Varför gillar hundar när man kliar dem på baken vid svansroten?

En man kliar sin lilla vita hund på baken vid svansroten

Hundar gillar att bli kliade vid rumpan eftersom det är ett område med många känsliga nervändar. De tycker också om det eftersom det är en utmanande plats för dem att nå på egen hand. Även om många hundar tycker om att bli ordentligt kliade vid svansroten är det inte alla hundar som gör det, så närma dig okända hundar med försiktighet.

Resten av artikeln kommer att gå in på detaljer om varför hundar gillar att bli kliade vid svansroten och varför du bör vara orolig om din hunds bak ständigt kliar.

Vad är speciellt med hundarnas bak?

Har du någonsin haft en hund som har viftat med sin svans mot dig, som om den krävde att du skulle klia den på rumpan? När du gör det, men så småningom tröttnar och släpper din hand, kan hunden ta på dig eller knuffa din hand med nosen och kräva ännu mer kliande vid svansroten! 

Detta beteende är helt normalt eftersom många hundar älskar att få sin rumpa kliad. Enligt The Wildest är hundarnas rumpa ett område med många känsliga nervändar. Dessa nervändar kan förklara varför hundar älskar att få rumpan kliad så mycket.  

Dessutom är det inte lätt för hundar att nå sin egen rumpa, så de uppskattar att ha en människas hjälpande hand.

Varför vill hundar bli kliade vid rumpan?

Förutom att de känsliga nervändarna gör rumpan till en euforisk plats att klia sig på, söker hundar också din fysiska tillgivenhet av kärlek och respekt. 

Hundar är sociala varelser. Människor har tagit hundarnas plats i deras flockar, och beröring är ett primärt sätt för hundar att kommunicera. Din hund kommunicerar med dig som medlem av sin flock!

Magklappar, öronkliande, kliande vid baken och alla varianter av hundmassage är ett kärleksbudskap till din hund.

Kan hundar klia sin egen bak?

Även om hundar kanske kan sträcka sig bakåt och nafsa eller slicka på sin rumpa är det inte lätt för dem att klia den. När hundar sträcker sig bakåt hamnar de i en lite bagelform som inte är lätt för dem att upprätthålla. 

Tänk på den prekära position du hamnar i när du försöker slicka din armbåge; föreställ dig nu att armbågen kliade och att det enda sättet att klia den var att slicka den! Det liknar hur din hund känner sig när den inte kan ge sin rumpa ett ordentligt krafsande. 

Tama hundar är beroende av sina människor för många saker, och rumpkliande är en av dem. 

Varför gnäller hunden när jag kliar dess rumpa?

Ett gnäll kan vara en anledning till oro om din hund också uppvisar obehag, men det är mer troligt att din hund gnäller för att den tycker om hur det känns när du kliar vid deras rumpa. På grund av de nervändar som finns på deras rumpa är denna plats mycket känslig, vilket förstärker reaktionen.

Hur kan jag veta om min hund inte gillar att bli kliad vid rumpan?

Det är inte alla hundar som gillar att deras rumpa klias, men hur vet du om de gör det eller inte? Hundar som tycker om att bli kliade vid rumpan kan utföra följande beteenden:

 • Vifta med svansen
 • Vifta med hela rumpan
 • Cirkla med nosen genom luften
 • Stönar
 • Gnäller
 • Skäller lekfullt

Om en hund inte tycker om att bli kliad vid rumpan kan den göra något eller några av följande:

 • Morra
 • Nafsa
 • Gå iväg

När en hund visar att den inte gillar att bli kliad vid rumpan vill du hitta ett annat sätt att gosa med din pälsbeklädda vän.

Vad händer om min hund inte tycker om att klias på rumpan?

Om din hund inte tycker om att bli kliad vid rumpan är det inget personligt. Den enda orsaken till oro är om de inte gillar det på grund av smärta, så övervaka deras reaktioner. 

Deras ovilja mot att bli kliade kan dock bero på hur du kliar dem. Experimentera med olika sätt att klia vid deras svansrot, med mer eller mindre tryck, och se om de reagerar annorlunda. 

Var också försiktig så att du inte råkar dra i deras svans av misstag, eftersom det kan orsaka din hund smärta eller obehag.

Annars är det normalt att vissa hundar ogillar att bli kliade vid rumpan. Du kan prova andra gynnsamma ställen att klia på, till exempel bakom öronen, i nacken eller under hakan.

Experimentera med olika platser att klappa din hund på. Du kanske hittar deras favoritplats och får dem att klappa med benet! 

Bör jag oroa mig för hur mycket min hund vill ha sin bak kliad?

En hund som verkligen vill ha sin bakdel kliad kommer att “tjata” på dig om det i en grad som kan verka överdriven, men deras önskan är vanligtvis normal. Med det sagt bör du hålla ett öga på eventuella lukter eller kala fläckar. Om din hund överdrivet försöker klia sig på rumpan kan det också vara en anledning till oro.

Följande problem kan vara relaterade till en hunds kliande bak:

Allergi

Din hund kan vara allergisk mot sin mat. De kan ha säsongsallergier relaterade till pollen eller andra partiklar i luften. Hundar kan också få allergiska reaktioner mot mögel.

Kontakteksem (kontaktdermatit)

En annan typ av allergi som hundar kan drabbas av är baserad på vissa bekämpningsmedel eller tvålar som kan användas i eller utanför ditt hem.

Torr hud

Torr hud kan orsakas av torrt vinterväder. Vissa tvålar eller schamponeringar kan också orsaka torr hud. Dessutom kan brist på fettsyror vara en orsak till torr hud.

Loppor eller kvalster

Loppor eller kvalster kan göra att det kliar mycket på din hund, så om hunden ständigt kliar på fler ställen än rumpan bör du vidta åtgärder för att hitta lindring.

Om du är orolig ska du inte tveka att ringa din veterinär för en konsultation.

Älskar alla hundar att klia sig vid baken?

Medan många hundar älskar att få rumpan kliad, gillar vissa hundar det inte alls. Precis som människor kan vara mer känsliga för beröring kan även hundar vara det.  

Det kan vara frestande att klia vilken hund som helst vid svansroten eftersom de flesta hundar tycker om det, men var försiktig när det gäller okända hundar. Du vill inte irritera en hund och sluta med ett bett på armen. 

När du hälsar på en okänd hund kan du välja att klia dem under hakan eller i nacken. Att klappa långsamt kan hjälpa till att skapa förtroende hos hunden, och du kanske så småningom kan arbeta dig upp till svansroten.

Hur kan jag ge min hund det bästa kliandet på baken?

Alla djurälskare vill ge sina hundar det mest högkvalitativa kliandet! Ibland landar din hand på den perfekta platsen och din hund tittar på dig med stora bönfallande ögon som kräver mer. Andra gånger kan du inte hitta den bästa platsen att klia på. 

Den goda nyheten är att om din hund gillar att bli kliad vid baken är det nästan garanterat att du alltid hittar den bästa platsen för kliande eftersom denna zon är så känslig.  

Ett enkelt svansrotskliande är lätt att fullända, men här finns några sätt att förbättra det på:

 • Använd dina naglar för att få en extra sensorisk upplevelse
 • Gnugga med handflatan för en mjukare beröring
 • Skrapa i en cirkulär rörelse
 • Använd en hundborste eller ett massageverktyg

Similar Posts