupar sig i allt du bör veta om att utfodra hundar med söt paprika. På så sätt kan du se till att din hund njuter av denna godbit på det hälsosammaste sättet.

Vilka sorters paprika kan hundar äta?

Tro det eller ej, men hundar kan njuta av alla sorters paprika – oavsett om de är gröna, orange eller gula.

Men med det sagt bör du försöka ge ditt husdjur endast den röda sorten som mat. Det finns ett par skäl till detta.

Det första och viktigaste är näring. Även om alla sorter är hälsosamma, visar forskning att röd paprika levererar flest vitaminer och mineraler. Detta beror på att de stannar på plantan längre än andra typer av paprika.

Dessutom tenderar hundar att gilla röd paprika mer än andra sorters. Deras supersöta smak övertygar många husdjur som annars kanske inte skulle gilla grönsaker eller frukt. Och det är svårt att slå en godbit som är välsmakande och hälsosam.

Allt detta betyder dock inte att du inte kan ge din hund andra typer av paprika. Din lurviga vän kanske till och med föredrar vissa sorter som de flesta hundar inte tycker om.

Men oavsett vilken sort du ger dem, se till att du inte kryddar eller saltar denna grönsak. Dessa tillsatser är ofta dåliga för din hunds hälsa. Om du dessutom purerar eller ångar paprikan kan du göra det lättare för din hund att tugga den.

Är paprika hälsosamt för hundar?

Paprika är en utmärkt näringskälla för hundar. De är fulla av massor av viktiga vitaminer och mineraler. Dessutom kan de ge husdjur som lider av matsmältningsproblem lite välbehövliga fibrer.

Här är några av näringsämnena i paprika – och varför de är bra för din hund:

 • C-vitamin: Fungerar som antioxidant och bidrar till kollagenproduktionen och förebygger höftproblem och ledinflammation. Gynnar även upptaget av järn.
 • Järn: Din hunds kropp använder järn för att skapa röda blodkroppar, vilket förbättrar cirkulationen. Som ett resultat av detta gör det ditt husdjur mer energisk och livlig.
 • Folat (vitamin B9): Detta vitamin är viktigt för din hunds ämnesomsättning och immunsystem. 
 • A-vitamin: Förutom att ge din hunds immunförsvar en extra boost främjar A-vitamin även friskare hud och hår.
 • Mangan: Mangan ser till att din hund har en sund ämnesomsättning. Det kan också förbättra ledbands- och senstyrkan.
 • Vitamin B6: Vitamin B6 hjälper ditt husdjur att bibehålla hälsan hos ögon och hjärta. Ännu bättre är att det minskar risken för kognitiv nedsättning och ökar hjärnans funktion.

Hur man förbereder paprika för hundar

När du förbereder paprika till ditt husdjur så bör du göra det enkelt.

Med andra ord, förbered eller krydda inte för mycket på paprika som du tänker ge din hund. Ju fler salta och oljiga ingredienser du lägger till, desto mindre hälsosamt blir det för din hund.

Håll i stället saker och ting enkla. Försök att få din hund att mumsa på skivor av färsk, vanlig paprika. Förutom att smaka gott har dessa grönsaker en tillfredsställande knaprighet som många hundar älskar.

Vissa husdjur kan ha svårt att tugga sig igenom paprikans hårda yttre skal. Om det är fallet för din hund kan du överväga att ånga detta mellanmål först. Det gör grönsakerna mjukare utan att ta bort något näringsvärde.

Ett annat sätt att göra paprika lättare att äta är att purera den. Denna teknik är användbar om din valp är kräsen när det gäller texturer. Dessutom kan du lägga till purén som en hälsosam topping till andra snacks.

Som en sista anmärkning är det en bra idé att ta bort paprikastjälken och eventuella frön. Annars kan de störa ditt husdjurs mage.

Hur mycket paprika kan hundar äta?

Måttlighet är nyckeln när det gäller paprika. Även om de utgör ett hälsosamt mellanmål bör dessa grönsaker generellt sett inte dominera ditt husdjurs kost.

En bra riktlinje att följa är 10 %-regeln. Den säger i princip att godis endast bör utgöra 10 % av ditt husdjurs dagliga kost. På så sätt kan din hund få en balanserad näring med kvalitetshundfoder och undvika att äta för mycket.

Dessutom är det bäst att introducera paprika till ditt husdjur gradvis. 

Frukt och grönsaker kan göra en hund upprörd i magen – särskilt om den inte har provat dem tidigare. Börja därför med några små bitar först. Vänta sedan för att se hur din hundvän klarar sig.

Om du märker att det inte uppstår några problem kan du försöka ge din hund hela skivor nästa gång.

Medelstora och stora hundar bör få högst en halv paprika. Mindre hundar bör få en fjärdedel eller mindre.

Kan hundar äta andra sorters chilifrukt?

Intressant nog är söt paprika den enda sortens chilifrukt (spanskpeppar) som hundar säkert kan äta. Och den främsta anledningen till detta är capsaicin (kapsaicin) – en milt giftig kemikalie som ger andra sorter sin kryddiga smak.

Om du älskar kryddig mat kan det förvåna dig att capsaicin är tänkt att avskräcka dig. Chilifrukter producerar kemikalien för att skapa en brännande känsla som hindrar de flesta däggdjur från att äta dem. Och om din hund äter för mycket av den blir den sjuk.

Här är några symtom som hundar kan uppleva när de får i sig capsaicin:

 • Illamående och kräkningar
 • Dreglande
 • Överdriven andfåddhet
 • Konjunktivit (vattniga, svullna ögon)
 • Diarré
 • Kramper
 • Smärta

Så även om du kanske tycker om jalapenos är det en dålig idé att ge dem till ditt husdjur. Håll dig i stället till att servera dem endast obehandlad, söt paprika utan kryddor.

Om ditt husdjur råkar äta en starkare chilifrukt av misstag bör du ringa din veterinär.

Risker med att utfodra din hund med paprika

Generellt sett är söt paprika ett hälsosamt mellanmål som de flesta hundar kan njuta av. Det finns dock risker som detta foder kan innebära för ditt husdjur.

Först och främst förekommer allergier. Mycket sällan är hundar allergiska mot paprika och blir sjuka när de utsätts för dessa. Men ring genast din veterinär om din hund svullnar i ansiktet efter att ha provat denna godbit. Eller om de plötsligt börjar klia sig ovanligt mycket.

Ett annat problem är att paprika kan orsaka magbesvär – särskilt om din valp inte äter mycket grönsaker. Vanligtvis resulterar detta i att ditt husdjur kräks eller får diarré. Ge därför bara små mängder till din hund tills du är säker på att den klarar det bra.

Som tur är orsakar söt paprika vanligtvis inga problem för din vovve. Trots detta är det viktigt att du håller utkik efter dessa tecken för att bespara din hundkompis allt obehag.

Recept med paprika för hundar

Är du nyfiken på hur du kan inkludera paprika i din hunds kost? Då har du tur, för det finns flera hälsosamma måltider som du kan göra med dessa läckra grönsaker.

Här är tre enkla recept med paprika för hundar:

1. Frukost med paprika

Ingredienser

 • 1 äggröra på ett ägg (utan salt eller kryddor)
 • ¼ av en röd paprika

Tillagning

 1. Gör äggröra av 1 ägg i en kastrull eller i mikrovågsugn. Använd varken olja eller salt.
 2. Tärna ¼ av en röd paprika efter att ha tagit bort stjälken och fröna.
 3. Blanda ägget och paprikan.

2. Fylld paprikaglädje

Ingredienser

 • ½ röd paprika
 • 100 gram mager köttfärs eller kalkon

Tillagning

 1. Skär av ½ paprika och ta bort stjälken och kärnorna.
 2. Tillaga den magra köttfärsen eller kalkonen. Undvik att använda salt och olja.
 3. Låt köttet svalna.
 4. Skopa ner köttet i paprikan och servera.
 5. Till mindre hundar kan du servera en halv portion.

3. Chicken bowl med paprika

Ingredienser

 • ¼ av en röd paprika
 • 100 gram kyckling (strimlad)
 • 65 gram vitt ris

Tillagning

 1. Tärna ¼ av en röd paprika efter att ha tagit bort stjälken och kärnorna.
 2. Ånga eller koka riset.
 3. Koka kycklingen utan att tillsätta olja eller salt.
 4. Blanda alla ingredienser i en skål och servera.

Alternativ till paprika för hundar

Om din valp älskar paprika kan den också tycka om andra krispiga grönsaker och frukter. Dessutom kan mer matvariation vara spännande och berikande för hundar.

Nedan finns några godbitar som liknar paprika och som är hälsosamma för hundar:

 • Morötter: Du kanske tror att morötter är ett mellanmål avsett för kaniner. Men det visar sig att de är lika hälsosamma för hundar.
 • Ärtor: Många hundar tycker att den höga krispigheten hos sockerärtor är tillfredsställande. För att inte tala om att dessa baljväxter är fulla av antioxidanter.
 • Selleri: Det här kalorisnåla mellanmålet kan hjälpa till att fräscha upp ditt husdjurs andedräkt. Om du lägger till jordnötssmör på toppen kommer det snabbt att bli din hunds favoritgodis.
 • Gurka: Gurka består till 96 % av vatten, vilket gör den till en superhydratiserande godbit under varma dagar. Och de flesta hundar älskar hur krispiga de känns.
 • Äpplen: De här läckra frukterna är fulla av fibrer och vitamin A. Dessutom gillar hundar hur krispiga och saftiga de är.

Slutliga tankar

När paprika är rätt tillagad är den ett gott och näringsrikt mellanmål för hundar. Förutom att de innehåller C-vitamin och järn ger de din valp viktiga kostfibrer.

Similar Posts