Kan hamstrar äta gurka?

Hamster äter på en bit gurka

Hamstrar mår bra av en balanserad kost som även innehåller färska, råa grönsaker. Men om du någon gång har velat ge din hamster specifikt gurkor, har du kanske undrat om hamstrar kan äta denna grönsak på ett säkert sätt. 

Hamstrar kan äta gurka, och att äta gurkor kan till och med vara hälsosamt för dessa husdjur så länge du bara matar dem med en liten bit gurka en till tre gånger i veckan, beroende på deras ras.

Om du vill veta mer om att lägga gurkor till en hamsters diet, inklusive tips om hur man förbereder gurkor för hamstrar, kan du fortsätta läsa. 

Vi kommer att diskutera utfodringsfrekvens och rätt portion gurka för olika hamsterraser och de delar av gurkor som du bör vara försiktig med att utfodra till hamstrar.

Kan hamstrar äta gurkor?

Gurkor är helt acceptabla bland de grönsaker som hamstrar kan ha i sin kost. Gurkor är en hygglig källa till fibrer, vitaminer och mineraler som stödjer ett hälsosamt immunförsvar, matsmältning och andra kroppsliga processer hos hamstern. 

Det är viktigt att komma ihåg att hamstrar bör få alla sina måltider med måtta. När det gäller gurkor kan din hamster bara tolerera en viss mängd i sin kost, beroende på hur stor eller liten deras ras är.  

Låt oss ta följande populära hamsterraser som exempel:

 • Dvärghamster
 • Roborovski dvärghamster
 • Kinesisk hamster
 • Guldhamster (Syrisk hamster)

Dvärghamster

Dvärghamstrar är ganska små (25-50g), så de kan inte äta lika mycket gurka eller äta den lika ofta som andra hamsterraser. Dvärghamstrar bör bara få ungefär 2-3 cm lång del av en gurka per vecka. 

Det finns ingen anledning att mata dem – eller någon annan hamsterart – med gurka dagligen. 

Roborovski dvärghamster

Roborovskihamstrar – en annan typ av dvärghamster – behöver också en mindre del gurka varje vecka. Liksom dvärghamstrar bör Roborovskis bara få ungefär en 2-3 cm gurka åt gången, men de kan äta den oftare (med några dagars mellanrum). 

Kinesisk hamster och Guldhamster

Kinesiska hamstrar brukar bli ett par centimeter längre än dvärghamstrar, så du kan ge dem en större portion gurka. Ge kinesiska hamstrar ungefär 5 cm gurka 2-3 gånger i veckan. Guldhamstrar kan få gurka 5 cm gurka ungefär varannan dag. 

Kan hamstrar äta gurkfrön?

Även om gurkor är säkra och ätbara för hamstrar i rätt portioner måste man också vara försiktig med fröna. Hamstrar har små munnar som gnager på små bitar åt gången. Så om de får en gurkbit med frön i kan de potentiellt kvävas av de hala små fröna. 

Och även om det inte borde vara något problem för de flesta hamstrar bör du kanske övervaka din hamster när den äter gurka med frön. Annars kan du alltid skopa ut fröna innan du matar din hamster med gurkbiten för att vara på den säkra sidan.

Kan hamstrar äta gurkskal?

På samma sätt som när du matar hamstrar med gurkfrön måste du vara försiktig när du matar dem med skal från gurkor. Även om det är säkert i de flesta fall – så länge skalet har tvättats noggrant – är det lite tuffare att tugga på. 

Det innebär att det kan vara ytterligare en potentiell kvävningsrisk för ditt pälsdjur. 

Och om du har en babyhamster som inte har fått alla sina tänder utväxta ännu finns det ännu större risk att kvävas av maten. 

Detsamma gäller för mindre hamsterraser, som dvärghamstrar och Roborovskihamstrar. De måste få sin gurka skuren i små, smakliga bitar innan de säkert får i sig den. 

Kan alla hamstrar äta gurka?

De flesta hamsterraser kan äta gurka utan problem och har till och med nytta av att ha gurka i sin vanliga kost. Som tidigare nämnts varierar storleken på de hamsterraser som oftast finns i djuraffärer. 

Så om du väljer att mata dem med gurkor måste du ge dem rätt portion. Annars borde det inte vara några problem om du matar gurkor till olika raser av hamstrar. 

Är gurka bra för hamstrar?

Förutom att gurkor är ett ätbart val för hamstrar är gurkor också ett bra foder för dem att äta.

De är hälsosamma för dessa små gnagare och ger en mängd viktiga näringsämnen, som vitaminer och mineraler och kostfibrer. 

Hamstrar behöver tillräckligt med fibrer i sin kost, precis som människor och andra husdjur, för att underlätta en sund matsmältning och avföringsproduktion. 

Gurkor innehåller följande näringsämnen som också gynnar hamstrar:

 • Vitamin A – bra för hamstrar som ammar sina ungar, för hamsterungar och för skelettets utveckling.
 • K-vitamin – bra för att stödja hamsterns reproduktiva hälsa.
 • C-vitamin – bra för att förebygga skörbjugg, förbättra kroppen återhämtning och främja allmän hälsa.
 • B-vitamin – bra för hamsterns stressreglering och minskar diarré och andra matsmältningssymptom.
 • Koppar – bra för att hjälpa hamstrar att bryta ner proteiner och hälsosamt för hamstrar som håller på att avla. 

Gillar hamstrar gurka?

Slutligen kanske du undrar om hamstrar faktiskt tycker om att äta gurka, även om vi har fastställt att det är okej för dem att äta den. 

Allt beror på hur kräsen din hamster är. Men i allmänhet tycker de flesta hamstrar om att äta gurka. 

Tänk på att hamstrar äter mycket spannmål och frön i sin kost, vilket vanligtvis är deras favoritfodergrupp. Hamstrar är något mer benägna att välja grönsaker som sallad, grönt, kronärtskocka, morotstoppar och broccoli än de är att välja gurka. 

Grönsaker med hög vattenhalt är inte lika gynnsamma bland hamstrar, och de är också lite mindre hälsosamma eftersom de kan orsaka lös avföring. 

Tips för att utfodra hamstrar med gurka

Att mata en hamster är en känslig uppgift. Eftersom dessa pälsdjur är så små måste du vara försiktig med hur du matar dem med färska grönsaker.

Följ nedanstående tips för att utfodra dina hamstrar med gurka på rätt sätt. 

 • Ge dem endast vanlig gurka (inga tillsatser eller smakämnen av något slag).
 • Ge dem endast färska, friska gurkor (inte utgångna eller ruttna på något sätt).
 • Ge dem endast rena gurkor (du vill undvika att din hamster får i sig bekämpningsmedel och bakterier).
 • Ge dem bara gurka med måtta (överskrid inte den rekommenderade mängden).
 • Ge dem endast skalade gurkor med få frön för att undvika risken för kvävning.

Försök om möjligt att hitta gurkor som är ekologiskt odlade, fria från bekämpningsmedel och från hållbara gårdar. På så sätt kan du vara säker på att du bara ger ditt husdjur det bästa och hälsosammaste när det gäller färska produkter. 

Dessutom är det viktigast att hålla sig till den rekommenderade portionen gurka så att din hamster inte får lös avföring eller diarré. 

Hur mycket gurka kan en hamster äta?

De flesta hamstrar kan inte och bör inte äta mer än cirka 5 tum gurka med några dagars mellanrum. Mindre hamsterraser, som dvärghamstervarianter, kan dock bara äta ungefär halva den mängden.

För att undvika diarré och lös avföring bör mindre hamsterraser inte äta gurka mer än en gång i veckan. 

Vilka grönsaker kan hamstrar inte äta?

Hamstrar kan äta en mängd olika grönsaker för att fylla sin balanserade kost. De bör dock hålla sig borta från grönsaker med hög vattenhalt (som isbergssallad), som kan orsaka diarré och magbesvär. 

Hamstrar bör också undvika grönsaker som potatis, lök, rabarber och rabarberblad. 

Vilka andra grönsaker kan hamstrar äta?

Förutom gurkor finns det en mängd andra färska grönsaker som hamstrar kan ha i sin vanliga kost. Dessa inkluderar maskrosblad, broccoli, morötter, grönkål, ärtor, kokt potatis, spenat, sötpotatis, squash, romansallad och blomkål. 

Som med alla grönsaker ska du vara försiktig med att ge din hamster mat med små frön och/eller skal. 

Slutgiltiga tankar

Förhoppningsvis har vår artikel besvarat den kritiska frågan: Kan hamstrar äta gurka? Det är helt säkert och hälsosamt att mata din hamster med gurka, inklusive skal och frön. Du måste dock vidta vissa försiktighetsåtgärder när du matar dem med gurkor. 

Mindre hamsterraser, som dvärghamstrar, behöver mindre portioner gurka åt gången och behöver utfodras med gurka mer sällan. Var försiktig med att mata din hamster med gurkskal i för stora bitar, särskilt när de fortfarande är bebisar, eftersom de kan kvävas. 

Gurka är en grönsak som är rik på vitaminer, mineraler och fibrer, som alla är viktiga i en hamsters kost. Hamstrar tycker också om att äta gurka, vilket gör det till en bra liten godbit att ge dem då och då.

Similar Posts