Kan hamstrar äta vindruvor?

Vit hamster äter gröna vindruvor

När du älskar ett husdjur är du beredd att göra allt du kan för att göra dem lyckliga, och oftast innebär det att du ger dem all deras favoritmat och godis. Om du har en hamster hemma vet du att de gärna äter vindruvor, men är det säkert för dem?

Hamstrar kan äta vindruvor så länge de ges i små portioner och endast en eller två gånger i veckan. Hamstrar är benägna att drabbas av sjukdomar som fetma och diabetes, så att begränsa mängden socker de får i sig kommer att gynna deras hälsa.

Bara för att du inte kan ge din ludna lilla vän en handfull vindruvor på en gång betyder det inte att du inte kan erbjuda dem några då och då. Om du har frågor om att ge din hamster vindruvor är den här artikeln för dig.

Är vindruvor säkra att äta för hamstrar?

Överlag är druvor en ganska säker frukt som du kan ge din hamster. Dessa små godbitar kommer faktiskt att erbjuda ditt lilla husdjur några viktiga vitaminer och näringsämnen som de behöver för att bibehålla en god hälsa.

 • Kalcium: Kalcium är ett viktigt mineral som bidrar till att upprätthålla friska ben.
 • Fosfor: Fosfor stöder nerver och muskler 
 • Vitamin C: De är viktiga för att upprätthålla ett friskt immunförsvar.
 • Vitamin K: De gör att blodet kan koagulera ordentligt när det behövs.
 • Fibrer: Fibrer hjälper till med matsmältningen 

Vindruvor är också fulla av vatten vilket kan vara en bra källa till hydrering.

Även om de flesta hamsterfoder har gott om dessa näringsämnen, kan du ge ditt husdjur en liten extra boost genom att ge dem druvor.

Kan vindruvor vara farliga att äta för hamstrar?

Även om vindruvor kan ge hamstrar näringsämnen som deras kroppar behöver för att trivas, är de också fulla av socker. Även om sockret i vindruvor är naturligt är det fortfarande lika dåligt för hamstrar i stora mängder som för människor.

Det finns cirka 15 g socker i en enda kopp vindruvor. Självklart ska du inte ge ditt husdjur så mycket frukt på en gång; även en bråkdel av den mängden kan vara farlig för ett litet djurs hälsa.

Vilka problem är förknippade med att hamstrar äter vindruvor?

Hamstrar är mottagliga för en hel del hälsoproblem, varav några är ett direkt resultat av att äta för mycket socker och fett. Att ge din hamster för många vindruvor på en gång, eller till och med över tid, kan leda till negativa effekter.

Diabetes

Visste du att hamstrar är kända för att utveckla diabetes under sin livstid? Hamstrar föds aldrig med sjukdomen men kan vara mottagliga för att utveckla den med tiden. Vissa hamstrar kan ha en genetisk re-disposition, vilket gör att de löper ännu större risk. 

Kost är inte det enda som kan orsaka diabetes, men om man lägger till för mycket socker i deras matskål ökar risken definitivt. 

Fetma

Fetma är ett vanligt hälsoproblem hos hamstrar. Det beror vanligtvis på överutfodring och brist på motion.

Hamstrar som är överviktiga löper större risk att drabbas av allvarligare sjukdomar, t.ex. hjärtsjukdomar, och har en kortare förväntad livslängd.

För att förhindra att din hamster blir för tung bör du ge den en komplett och hälsosam kost och balansera den med en god mängd motion. 

Tandproblem

Precis som människor kan hamsterns tänder drabbas av att de tuggar i sig för mycket godis. Socker är välkänt för att orsaka karies som förstör tandemaljen så hela tanden till slut skadas.

Om ditt husdjur äter en massa druvor med högt sockerinnehåll kan detta leda till att deras tänder förstörs, vilket påverkar deras sätt att äta och kan leda till allvarligare hälsoproblem.

Hur kan du se om din hamster har diabetes?

Tecken och symtom på en diabetisk hamster är otroligt lika dem hos människor.

Om du misstänker att din hamster kan ha diabetes, är här några saker att hålla utkik efter samtidigt som du avstår från att mata dem med fler druvor.

 • Överdriven törst
 • Frekvent urinering
 • Dehydrering
 • Dramatisk viktminskning eller viktökning
 • Gula tänder och naglar
 • Plötslig förändring av aptiten

Inget av dessa tecken och symtom innebär att din hamster definitivt har diabetes, men de är en bra indikation på att något kan vara fel, och du bör överväga att boka en tid hos din veterinär.

Kan hamstern få negativa reaktioner när den äter vindruvor?

Det finns inget sätt att avgöra om ett husdjur kommer att reagera negativt på ett visst livsmedel förrän det har testat att äta det.

Även om vindruvor är relativt säkra för de flesta hamstrar betyder det inte att de inte kommer att orsaka problem för några få. 

Vissa hamstrar kan ha känsliga magar, och att introducera något nytt kan irritera dem och framkalla vissa negativa reaktioner.

Här är en lista över vanliga symtom hos hamstrar som får negativa reaktioner på vindruvor:

 • Diarré – Din hamster kan få diarré eller lös avföring om dess mage inte tar emot druvor. Se i så fall till att han eller hon dricker mycket färskt och kallt vatten så att de inte dehydrerar.
 • Utbuktande mage – När din hamsters matsmältningssystem är ur balans kan du märka att de har utbuktande magar. 
 • Dålig aptit – Precis som de flesta djur kommer en hamster som har ont i magen inte att ha samma aptit som vanligt.
 • Letargi – Om din hamsters matsmältningskanal är inflammerad kommer den inte att må bra och kan visa tecken på extrem trötthet.
 • Aggression – Hamstrar som inte mår bra kan bli mer aggressiva än normalt och kan till och med bita sina ägare.

Kan hamstrar äta vindruvor med skalet kvar?

Tekniskt sett är själva skalet inte alls skadligt för din hamster. Men om du väljer att mata din lilla vän med dem ska du tvätta dem noggrant eftersom skalet kan innehålla bekämpningsmedel från odlingsprocessen, vilket kan vara mycket skadligt för deras hälsa.

Förutom att ta bort bekämpningsmedel kan du också överväga att ta bort skalet från vindruvorna innan du lämnar över dem eftersom det gör det lite lättare för din hamster att komma till den goda delen och verkligen njuta av sitt lilla mellanmål.

Kan hamstrar äta druvkärnor?

Vindruvskärnor är inte giftiga för hamstrar på något sätt. Men om du behåller kärnorna i druvor som du matar din hamster med kan det innebära en potentiell risk för kvävning. Så även om du kan mata dina hamstrar med vindruvor med kärnor bör du välja sådana utan. 

Kan man mata hamsterungar med vindruvor?

Under de första veckorna av sina liv kan babyhamstrar bara äta den mat som deras mödrar producerar, därefter övergår de till en diet som enbart består av pellets.

Efter ungefär fyra veckors ålder är det säkert att börja introducera små bitar mat till din babyhamster, inklusive vindruvor. 

Till en början är det bäst att vara försiktig med dessa småttingar och bara introducera ungefär 1/8 av druvan åt gången och ge dem lite större bitar med några veckors mellanrum.

Kan dvärghamstrar äta vindruvor?

Även om alla hamstrar har potential att utveckla diabetes har dvärghamstrar en ännu större risk.

På grund av den höga sannolikheten att din dvärghamster kan utveckla denna sjukdom är det förmodligen bäst om du håller dig borta från alla livsmedel med hög sockerhalt, inklusive vindruvor.

Bara för att du inte bör ge din dvärghamster vindruvor betyder det inte att den inte kan njuta av andra söta och välsmakande frukter då och då.

Frukter med lågt sockerinnehåll som är säkra för dvärghamstrar att äta är bland annat:

 • Jordgubbar
 • Björnbär
 • Blåbär
 • Vattenmelon
 • Kiwi
 • Cantaloupmelon

Tänk på att frön inte alltid är giftiga för djur, men många av dem kan vara giftiga eller farliga. När du ger din hamster någon av de livsmedel som anges ovan bör du alltid ta bort fröna först.

Hur mycket socker kan du ge en hamster?

Som vi redan har konstaterat bör hamstrar inte få särskilt mycket socker alls. Så när du ger dem vindruvor bör du se till att du bara ger dem cirka två skedar fulla med socker per vecka. Detta inkluderar allt som innehåller kolhydrater, inklusive grönsaker.

Förutom frukter som innehåller mycket socker och kolhydrater bör du också försöka undvika att ge din hamster kolhydrater i form av bröd och spannmål. 

Dessa typer av livsmedel är lika dåliga om inte värre för gnagare och kan snabbt leda till viktökning och andra hälsoproblem.

Hur många vindruvor kan du ge en hamster?

En bra tumregel är att erbjuda din hamster en liten druva per dag under högst två dagar i veckan.

Även om detta kanske inte verkar vara så mycket, är det tillräckligt för att göra din lilla hamster glad och hålla honom eller henne under hälsosam tillväxt och ett optimalt liv.

Sammanfattning

När du smaskar på en handfull vindruvor kan du även erbjuda en till din hamster. Så länge du bara ger dem en enda druva kommer du att förgylla deras dag och förse dem med näringsämnen som är bra för deras hälsa.

Similar Posts