Varför slickar hunden min näsa?

Vit hund slickar sin matte på näsan

Hundar kommer vid något tillfälle att överrumpla sina ägare med att slicka på näsan. Du kan sitta och titta på tv eller sova när du plötsligt känner en våt valpkyss på din näsa. Söta och äckliga, hundar har skäl till de våta slickarna eftersom de använder dem för att visa tillgivenhet, för att fånga din doft och för att de lärt sig det från sina mödrar. 

Du kanske tycker att gesten är lite avskräckande, men du kommer att börja uppskatta den när du lär dig mer om vad en hund tänker när den gör det.

Varför slickar hunden dig på näsan?

Det finns fem anledningar som förklarar varför en hund slickar din näsa. Det är inte så komplicerat som du tror.

Det är instinktivt

Hundar, även tama hundar, för vidare saker från generation till generation som härstammar från det vilda. Att slicka näsan är en av dessa saker. 

En av valparnas första erfarenheter är att deras mamma slickar deras nos. 

Hundtikar gör detta efter födseln för att få valparna att andas och för att putsa dem. Senare kommer valparna att slicka sin mammas nos för att visa underkastelse. 

I det vilda slickar hundar också varandra i munnen. Detta sker huvudsakligen av samma skäl som när valpar och mödrar slickar nosar. Det visar på familjens tillgivenhet, flockband och underkastelse. 

Din hund överför detta instinktiva drag till dig genom att slicka din näsa. Det kan ha ett praktiskt syfte, som att väcka dig, eller så kan det vara för att försäkra sig om att du mår bra om du inte rör dig. Det kan också vara för att visa underkastelse. 

Hundar kan också slicka din näsa av vana eller rutin vid särskilda tillfällen. Oavsett om du inser det eller inte är det inte hunden som etablerar vanan eller rutinen. Det är du. 

Om din hund väcker dig varje morgon med ett näs-slickande beror det på att din hund tror att det är hans jobb. Du har aldrig sagt något annat till honom.

Vissa hundar väljer nosen eftersom ägarna stöter bort dem om de försöker slicka i munnen. Näsan är för hunden en mer acceptabel form av tillgivenhet. 

De vill sniffa på dig

För hundar hör slicka och sniffa ihop. De kan få mycket information från en rejäl slickning. Det kan bland annat vara information om huruvida du mår bra och kanske till och med ditt humör den dagen. Hundar kan trots allt känna lukten av saker som alkohol eller diabetes och kommer så småningom att associera det med ditt humör. 

Hundar vill också blanda sin doft med din för att skapa en ”familjedoft” och att slicka dig är ett sätt att lämna sin doft på dig och samtidigt smaka på din. Finns det något bättre ställe att göra det på än näsan? Den sticker ut och är nära.

Att komma tillräckligt nära din mun och näsa ger dessutom din hund en massa andra dofter att upptäcka. De kommer att vilja veta vad du har ätit eller om du är förkyld. 

Din hund visar tillgivenhet

Det här är den vanligaste orsaken till att din hund slickar dig på näsan. Hundar har sina sätt att visa kärlek och får inte alltid en chans att komma åt ditt ansikte eftersom du är större. 

När tillfället kommer där de kan ta ett snabbt näslick för att visa att de älskar dig, tar de tillfället i akt. Kom ihåg att det föds in i dem att visa kärlek genom att slicka. 

Hundar lägger stor vikt vid huvudet. Att låta dig komma nära deras ansikte visar på ett nära band. De känner samma sak för dig, så de gillar att slicka ditt ansikte och din näsa för att visa detta band.

De vill ha din uppmärksamhet

Vissa hundar slickar din näsa eftersom det är det enklaste sättet att få din uppmärksamhet. De vet att du omöjligt kan skälla ut dem för att de gör något så gulligt. 

Typiskt sett kommer hundar som bara vill ha din uppmärksamhet att stanna upp för att se din reaktion. De vill veta om du är redo att ge dem det de vill ha. 

Ignorera dem inte. Att ignorera dem garanterar en ny slick eller kanske till och med en skall. 

Titta i stället på din hund för att avgöra om den vill ha eller behöver något. Tala till honom. Om han vill ha något är chansen stor att han ger en positiv reaktion och springer iväg till det han längtar efter som en indikator på sina önskemål. 

Hundar kan vara ihärdiga, så det är bäst att ta hand om deras behov när de frågar. Det kan vara något som att behöva gå ut och kissa eller bajsa, vilket du inte vill ignorera vare sig för hundens eller husets skull.

Din hund gillar din smak

En hund slickar ibland en person mer än en annan. Det betyder inte alltid att den tycker mer om den personen. Det kan betyda att de gillar hur de smakar bättre än hur du smakar. Kanske är deras hud salt eller om de är diabetiker sockerhaltig. 

Även om vi inte alltid kan smaka dessa typer av element i huden är hundar mycket känsliga för det.

Om en hund slickar din näsa för att den gillar smaken kommer den inte att sluta med ett slick. Chansen är stor att de fortsätter tills du måste knuffa bort den. Även om du gör det ska du inte skälla ut den. Klappa hunden i stället och distrahera den med en leksak eller en godbit för att stoppa beteendet. 

Just denna egenskap gör hundar till ett bra val för dem med kroniska sjukdomar som diabetes eller högt blodtryck. Hundar kan känna eller smaka när nivåerna är höga genom hur huden luktar eller smakar och kan tränas att indikera när nivåerna stiger innan de når farliga nivåer. 

Vad händer om hunden slickar på insidan av min näsa?

Ja, det är äckligt, men din hund har en bra anledning att göra det. De gillar smaken och tror att du behöver lite putsning. Kom ihåg att deras mamma gjorde detta vid födseln för att få dem att andas och för att putsa dem. 

Hundar kan känna att du behöver samma typ av hjälp. Detta kan vara särskilt sant om du är förkyld. En hund kanske dras till lukten eller tror att det hjälper att slicka i din näsa. 

Ska jag förhindra den här typen av beteende?

Generellt sett nej, att slicka din näsa är ett sätt för en hund att visa tillgivenhet. Vissa människor vill dock inte att en hund ska slicka dem i ansiktet och de flesta vill inte att en hund ska slicka inne i näsan. Det finns sätt att förhindra att detta fortsätter, bland annat:

  • Att försiktigt hålla dem tillbaka från dig och säga åt dem att sluta.
  • Lämna rummet och stäng dörren där de är ensamma.
  • Kom tillbaka efter några minuter och erbjud dem lite ömhet.
  • Belöna dem för positivt beteende när de närmar sig dig men inte slickar ditt ansikte. 

Dessa saker kommer att ta lite tid och arbete för att uppnå goda resultat. Hundar är ganska smarta och brukar snabbt förstå att du inte kommer att vara med dem om de slickar ditt ansikte. 

Slutsats

Hundar har sina uttryck och hur de uttrycker sig har gått i arv sedan raserna fanns i naturen. Även om de är instinktiva kan du träna din hund att hålla sig till det beteende som du tycker är acceptabelt. En hund som förknippar ett gott beteende med kärlek och tillgivenhet från dig kommer att ha lättare att träna bort näs-slickandet.

Similar Posts