Vad äter hamstrar?

vit hamster bland olika typer av mat

Om du planerar att skaffa en hamster som husdjur kanske du är nyfiken på vad de äter. Du vill ju trots allt ha rätt sorts mat till din hamster innan du skaffar den. Så vad äter hamstrar? 

En vild hamster skulle ha en diet anpassad till sin omgivning, vilket gör dem till allätare som äter frön, spannmål, gräs och till och med insekter. En tam hamster kan också äta dessa saker, men skulle också klara sig bra med den typ av blandning som du får från en djuraffär, till exempel pellets.

Sanningen är att hamstrar kan äta ett enormt utbud av saker eftersom de är allätare. Från mjölmaskar till äpplen, det finns få begränsningar för vad hamstrar äter. Detta innebär dock att det kan vara svårt att avgöra vad du ska ge din hamster eftersom det finns så många alternativ.

I den här artikeln kommer vi att diskutera hur en balanserad kost för en hamster ser ut och hur mycket mat du bör ge dem i allmänhet. 

En allmän kostplan

För det mesta bör en hamster klara sig på de typiska kommersiella pelletsfoder som används för gnagare och råttor.

Detta kan låta konstigt när du kan ge din hamster riktiga frukter, grönsaker eller insekter, men det finns en bra anledning att hålla sig till kommersiell mat för kosten.

Saken är den att kommersiellt tillverkad djurmat är noggrant balanserad för att ge rätt näringsämnen och vitaminer till ett husdjur, så du behöver inte oroa dig för om din hamster får allt den behöver dagligen eller inte. Om du själv matar dem med olika typer av mat är det svårt att bedöma om de får exakt vad de behöver.

Det betyder inte att du inte kan inkludera extra godis som frukt och mjölmask till din hamster då och då, men det skulle inte rekommenderas att försöka fylla din hamsters diet med enbart dessa saker. En hamsters diet bör generellt sett bestå av cirka 15-25 % protein, 35-40 % kolhydrater, 4-5 % fett och 5 % råfiber.

Eftersom kostbehoven förändras med ras och storlek bör du rådgöra med en veterinär om de specifika behoven hos din hamster eller en hamster som du tänker skaffa. Det kommer vanligtvis att vara relevant för deras rekommenderade kaloriintag och hur mycket din hamster bör äta varje dag. 

Fröer

För många djurägare finns det ett alternativ att köpa kommersiell frödiet till sina hamstrar. Även om detta kan låta som en bra idé är det inte något som du bör förlita dig på som enda sätt att ge din hamster mat. Eftersom de är allätare får de inte allt de behöver från enbart frön.

Med andra ord kommer en hamster att drabbas av flera brister i sin näring om den bara äter frön. Din hamster kommer inte att få i sig tillräckligt med aminosyror, mineraler eller vitaminer.

Du kan använda frön som ett komplement till din hamsters diet, men du kan inte förlita dig enbart på dem. Många människor betraktar hamstrar som rena vegetarianer, men det är de inte.

Allmänna utfodringsbehov

Generellt sett behöver hamstrar faktiskt inte så mycket mat varje dag.

Även om detta varierar beroende på deras storlek behöver de flesta hamstrar endast 1/8 till 1/3 av en kopp kommersiell foderpellets varje dag. Det är mycket mindre än vad många andra människor inser, så hamstrar blir ofta överutfodrade.

Vi kommer att diskutera detta mer i detalj senare i artikeln, men du måste vara försiktig med hur mycket du matar hamstrar, särskilt när du ger dem människoföda.

Många mänskliga livsmedel har höga mängder socker, fibrer eller andra aspekter som kommer att vara skadliga för hamsterns hälsa om de äter för mycket av dem. 

Det är också värt att notera att hamstrar är nattaktiva och att det är mycket mer sannolikt att de äter på natten än vid någon annan tidpunkt under dagen. Bli inte orolig om din hamster inte äter under dagen.

När det gäller vatten behöver en hamster ungefär 10 milliliter vatten per 100 grams vikt varje dag. Naturligtvis vill du att detta ska vara färskt vatten, så se till att byta ut det varje dag. Det bästa sättet att ge vatten till din hamster är via en vattenflaska som har ett piprör i rostfritt stål.

Vilken mänsklig mat kan hamstern äta?

Eftersom hamstrar är allätare kan de äta många mänskliga livsmedel. Men det betyder inte att du ska ge dem allt som du själv äter.

Det finns fortfarande en gräns för vad hamstrar kan äta på ett säkert sätt. Oavsett vad du kan mata din hamster med ska du komma ihåg att det inte finns någon människoföda som de behöver.

Dagliga matvaror som är säkra för hamstrar att äta är bland annat:

  • Frön
  • Spannmål
  • Grönsaker
  • Frukostflingor utan socker
  • Russin
  • Morötter
  • Äpplen
  • Paprika
  • Ärtor
  • Gurka

Även om många frukter och grönsaker nämns i den listan bör du notera att du inte ska ge din hamster torkade frukter eller grönsaker. 

Torkade frukter och grönsaker tenderar att ha ett högre sockerinnehåll, och detta kan orsaka fetma hos hamstrar som inte ska ha mycket socker i sin kost.

Eftersom det finns så många särskilda överväganden för de olika typerna av människoföda kommer vi att täcka några av de mest populära valen lite mer detaljerat. Tänk på att den mesta, om inte all, människomat ska ges till hamstrar med måtta.

Sockerhaltiga frukter och grönsaker

Sockerhaltiga frukter och grönsaker, som vindruvor, äpplen, morötter och bananer, kan utfodras till din hamster, men dessa bör användas som tillfälliga godbitar.

Det höga sockerinnehållet i sådana frukter kan leda till ökad viktökning om din hamster får äta dem för ofta. När det gäller äpplen får du inte ge din hamster skalet eller fröna som mat.

Grönsaker som selleri och sallad

Du måste vara försiktig när du matar din hamster med grönt. Grönsaker är vanligtvis fiberrika, och om du äter för mycket av dem under en kort tidsperiod kan din hamster få magproblem som diarré. 

Precis som sockerhaltiga frukter är detta saker som man ska ge en hamster med måtta, även om de förefaller vara hälsosamma.

Citrusfrukter

Det är en dålig idé att mata en hamster med citrusfrukter, inklusive apelsiner, citroner och grapefrukter. Dessa frukter är mycket sura och orsakar sannolikt magproblem för din hamster. Dessa problem kan inkludera magbesvär, diarré och andra matsmältningsproblem.

Det betyder inte att du aldrig kan ge citrusfrukter till din hamster, men om du gör det måste du se till att du bara ger mycket små mängder.

Ändå är det generellt sett en bättre idé att undvika att ge din hamster citrusfrukter överhuvudtaget. Om du aldrig låter dem få smak för det behöver du aldrig få dåligt samvete över att hålla det borta från dem.

Taggiga eller klibbiga livsmedel

Som du kanske vet har hamstrar en tendens att lagra mat i sina kinder. På grund av detta måste du vara särskilt försiktig med att ge din hamster mat som är särskilt klibbig eller taggig.

Om hamstern försöker lagra sådan mat i sina kinder kan det orsaka fysisk skada. Därför måste du undvika dessa till varje pris.

Sammanfattning

Hamstrar är allätare, vilket innebär att de äter både växter och kött. De kan äta frön, spannmål, gräs och insekter i naturen.

I ditt eget hem är de mest lämpade att äta kommersiellt producerad hamstermat, som ofta kommer i form av pellets. Sådan mat är utformad för att tillgodose alla näringsbehov.

Även om kommersiella pellets bör vara den primära källan till din hamsters föda finns det mycket människoföda som du kan ge dem relativt säkert. Det inkluderar frukt som äpplen, vindruvor och bananer och grönsaker som sallad, broccoli och selleri. De kan till och med matas med saker som sockerfria korn och russin.

Man måste dock komma ihåg att all mänsklig mat bör ges till en hamster med måtta, och ingen av dem är en obligatorisk del av en balanserad kost för en hamster.

Det är bäst att betrakta människoföda som en godbit som du kan ge din hamster då och då snarare än som en integrerad del av deras diet. Kommersiell mat bör vara deras huvudsakliga kost.

Similar Posts