Hur länge lever en hamster?

Grå hamster sitter på en mans handled

Hamstrar är underbara husdjur för barn. Jag tror att vi alla har haft en själv eller kände någon som hade en. De kräver relativt lite underhåll och är lätta att hantera. 

Om du funderar på att skaffa en hamster kanske du undrar hur länge du kan förvänta dig att den ska leva?

Så länge de tas om hand på rätt sätt lever de flesta hamstrar från ungefär ett år till drygt tre år, beroende på ras.

Flera faktorer spelar in när det gäller en hamsters livslängd, till exempel kost, motion, utrymme och stressfaktorer.

I följande artikel kommer vi att tala om vad du kan förvänta dig när du äger en hamster när det gäller livslängd och vad du kan göra för att säkerställa ett lyckligt liv för ditt lilla husdjur.

Lite historia bakom hamstern

Hamstrar användes vetenskapligt med början på 1840-talet, men det var inte förrän nästan hundra år senare som de domesticerades i Jerusalem. Den ursprungliga rasen av hamster, den syriska hamstern, har blivit ett vanligt husdjur för barn världen över. 

I dag finns det ett tjugotal hamsterarter, där den syriska hamstern (ofta kallad guldhamster) och dvärghamstern är de mest populära. 

Hur länge lever hamstrar som sällskapsdjur?

Beroende på rasen kan du räkna med att din sällskapshamster lever upp till tre år. En tamhamster lever mycket längre än en vildhamster eftersom de är skyddade från sjukdomar och rovdjur. 

Dvärghamstern lever vanligtvis bara mellan 18 månader och två år. Ryska dvärghamstrar kan leva ännu kortare tid, mellan 16 månader och två år. Kinesiska dvärghamstrar kan leva upp till tre år.

Den syriska hamstern lever ungefär två till tre år, där hanen vanligtvis lever längre än honan.

Vad är livscykeln för en hamster?

Precis som människor är nyfödda hamstrar helt beroende av sina föräldrar för vård och mat. 

Du kan förvänta dig mellan fyra och tolv hamstrar i en kull, och bebisarna kommer att ha en blekrosa färg tills de är några dagar gamla. 

Vid cirka två veckor börjar de öppna ögonen och kan avvänjas från mamma vid cirka fyra veckor. 

Hamstrar är vanligtvis könsmogna vid åtta veckors ålder.

Hur vet jag att min hamster börjar bli gammal?

  • Mindre aktiv
  • Mindre intresse för godis och mat
  • Tunnare hår
  • Svårt att äta sin mat

När hamstern åldras, vanligtvis vid cirka 15 månader, minskar aktivitetsnivån. Du kan märka detta eftersom din hamster kanske inte är lika aktiv på sitt hjul.

Den kanske inte intresserar sig lika mycket för de smaskiga godsaker som den brukade älska så mycket, och matintaget kan bli inkonsekvent.

Ofta börjar en hamsters hår att tunnas ut, och du kanske märker att den har svårare att äta sin mat.

Vad påverkar hur länge min hamster lever?

Flera saker, från gener till kost och deras miljö, kan påverka en hamsters livstid.

Mamma

Tyvärr klarar sig vissa nyfödda hamstrar inte mycket längre än några dagar, eftersom hamsterhonor är kända för att äta sina ungar.

Detta orsakas vanligtvis av överdriven stress hos den nya mamman och ses oftare hos mycket unga hamstermammor. Så om du har en dräktig eller nybliven hamstermamma ska du ge henne så mycket lugn och ro som möjligt.

Kost

Vad din hamster äter kan påverka livslängden. Ett hamsterfoder av god kvalitet med en blandning av olika frön som är formulerade för att tillgodose deras behov fungerar bäst. Du kan också ge dem små bitar av frukt och grönsaker, till exempel gröna grönsaker eller äpplen.

Hamstrar bör få nästan 20 procent av sitt fettintag från saker som jordnötter eller solrosfrön. Den kan få sina omega 3-fettsyror från spannmål, frukt och grönsaker.

Livsmiljö

Hamsterns hem påverkar också deras livslängd. Din hamster behöver ett torrt och behagligt hölje där den kan få mycket vila. 

Du vill hålla hägnet torrt och fritt från drag. Den bör ha lämpligt strö och boendematerial. Träspån brukar fungera utmärkt.

Eftersom de gillar att gräva bör deras hölje ge dem möjlighet att göra det och bygga bon. De älskar också att ha ställen att gömma sig på, till exempel rör eller gömställen. 

En hamster klarar sig bäst med ett regelbundet sömnschema, men kom ihåg att de är nattaktiva!

Goda dagliga vanor

Att införa goda städvanor hjälper din hamster att leva sitt bästa liv. Det område som den använder som toalett bör rengöras dagligen och ersättas med torrt material.

Deras vatten och mat bör bytas ut dagligen. Varje vecka bör du tömma hela inhägnaden, rengöra den och fylla den med nytt strö.

Vad kan jag göra för att öka min hamsters livslängd?

Förutom en hälsosam kost och ett rent boendeområde kan du göra några andra saker för att förlänga din hamsters liv med några månader (eller år).

En lugn miljö

De flesta hamstrar trivs i en lugn miljö där de inte störs för mycket.

Detta är nästan ironiskt eftersom de flesta hamstrar tycks bli införskaffade av barn, som kan vara högljudda och mer benägna att ta ut hamstern ur sin inhägnad.

Sätt dem inte tillsammans

Hamstrar är solitära djur och gillar inte att dela sitt hägn med någon annan. Detta leder lätt till att de blir mycket stressade, aggressiva och mer mottagliga för sjukdomar.

Motion

Om du ger din hamster mycket motion hjälper du dem att leva längre. Ett måste i hamsterburar är ett hamsterhjul. Hamsterhjulet snurrar när hamstern kliver in i det och får hamstern att springa som om den vore på ett löpband.

Hamsterbollar är ett annat bra sätt att ge den lite motion. Dessa är säkra och roliga att titta på.

Ge också din hamster gott om tunnlar att klättra igenom i sitt hägn.

Besök en veterinär

De flesta tycker inte att det är nödvändigt att ta med din hamster till veterinären för en kontroll, men det är inget fel med att ge henne en hälsokontroll för att se till att allt är i sin ordning.

Respektera deras sömnmönster

Hamstrar är nattaktiva och det är bäst att inte störa deras dygnsrytm. Denna rytm reglerar deras biologiska processer, som dvala och reproduktion. 

De flesta hamstrar är aktiva under de tidiga kvällstimmarna och i gryningen, så om du kan undvika att ta ut dem under dagen är det bäst för dem.

Hur dör hamstrar?

De flesta djur dör inte utan anledning, även om den inte är uppenbar för oss. Här är några anledningar till att din hamster kan ha dött, förutom ålderdom.

Genetik

Hybridhamstrar eller hamstrar som föds på djurfabriker är mer benägna att dö i förtid. Om de har föräldrar med anlag för sjukdomar kommer hamstern att ha en låg immunitet vid födseln vilket kan leda till ett förkortat liv. 

Sjukdom eller infektion

Hamstrar är känsliga för sjukdomar och infektioner, precis som alla andra husdjur. Tillstånd som wet tail, en sjukdom som orsakas av en parasit, hjärtsvikt eller till och med en cancercysta kan förkorta en hamsters liv. Hamstrar är också känsliga för lunginflammation och lungproblem.

Dålig kost

En hamsters kosthållning bör ha högsta prioritet. Hon kan inte leva enbart på pellets. Hamstrar behöver frön, grönsaker, frukt och proteiner. 

Hamstrar som får dålig mat kommer att drabbas av undernäring och kan sluta äta helt och hållet. Matsmältningsproblem kan bli dödliga eller leda till fetma eller diabetes.

Olyckor i hemmet

Eftersom hamstrar är så små är de utsatta för olyckor i och runt huset. Om en hamster faller från ett bord eller en bänk kan den skadas. Grov hantering av barn kan orsaka problem. 

Det krävs inte mycket för att en hamster ska falla och bryta nacken eller bli klämd bakom en möbel.

Fel hölje

För att trivas behöver hamstrar ett ordentligt hölje. En för liten bur kan stressa hamstern. Om hon inte har lämpliga motionsredskap riskerar hon att drabbas av fetma eller hjärtproblem.

Dåligt eller smutsigt strömedel kan leda till att mögel och bakterier växer i ett hägn och det kan göra din hamster sjuk. 

Andra husdjur

Hamstrar är ett lätt byte för andra husdjur i hemmet, särskilt katter. Katter har en mycket stark jaktinstinkt, och om de är inställda på att döda din hamster ligger ditt lilla husdjur illa till. 

Även om en katt inte dödar din hamster kan den stress som mötet orsakade lätt ta livet av den.

Familjens hund kan vara ett lika stort hot mot din hamster om den råkar komma ut ur buren av misstag. Jag har en tax med en otrolig rovdrift, och jag kan inte ens föreställa mig vad hon skulle göra om hon hittade en hamster i huset. 

Slutsats

Hamstrar är fantastiska små husdjur, men de lever inte längre än ett till tre år. Deras förväntade livslängd är kort på grund av de faktorer som finns runt omkring dem, till exempel sjukdomar, dålig kost eller en ohälsosam livsmiljö.

Similar Posts