Varför är min katt så kärleksfull på morgonen?

Svart katt väcker sin unga matte i sängen på ett kärleksfullt sätt

Katter är mycket tillgivna på morgonen eftersom de älskar morgnar, älskar mat och förmodligen älskar dig! Om du vill ha ett mer vetenskapligt svar kan du vara intresserad av att veta att katter är crepuskulära.

Crepuskulär betyder att djuret är mest aktivt i gryningen och skymningen. Det är alltså logiskt att din lurviga vän känner sig ganska energisk tidigt på morgonen och har lite extra kärlek att dela med sig av.

Hur ser en katts kärleksfulla beteende ut?

Så vad klassificeras som en katt som visar tillgivenhet? Tja, det kan vara de ljud som de utstöter; spinnande och jamande.

Eller så kan det vara fysiska tecken, som att dra sin svans över dina armar eller ben, vänliga tryckningar med huvudet, gnugga sin kropp mot dig och visa dig sin mage är alla tecken på att din katt känner sig nöjd och ansluten till dig. 

Andra tecken på att din katt tänker på dig på ett positivt sätt är om den ständigt följer efter dig, nafsar eller biter dig och njuter av att slicka dig. En annan sak, som låter lite konstigt, är om din katt blinkar långsamt åt dig. Tydligen är detta ett tecken på sann kärlek!

Varför gillar min katt att mysa med mig?

En del av anledningen är biologisk. Ända sedan de var kattungar fick katterna känna sig trygga och säkra när de kramades med sin mamma. Beteendet fortsätter in i deras vuxenliv. Men om kattungar inte hanteras och klappas ofta av människor från mycket ung ålder kan de vara tveksamma till att visa ömhet gentemot människor när de blir äldre.

Letar min katt bara efter mat på morgonen?

Naturligtvis är din katt förmodligen hungrig på morgonen, särskilt om den inte har ätit sedan kvällen innan. Så dess tillgivenhet är också dess sätt att påminna dig om att det är dags för frukost. Den kan ha varit ganska aktiv på natten, vilket har bidragit till dess hungerkänsla.

Varför hoppar min katt upp på min säng på morgonen?

Av samma anledning som du älskar din säng tycker din katt förmodligen att den är en varm och skön plats att vara på. Dessutom finns det en stor chans att din katt helt enkelt saknar dig.

Eftersom de är vanemänniskor kommer den troligen att fortsätta detta beteende om du tillåter den att komma upp på din säng och visar den ömhet.

Det kan också vara så att din katt bara är uttråkad. Katter längtar efter interaktion, så om den har gått en längre tid utan interaktion kommer den att leta efter lite gos på morgonen. Katter kan känna sig ensamma precis som människor gör när de tillbringar för mycket tid ensamma. Katter som inte har någon annan djurvän att interagera med är mer benägna att söka mänsklig tillgivenhet.

Misstar min katt mig för en jättekatt?

Det finns ett antal motstridiga åsikter om hur katter egentligen uppfattar människor. Den välrenommerade kattexperten John Bradshaw, som skrivit ”Cat Sense”, anser dock att katter mer eller mindre ser människor som mycket stora kattliknande varelser. Och även om de kanske inte är de smartaste av varelser, kunde de tränas att leverera mat och ge huvudkliningar på begäran.

Kan tillgivenhet vara ett tecken på hälsoproblem?

Ibland kan överdriven tillgivenhet från din katt vara ett tecken på ett hälsoproblem. Om det finns andra symtom, t.ex. nysningar, att katten går på ett ovanligt sätt eller överdriven upphostning av hårbollar, bör du kontakta en veterinär för ett expertutlåtande. 

En katts beteende kan misstas för tillgivenhet när den i själva verket är sjuk eller har ont. Lägg märke till om den gnäller mer än vanligt och gör några stönande eller gnällande ljud. Om din katt tidigare inte var så tillgiven och plötsligt har blivit det kan det också tyda på att något är fel.

En förändring i din katts tillgivenhetsnivå kan också bara vara ett resultat av att den blir äldre. Katten kan bli mer behövande och söka mer kramar när den går in i ålderdomen. Gravida katter och katter i brunst kan också uppvisa detta klängande beteende.

Kan katter få ångest?

Katter kan känna sig oroliga inför vissa händelser, och det kan leda till att din katt blir mer tillgiven (inte specifikt relaterat till morgonen). Ett nytt husdjur i huset, eller till och med en ny bebis, kan få din katt att visa ett mer klängande beteende. Även bara en plötslig smäll eller ett högt ljud kan få din katt att kontinuerligt hålla sig runt dina ben.

Försöker min katt berätta något för mig?

Om bara våra katter kunde prata med oss. Nåväl, nästa gång din katt stryker sig mot dina ben kan det bero på att den har gjort något fel.

Kanske har den krossat ditt favoritglas eller gått på toaletten utanför sin kattlåda. Dessa incidenter av tillgivenhet är dock inte specifika för morgonen utan kan inträffa när som helst under dagen.

Hur kan jag få min katt att bli mer tillgiven?

Kanske har du en katt som sällan visar tecken på tillgivenhet. Kanske har du en som alltid gör det och en annan som alltid verkar distanserad. Finns det något du kan göra för att ändra detta beteende?

För det första bör du se till att din katt får alla sina grundläggande behov tillgodosedda; näringsrik mat och rent vatten, en säker bostad och några leksaker för att underhålla den.

Planera sedan in lekar med din katt. Om du är upptagen och sällan interagerar med din katt kommer den att förbli blyg i din närhet. Försök att avsätta 30 minuter per tillfälle och prata ofta med din katt under dessa tillfällen. En godbit som belöning när de agerar kärleksfullt hjälper också till att skapa ett band.

Vad händer om jag inte tycker om min katts tidiga morgonstund?

Precis som de flesta oönskade beteenden kan du träna din katt så att den inte längre beter sig på ett visst sätt. Den enkla taktiken att ignorera din katts tillgivenhet kan hindra den från att fortsätta. Om din katt söker din uppmärksamhet för att få mat, försök då att ändra dess matningsschema. Att ge den mat senare på dagen kan få den att sluta plåga dig på morgonen.

Om din katt bara söker extra uppmärksamhet från dig och vill leka kan du försöka schemalägga en regelbunden ”lektid” senare på dagen. Katter gillar generellt sett rutiner och bör kunna anpassa sig till ett nytt schema relativt lätt.

Tänk på att många människor klagar på att deras katt är för distanserad och skulle älska om deras katt visade mer tillgivenhet. Så kanske är det inte så illa att få några vänliga puttar på morgonen. Din katt vill trots allt visa dig hur mycket den verkligen bryr sig om dig.

Vilka raser är mest tillgivna?

Det är inte alla katter som uppvisar tillgivna beteenden, vilket många ägare kan intyga. Katter, liksom människor, har sina egna individuella temperament.

Vissa raser är dock kända för att vara mer kärvänliga. Maine Coon, Ragdoll, Birma och Tonkines är några som ofta räknas som de mest tillgivna katterna.

Similar Posts