Kan katter dricka havremjölk?

Katt dricker havremjölk ur en skål

Katter är nyfikna varelser, det råder ingen tvekan om det. Om en katt vill undersöka något kan nästan inget stoppa den, vilket är särskilt sant om det de vill undersöka är ett välsmakande mellanmål. Ett mellanmål som alla katter älskar men som de inte kan få regelbundet är mjölk, men gäller detta för havremjölk? Kan katter dricka havremjölk?

Ja, katter kan dricka havremjölk, men endast i små mängder. Havremjölk gör inte kattens mage upprörd som vanlig mjölk gör, men den ger dem inte heller någon näring. 

I den här artikeln ska vi utforska alla nyanser av att katter dricker havremjölk och dess effekter på dem. 

Kan katter dricka havremjölk?

Bara för att något verkar vara välsmakande för en katt betyder det inte att det är hälsosamt för dem. Saker som saltat kött kan vara nästan oemotståndliga för katter, men att äta det kan orsaka hälsoproblem snabbare än man tror. 

De flesta katter tenderar att tycka om mjölk, särskilt den vanliga typen av mjölk som kommer från kor. Katter älskar mjölk så mycket att det har blivit en välkänd stereotyp, och bilder på katter som njuter av en tallrik mjölk finns i tecknade serier och tidningsannonser. 

Tyvärr kan vanlig mjölk snabbt orsaka gastrointestinala störningar hos katter, inklusive diarré. Precis som människor som är laktosintoleranta kan katter inte bearbeta mejeriprodukter i sitt matsmältningssystem. Du kanske undrar om samma sak gäller för andra mjölkalternativ, som havremjölk. 

Katter kan dricka havremjölk eftersom det inte finns något giftigt i havremjölk som kan skada katter. Havremjölk är bara havre och vatten. Å andra sidan erbjuder havremjölk inte katter något näringsmässigt, så det bör inte vara en vanlig del av deras kost. 

Katter är en typ av djur som kallas strikta köttätare. Strikta köttätare är djur som får all sin näring från kött och andra animaliska produkter. De behöver inga växtprodukter i sin kost. 

Eftersom havre inte är kött är det inte något som katter kan ha nytta av att äta. Katter behöver en noggrant balanserad kost för att hålla sig friska, och om de dricker för mycket havremjölk har de inte plats för de livsmedel de verkligen behöver. 

Det betyder att katter kan få lite havremjölk här och där om det är något de tycker om, men det bör endast reserveras som en ovanlig godbit. Rådgör alltid med din veterinär innan du regelbundet lägger till något foder i din katts diet. 

Är havremjölk hälsosamt för katter?

Nej, havremjölk är inte hälsosamt för katter. Det är inte nödvändigtvis dåligt för dem, men det är inte ett foder som bör läggas till som en regelbunden del av deras diet. 

Food and Drug Administration, även känd som FDA, kontrollerar kommersiellt kattfoder för att säkerställa att det är näringsmässigt komplett för katter. Att vara näringsmässigt komplett innebär att en katt får allt den behöver matmässigt från den kommersiella kattmaten. 

När du matar din katt med kommersiellt kattfoder behöver den tekniskt sett inget annat i sin kost, men vissa tillsatser kan vara nyttiga. Det finns också ett omfattande utbud av kommersiella kattfoderkvaliteter, så prata med din veterinär för att avgöra vilket foder som är bäst. 

Havre och havremjölk är tomma kalorier för katter, och om en katt fyller magen med havremjölk kan den vara ovillig att äta den kattmat som den behöver för att hålla sig frisk. Behåll havremjölk som en tillfällig godbit för att undvika detta problem. 

Är havremjölk bättre för katter än vanlig mjölk?

Havremjölk är mindre benägen att orsaka gastrointestinala störningar än vanlig mjölk, så den är bättre som en speciell belöning eller godbit. 

Havremjölk må vara tomma kalorier för katter, men den gör åtminstone inte deras mage upprörd på samma sätt som vanlig mjölk gör. Vanlig mjölk innehåller något som kallas laktos och som vuxna katter inte kan smälta. 

För mycket vanlig mjölk kan orsaka diarré, vilket kan leda till uttorkning. I det vilda får katterna det mesta av den vätsketillförsel de behöver från det byte de jagar, men huskatter, särskilt de som bara äter torrfoder, får inte denna extra vätsketillförsel. Det är därför uttorkning så lätt kan drabba dem. 

Uttorkning kan påverka kattens hjärta och njurar, vilket kan vara mycket farligt för dem. Om din katt gillar att dricka havremjölk eller vanlig mjölk då och då är det viktigt att se till att den också dricker tillräckligt med vatten.

Vilka mjölksorter kan katter dricka? 

Med alla nya mjölkalternativ kan det vara förvirrande vilka typer av mjölk som är säkra för våra kattvänner. För att göra det lättare att avgöra vilken mjölk som är säker och vilken som bör undvikas har vi gjort en lista över mjölkalternativ!

Här är de olika mjölkalternativen och vilka som är bra att dela med våra kattvänner: 

  • Vanlig mjölk: Okej i mycket små mängder. Mer kommer att göra kattens mage upprörd. 
  • Havremjölk: Säker för katter.
  • Mandelmjölk: Säker för katter.
  • Sojamjölk: Säker för katter. 
  • Cashewmjölk: Mycket hög fetthalt och bör undvikas för katter. 

Kort sagt är havremjölk, mandelmjölk och sojamjölk säkra för katter i små doser. Mjölk och cashewmjölk bör inte ges till katter. 

Tycker katter om havremjölk?

Många katter tycker om havremjölk, men inte lika mycket som vanlig mjölk. Katter dras till fettinnehållet i vanlig mjölk.

Med det sagt kan katter ha konstiga smaker när det gäller mat och dryck. Många kattägare har upptäckt att deras kattvänner älskar havremjölk. Eftersom havremjölk inte alls är farligt för katter är det helt okej att låta dem njuta av den då och då. 

Om din katt inte gillar havremjölk är det också helt normalt. Eftersom katter nästan uteslutande livnär sig på köttprodukter är havre och havremjölk inte något som de automatiskt dras till som näringskälla. 

Kan katter äta glass gjord på havremjölk?

Katter kan äta vanlig havremjölksglass i små mängder, men det höga sockerinnehållet innebär att det inte är något vi bör ge dem, inte ens som ett tillfälligt mellanmål. Havremjölksglass med tillsatser som choklad bör undvikas helt och hållet. 

På ytan kan det tyckas märkligt att havremjölk är okej för katter, men att havremjölksglass inte är det. Men allt har med sockret att göra. Katter kan drabbas av diabetes och fetma, precis som människor, och ett överskott av socker kan leda till dessa sjukdomar mycket snabbare än man kan tro. 

Socker kan också göra många katters känsliga mage upprörd, och när en katt har en upprörd mage är det mindre troligt att den äter den kattmat som den behöver för att trivas. 

Havremjölksglass kan också ha andra dolda faror för våra älskade katter. Glass kan komma i en mängd olika smaker, med ett ännu större utbud av tillsatser för att göra den godare för oss. Dessa olika typer av glassar kan visa sig vara mycket problematiska för katter. 

Chokladglass eller någon havremjölksglass med chokladbitar eller virvlar kan vara extra problematisk för katter eftersom choklad är giftigt för katter, även i små doser.

Eftersom havremjölksglass medför så många potentiella problem rekommenderar vi den inte som något som bör ges till katter.

Kan kattungar dricka havremjölk?

Nej, kattungar bör inte dricka havremjölk. Även om det inte finns något farligt för kattungar i havremjölk behöver kattungar sin mammas mjölk för att växa, och om de dricker för mycket havremjölk kan de bli undernärda. 

Liksom många däggdjur kan katter dricka mjölk från sina mödrar som spädbarn, men tål inga mejeriprodukter som vuxna. Detta beror på att kattungens kropp producerar något som kallas laktasenzym, vilket gör det möjligt för dem att smälta mjölk. När de växer slutar de att producera detta enzym, eftersom de inte livnär sig på modersmjölk som vuxna. 

Det är viktigt att kattungar, särskilt mycket unga kattungar, endast dricker sin mammas mjölk och inte någon alternativ mjölk som havremjölk eller sojamjölk. En kattmors mjölk innehåller en uppsjö av vitaminer, mineraler och andra hälsosamma komponenter som hjälper kattungar att växa och stärker deras immunförsvar. 

Vi vill undvika att ge kattungar havremjölk eftersom allt annat än modersmjölk kan orsaka gastrointestinala störningar, som diarré, och kan göra dem ovilliga att dia. För att vara säkra bör kattungar inte få något annat än modersmjölk under de första veckorna av sitt liv. 

Efter fyra veckor börjar kattungar experimentera med andra typer av mat. Vid denna tidpunkt kan små mängder havremjölk erbjudas, men det bör fortfarande inte ta upp en betydande del av kattungens kost. 

Slutliga tankar

Havremjölk är en utsökt, krämig ersättning för vanlig mjölk som har vunnit popularitet överallt, från kaféer till hemmets kylskåp. Precis som vanlig mjölk kan havremjölk vara attraktiv för katter, och tack och lov är det relativt säkert för dem att njuta av den.

Similar Posts