Varför står min ena hund över min andra hund?

En hund står över en annan hund för att visa dominans

Din hund kan stå över den andra hunden för att hävda sin dominans. Att stå över en hund som ligger ner eller placera sin haka eller sina tassar på en annan hund är ett sätt att visa att man har en högre social rang i ”flocken”. Att vända sin sida mot en annan hund är ett sätt att visa att de har en lägre social rangordning. 

Fortsätt läsa för att lära dig mer om hur dina hundar kommunicerar dominans till varandra och några tips på hur du kan jämna ut spelplanen så att dina hundar ser varandra mer som jämlika. 

Hur visar hundar dominans gentemot andra hundar?

Ett av de mest uppenbara sätten för en hund att visa sin dominans över andra hundar är genom aggressivt beteende, till exempel genom att bitas och morra.

Det finns dock några andra mer subtila tecken som du bör hålla utkik efter om du vill bevara freden mellan dina hundar.

Hundar visar dominans genom att:

  • Ställer sig över den andra hunden eller sätter sina tassar på den.
  • Vakta sin ägare mot andra hundar.
  • Stjäla uppmärksamhet från andra hundar. 
  • Vägrar att flytta sig från möbler eller ur vägen för en annan hund.
  • Stjäla eller hamstra leksaker från andra hundar.
  • Måste gå framför den andra hunden antingen in i ett annat rum eller när man går i koppel. 

Vissa av dessa märker du kanske inte förrän du vet hur du ska leta efter dem, så se till att du känner till tecknen så att du kan hålla utkik efter oönskat dominerande beteende. 

Vad orsakar dominerande beteende över andra hundar?

Vissa hundägare antar att vissa hundar är mer dominanta än andra, och även om det kan finnas några få fall där detta är sant, blir en hund oftast dominant eftersom ingen har sagt åt den att inte bete sig på det sättet. 

De viktigaste orsakerna till dominant beteende är följande:

  • Brist på socialisering med andra hundar: Om din hund inte är van vid att umgås med andra hundar är det mer sannolikt att den känner sig territoriell när den introduceras i sitt hem. 
  • Brist på träning: Om din hund inte har fått utbildning för att inte ha ett dominant beteende är det mer sannolikt att den faller tillbaka på det. 
  • Miljöfaktorer: Det kan finnas något i deras omgivning som de känner sig hotade av, och de vill därför hävda sin dominans. 

Kom ihåg att om du introducerar en ny hund i ditt hem kommer du garanterat att ha en period då den hund du redan har uppvisar ett dominant beteende gentemot den nya hunden. Din första hund kommer att känna sig territoriell när det gäller hemmet och dig eftersom de inte är vana vid att dela det utrymmet och uppmärksamheten. Se till att du säger ”nej” till detta beteende, så bör det gå över när de anpassar sig. 

Det finns vissa fall där en hund beter sig dominant på grund av en underliggande sjukdom som kan påverka hormonerna. Om du misstänker att detta kan vara orsaken till din hunds beteende ska du uppsöka din veterinär så snart som möjligt så att de kan se vad problemet kan vara.

Hur hindrar jag min hund från att dominera andra hundar?

Nu när du kan identifiera tecken på dominant beteende och förstå vad som orsakar det är det dags att korrigera beteendet innan det blir en vana. I slutändan är det du som är flockledare så det du säger gäller. 

För att stoppa dominant beteende:

1. Var lugn men bestämd. Hundar gillar inte inkonsekvens, och en dominant hund kommer att försöka korrigera alla obalanserade beteenden som de ser. Du måste alltid hålla dig till husets regler och aldrig ge kommandon som känns nervösa eller ängsliga. När du säger åt dem att sluta med sitt dominerande beteende måste din hund lyssna. 

2. Sätt upp regler och gränser och håll dig till dem. Om de inte får vara på en möbel får de aldrig vara på den möbeln oavsett andra omständigheter. Om de inte kan få mat om de inte är lugna måste de alltid vara lugna innan de får mat. Om de inte får stå över din andra hund får du aldrig släppa det. 

3. Tvinga inte fram ömhet. Om din hund är reserverad mot dig eller din andra hund ska du inte försöka tvinga hundarna att leka tillsammans eller leka med dig. Att försöka behaga din hund är ett tecken på en följare och inte en ledare, så det är bättre att låta dem vara distanserade, så kommer de att komma till rätta så småningom. 

4. Utnyttja måltiden. Ledare äter först, så se till att du inte matar en av dina hundar före den andra. Lägg mat i båda deras skålar medan de fortfarande är utom räckhåll, och placera dem sedan inom räckhåll samtidigt. Det är bäst att förstärka gränserna, så att den ena hunden inte försöker äta upp den andras mat. 

5. Ge dem tid att lära känna varandra. Om du introducerar en ny hund i ditt hem kan det ta lite tid innan de två hundarna ser varandra som jämlika. Låt dem tillbringa lite tid tillsammans och ta reda på vad de känner för varandra. Du kanske märker att det dominerande beteendet minskar när de väl känner varandra bättre. 

Om problemet förvärras eller om det inte verkar förändras med dina ingripanden kan det vara dags att överväga att anlita en professionell hundtränare som kan hjälpa dig genom processen att hävda dig som ledare. En vältränad hund ska lyda dina kommandon och se dig som den som bestämmer. 

Vilka hundraser är mest dominanta?

Dominant beteende kan finnas hos alla hundraser, oavsett om det är hane eller hona, men det är vanligare hos hanar. Dominant beteende kan börja uppträda när hunden når sin mognad, vanligtvis runt tre års ålder. 

De vanligaste raserna som har dominansproblem är:

Boerboel

De är fantastiska vakthundar eftersom de är territoriella och allmänt misstänksamma mot främlingar. 

Riesenschnauzer

De är blyga och misstänksamma i närheten av främmande människor och kräver mycket socialisering för att övervinna aggressivt beteende mot andra. 

Siberian Husky

De är självständiga och envisa och vill hävda sig genom att testa gränser och ignorera kommandon.

Kavkazskaja ovtjarka

De är territoriella och har en historia av boskapsskötsel, vilket gör dem benägna att vilja ta kontroll över andra djur i sin omgivning. 

American Bulldog (amerikansk bulldogg)

De har en historia av att bull-baiting (slåss mot tjurar) vilket förklarar deras våldsamma natur och behov av att skydda sitt territorium. 

Mastino napoletano

Det är en av de största raserna i världen och gillar att testa gränser, men framför allt är de mycket beskyddande över sin familj. 

Dogo argentino

De har en instinkt att jaga mindre djur, inklusive katter och andra hundar, men de kommer aldrig att attackera oprovocerat. 

Jack Russel terrier

De är en stor hund i en liten kropp med tillräckligt mycket envishet för två hundar, och de kommer sällan överens med andra hundar. 

Med rätt träning kan alla hundar övervinna sin naturliga tendens till dominerande beteende, och vanligtvis blir de glada över att ha en annan hund som sällskap. 

Avslutande tankar

Om din hund står över vår andra hund när de ligger ner eller när de leker, beror det förmodligen på att din hund försöker hävda sin dominans över den andra hunden.

Det är vanligt att hundar använder ett dominerande beteende mot nya hundar i hemmet eller yngre hundar, men det kan snabbt bli ett problem om du inte tränar bort det.

Similar Posts