Kan hamstrar äta ananas?

Hamster tuggar på en bit ananas

Hamstrar är perfekta små ludna följeslagare för vuxna och barn. Du kan inte hitta nåt sötare än dessa små varelser. Precis som alla andra husdjur måste du vara försiktig med vad du matar dem med och ibland har de en speciell diet som de bör följa.

Du kanske är nyfiken på om hamstrar kan äta ananas? 

Ja, du kan mata din lilla hamster med ananas. Den söta och syrliga frukten kan vara ett utmärkt mellanmål för din hamster. Du bör dock endast erbjuda små mängder och med ett par dagars mellanrum eftersom frukten innehåller mycket socker och syra. 

I den här artikeln kommer vi utforska mer om för- och nackdelarna med att ge ananas till din hamster och hur du kan lägga till den på ett säkert sätt i deras diet. Vi kommer också att beskriva vilka andra frukter och grönsaker de kan äta och hur deras normala kost ser ut.

Fördelarna med ananas för hamstrar

I likhet med människor finns det vissa hälsofördelar med att ge din hamster bitar av ananas. Den här söta och läckra frukten är full av näringsämnen och kan vara ett bra komplement till din hamsters vanliga kost om den ges i rätt proportioner.

Några av hälsofördelarna är bland annat följande:

 • Extra C-vitamin hjälper till att stärka immunförsvaret.
 • Tillsatt mangan för att hjälpa nervsystemet.
 • Antioxidanter som hjälper hamstern att bekämpa sjukdomar.
 • Fibrer som hjälper till att förbättra matsmältningen.

Precis som människor behöver hamstrar olika näringsämnen för att upprätthålla en hälsosam balans. Alla de extra näringsämnena i ananas är bra för din hamster och kan förbättra dess allmänna välbefinnande. 

Risker med ananas för hamstrar

Även om ananas kan vara ett bra tillägg till det som din hamster äter dagligen måste du vara försiktig med hur mycket du matar den på en gång. För mycket av frukten kan få negativa biverkningar för ditt husdjur. Som ordspråket säger kan man verkligen få för mycket av det goda.

Att ge din hamster för mycket ananas kan leda till viktökning. Detta beror på de höga sockernivåerna i frukten. Om din hamster äter mer än vad den borde, kommer den troligen att gå upp i vikt och måste få en mer reglerad diet för att lösa problemet.

En annan risk med att ge dem för mycket mat kan vara att de utvecklar matsmältningsproblem tack vare den höga syrahalten i ananas. För mycket syra i systemet kan orsaka magproblem och tarmproblem som leder till att hela tarmen rubbas. 

Ananas i stora mängder kan också leda till att din hamster går miste om andra viktiga näringsämnen och vitaminer. Du måste avrunda deras dagliga kost med olika livsmedel som de kan äta.

Det är också fördelaktigt att ha dem på foder som är speciellt framtaget för hamstrar från djuraffären så att du kan vara säker på att de får allt de behöver för att vara friska. Ananas är ett helt okej tillägg till deras diet, men den bör inte utgöra majoriteten av deras diet. 

Hur du matar din hamster med ananas

Om du ska mata din pälsiga lilla vän med ananas måste du vara säker på att du ger den det på ett säkert sätt. Hamstrar är som bekant små, vilket innebär att de har mycket små munnar, halsar och magar.

För att ge ditt husdjur frukt på ett korrekt och säkert sätt ska du se till att du har skurit den tillräckligt liten så att de lätt kan hålla den i sin tass och att den passar i deras mun. En bra tumregel är att skära ananasen i bitar som är ungefär lika stora som deras öra eller tass.

Var också extra noga med att se till att den bit du ger dem är fri från skal och inte har några hårda, omogna delar.

Du bör endast ge din hamster de mjuka, köttiga delarna av frukten. Om de sväljer en hård bit kan det orsaka inre skador eller leda till att de kvävs av ananasen.

Kan du ge din hamster konserverad ananas eller ananasjuice?

Juice och frukt som kommer på burk kan innehålla tillsatser, extra socker eller salt som kan vara skadliga för dem. Det är bäst att hålla sig borta från dessa sorters frukt. Det rekommenderas inte att ge din hamster ananas från burk eller ananasjuice.

Du bör endast ge ditt husdjur färsk ananas som har skurits och tvättats ordentligt med skalet helt borttaget.

Vad gör man om man har gett hamstern för mycket ananas?

Ibland är våra husdjur så söta och älskvärda att vi bara vill ge dem all kärlek och extra godis. Att ge din hamster för mycket ananas kan dock få negativa konsekvenser.

Viktökning, matsmältningsproblem och brist på andra näringsämnen är risker med att överutfodra hamstrar med ananas.

Om du misstänker att du kan ha gett din hamster mer ananas än vad som är säkert eller rekommenderat bör du söka råd hos din veterinär. De kommer att kunna hjälpa dig att bedöma om du kan observera ditt husdjur hemma i några timmar eller om det krävs ett besök hos veterinären.

Tycker hamstrar om ananas?

Precis som de flesta andra husdjur tenderar hamstrar att gilla det mesta som ligger utanför deras vanliga dagliga kost. De är vanligtvis vana vid att äta samma sak om och om igen, så allt som smakar och känns lite annorlunda är de redo att prova! 

Den sockriga frukten tilltalar hamstrar, och de slukar gärna så mycket som du låter dem få. Om du är osäker på om din hamster kommer att gilla frukten kan du lämna en liten bit i deras bur så att de kan hitta den och se om de äter den.

Om de nyfiket kollar på frukten och sedan lämnar den, är de nog inte intresserade av den, och du kan hitta en annan rolig och hälsosam godisbit för dem att prova! 

Vad är en normal kost för en hamster?

Om du ska ge din hamster ananas som mellanmål är det viktigt att den i övrigt har en hälsosam, välavvägd kost som tillgodoser alla behov.

Många djuraffärer och specialbutiker har foder som uttryckligen är gjort för hamstrar och deras unika behov. Hamsterpellets är packade med all den näring som din hamster behöver för att trivas. Dessa pellets kan lätt hittas i djuraffärer och fungerar som huvudfoder i ditt husdjurs dagliga kost. 

Om du vill komplettera deras kost med olika saker kan små mängder fågelfrö ges tillsammans med pelletsen. Fågelfrö är en utmärkt källa till hälsosamma fetter och kan vara ett bra komplement till deras måltider.

Du bör endast ge dem en mycket liten mängd av dessa frön per vecka tillsammans med deras pellets.

Om du ger ditt husdjur en hälsosam kost som består av ovanstående saker är det inget problem att tillsätta ananas då och då!

Kan hamstrar äta andra frukter och grönsaker?

Om hamstrar kan äta ananas kan de säkert också äta andra frukter och grönsaker, eller hur? Ja! Hamstrar kan äta en mängd olika färska frukter och grönsaker.

Hamstrar älskar att gnaga på alla sorters mat men kontrollera alltid att det är säkert och tillräckligt litet för att de ska kunna äta det. 

Några av de frukter och grönsaker som de säkert kan äta är bland annat:

 • Morötter
 • Sallad
 • Haricots verts
 • Gurka
 • Selleri
 • Äpplen
 • Jordgubbar
 • Bananer

Detta är bara några av de många olika frukter och grönsaker som din hamster kan äta. De flesta frukter och grönsaker är okej för din hamster att äta eftersom de är fulla av vitaminer och mineraler och inte innehåller massor av extra kalorier.

Det är roligt för dig och ditt husdjur att utforska och prova nya saker! Prova några av dem och se om ditt husdjur gillar dem.

Slutsats

Som djurägare vill du alltid ge ditt husdjur den bästa livskvalitet du kan, vilket innebär att se till att deras fysiska hälsa är så bra som möjligt. Ananas kan vara en fantastisk källa till extra näringsämnen och antioxidanter för din hamster.

Hamstrar äter gärna den söta och syrliga frukten, så om du ska ge lite till ditt husdjur, var försiktig med hur mycket du låter det få i sig. Du måste också se till att du bara ger hamstern den mjukaste delen av frukten, fri från skal och frön. Hårda, spetsiga delar kan orsaka problem med dess mage och tarmar.

Om du ger din hamster en mängd olika livsmedel, inklusive ananas, kommer det med största sannolikhet att öka det fysiska välbefinnandet eftersom han eller hon får uppleva nya och spännande livsmedel.

Så gå vidare och ge din hamster ananas, så kanske du kan glädjas över hur mycket ditt husdjur älskar det och dig!

Similar Posts