Varför slickar hundar på lotion och andra krämer?

Hund slickar lotion från sin kvinnliga ägare

De flesta hundar älskar att slicka bort lotion från ägarens ben och händer efter att den har applicerats. Detta beror främst på att de helt enkelt njuter av smaken och lukten av lotion, men det kan också bero på att de är nyfikna på den obekanta smaken, försöker ta bort den eller visar sin tillgivenhet. 

Fem anledningar till att hunden slickar på din lotion

Är du nyfiken på varför din hund inte kan sluta slicka dina ben efter att du har smort in dig? Eller kanske är du en ivrig användare av handkräm och upptäcker att din hund ständigt slickar dina väl återfuktade händer och undrar ”varför?”. För det första är detta ett mycket normalt beteende. Hundar älskar att slicka på lotion! Så låt oss undersöka orsakerna till varför din hund inte kan få nog av din kräm.

1. De är fascinerade av smaken

Har du någonsin funderat mycket på varför du väljer den lotion du gör? Det finns en god chans att det är för att den är gjord av några läskande, väldoftande ingredienser. De flesta lotioner är gjorda av läckert klingande godsaker som vanilj, körsbär, honung, mandel och avokado. Även om mängden naturliga aromer varierar från lotion till lotion är det stor chans att du inte är den enda som dras till dessa smaker. 

Din valp älskar troligen smaken av lotionen eller dras åtminstone till dess sötma. Om du inte tror oss kan du prova en vanlig lotion och se om din hund fortfarande är lika sugen på dig!

2. De gillar lukten

Den här anledningen hänger ihop med de söta ingredienserna. Doftande lotion lockar hundar från en mils avstånd. Hundar har ett skarpt luktsinne, och lotioner är i allmänhet extremt väldoftande (en av anledningarna till att vi tenderar att köpa dem). 

De slickar på din lotion av samma anledning som de tenderar att gå i soporna och sniffa på andra illaluktande saker. Hundar älskar att lukta, och eftersom doften är så söt är slickandet ett naturligt andra steg!

3. De är nyfikna

Så kanske är du en användare av doftfri lotion, och du har läst de två föregående skälen och insett att de inte gäller för din situation. Då kanske din hund helt enkelt är nyfiken. Lotionen är ett märkligt ämne ur en hunds perspektiv. Den är tjockare än vatten och fuktig men inte våt, och vi tenderar att täcka våra kroppar i den. Detta är främmande för en valp så naturligtvis måste de utforska det.

4. De försöker få bort det främmande ämnet från dig

Om din hund verkligen går “bananas” på din fuktkräm kan det också vara deras skyddsinstinkt som slår in. Som nämnts är fuktighetskräm förvirrande för dem, så de kanske vill hjälpa dig att få bort den. Eftersom valpar inte har tummar använder de sina tungor till många imponerande saker. En av dessa är sannolikt att ta bort den främmande kladdigheten på din hud!

5. De visar sin kärlek!

Sist men absolut inte minst, låt oss överväga det enkla faktum att hundar är en av de mest kärleksfulla varelserna som finns och kanske bara visar sin tillgivenhet. Visst kan den söta smaken och lukten ha något att göra med varför de slickar just dina ben eller händer, men sanningen är att hundar älskar att visa sin tillgivenhet och lojalitet mot sina ägare. 

Som barn lär vi oss alla att en hunds slickande är likvärdigt med en mänsklig kyss och kram, så se det som ett varmt tecken på tillgivenhet från din snälla hundpojke eller hundflicka!

Är lotion okej för min hunds hälsa? 

Huruvida du behöver hindra din hund från att slicka på din lotion eller inte beror på vilken typ av lotion det är. Vissa lotioner är helt okej för din hund att slicka på medan andra ger anledning till oro. Låt oss undersöka dessa så att du vet när du ska stoppa din valp och när du inte behöver oroa dig. 

Återfuktande lotioner

Ingredienserna i lotionen är den största faktorn för deras effekt på din valp. Tyvärr innehåller många fuktkrämer kemikalier som hjälper dem att hålla sig fräscha, väldoftande och effektiva.

Dessa kemikalier kan orsaka magbesvär hos din hund, så se till att kontrollera innan du låter din hund slicka på dina ben. Det brukar i regel inte finnas så stora mängder av farliga ämnen i krämer. Så oroa dig inte för mycket om din hund slickar en eller två gånger, men låt den inte slicka mer om du inte har försäkrat dig om att det är säkert.

Ekologiska krämer

Ekologiska lotioner är bra för din hund eftersom de vanligtvis är fria från giftiga ingredienser. Se dock till att du läser etiketten för att vara säker. 

Doftande krämer

De flesta parfymerade lotioner innehåller kemikalier. Tyvärr beror sådana starka dofter oftast på någon form av tillsats. Se till att kontrollera etiketten innan du låter din hund slicka på din lotion.

Den bästa tumregeln att följa är att om det finns ingredienser som du inte kan uttala är de sannolikt inte naturliga och din hund bör inte få i sig dem.

Brun utan sol lotioner

Sollotioner är helt klart inte naturliga och är fulla av kemikalier som kommer att göra din valps mage upprörd. Om du applicerar din lotion för att få en extra glöd på vintern behöver du inte byta. Se bara till att du tar på dig byxor eller ett överdrag av något slag direkt så att din valp inte kan slicka på lotionen efter duschen. 

Lotioner för medicinska ändamål (t.ex. svampdödande, antiinflammatoriska etc.)

Som du kanske har gissat är dessa definitivt inte okej för din hund att slicka på. Dessa lotioner har medicinska egenskaper och är vanligtvis starka. Om du inte skulle inta dem bör din hund inte heller göra det.

Allergener

En kritisk aspekt att ta hänsyn till när du väljer lotion är allergener. Om din hund har några allergier måste du se till att inte välja en lotion som innehåller sådana, eftersom din hund oundvikligen åtminstone kommer att försöka slicka bort lotionen från din hud.

Soja och mejeriprodukter är vanliga allergier hos hundar, så se till att fråga din veterinär innan du köper en lotion med sojasmör eller mjölk.

Hur får jag min hund att sluta slicka på min lotion? 

Om du inte vill byta till en ekologisk lotion behöver du inte vara orolig. Det finns flera sätt att få din valp att sluta slicka. Vi har undersökt några av dem så att du kan smörja in dig stressfritt.

Distraktioner

Precis som med andra oönskade beteenden hos valpar är distraktion ett säkert sätt att få dem att sluta. Även om intelligensen varierar mellan olika hundar kommer de flesta att sluta slicka dina ben så fort du hittar ett bättre alternativ för dem. 

Kanske är denna överlägsna aktivitet en leksak, en godbit eller kanske bara att låta dem leka utomhus. Din hund kommer bara att fortsätta slicka ditt skinn så länge det inte finns något bättre för dem att göra. 

Täck över huden

Ett annat enkelt sätt att hindra ditt husdjur från att slicka på lotion som vi har nämnt kortfattat är att helt enkelt täcka över din återfuktade hud. Kanske innebär det att du inte går runt i handduken efter duschen utan istället tar på dig kläderna direkt.

Eller så bär du handskar efter att ha applicerat din handlotion eller applicerar den på kvällen när din valp inte är i närheten av dig. Ju mindre lotion din hund får i sig, desto bättre är det för deras hälsa. 

Slutliga tankar

Hundar älskar att slicka på lotion. De kommer oundvikligen att dras till din insmorda hud, så se helt enkelt till att kontrollera om det är säkert för dem att göra det och om inte, se till att du inte låter dem göra det länge.

Similar Posts