Varför kramar katten min arm?

Vit katt sitter i knät på en gammal man och kramar hans arm

Din katt kramar din arm för att den litar på dig. Det är också ett sätt för honom att visa sin ömhet. Din katt kramar också dina lemmar för att hitta värme. Katter finner kärlek och trygghet i kramar precis som du gör. När din katt kramar din arm är det en bra sak.

Massor av kattägare har ställt den här frågan om kramar. Ibland är det svårt att veta om din katt gör något som du bör oroa dig för eller inte. Fortsätt läsa för att få veta mer om varför din katt kramar din arm och varför det borde få dig att må bra.

Kramar alla katter sina ägares armar?

Nej, alla katter kramar inte sina ägares armar. En del katter är ganska avvisande. De kanske inte vill ha någon större interaktion med dig alls. 

Även om det är normalt att vissa katter är kramvänliga medan andra är distanserade kan deras beteende indikera hur de känner för dig. 

Precis som människor är katter mer tillitsfulla mot vissa människor än mot andra. Din katt kanske känner sig bekväm med dig men inte med grannen som kommer förbi. Din katt kanske kommer och kramar din arm eller kryper ihop i ditt knä men springer ut ur rummet i all hast när din granne är där. 

Det är ett normalt beteende eftersom din katt har haft tid att knyta an till dig. Du har också haft tid att vinna din katts förtroende. Men vad händer om din egen katt springer ifrån dig hela tiden?

Om din katt aldrig interagerar med dig eller till och med bara stannar i rummet när du inte är där kan det vara ett tecken på att den inte litar på dig. Din katt kan känna sig ängslig och orolig mest hela tiden. Det är något som det skulle vara värt att ta itu med.

Varför kramar katter din arm?

Så låt oss ta en närmare titt på orsakerna till att katter kramar din arm. Sedan tittar vi kort på vilka andra beteenden du kan märka.

Din katt gillar att känna sig varm och mysig

Din katt gillar att vara varm. Även katter som inte gillar att kela gillar att få det mysigt. 

Katter som är mer interaktiva med människor och som gillar ömhet är benägna att krama din arm och försöker hitta en väg in för att få det bekvämt. Din kroppsvärme är inbjudande. Den lockar din katt när den letar efter en skön varm plats att ta en tupplur på.

Din katt vill lugna sina nerver

Katter kan bli stressade och känna sig oroliga precis som du kan. När det händer letar de efter något som kan hjälpa dem att lugna ner sig för att känna sig tryggare.

Du kan mycket väl vara en källa till trygghet för din katt. Så när den känner sig stressad eller panikslagen mår den bättre genom att krama om din arm och få lite kel. Detta är en av anledningarna till att katter ofta kommer och hittar dig i sängen. De letar efter något som kan hjälpa dem att lugna ner sig. En kram om din arm är den perfekta lösningen.

Din katt vill visa att hon älskar dig

Katter visar tillgivenhet genom kramar, på samma sätt som människor. Ibland är en kram helt enkelt en vanlig kram. När din lurviga kattvän tar tag i din arm och kramar den visar hon dig att hon älskar dig. 

För det mesta är det bra när din katt kramar din arm. Men finns det tillfällen då det inte är det?

Varför biter och kramar min katt min arm?

Så, vad händer om din katt gör andra mindre behagliga saker när den kramar din arm? Vissa katter tar tag i din arm och gnager eller biter kontinuerligt på den. 

Om det verkar som om det finns en lekfullhet som följer med nafsandet och kramandet, så leker hon förmodligen bara lite vilt. Men det kan också betyda att din katt är ångestfylld eller olycklig. 

Det kan också betyda att hon har blivit överstimulerad av något. Det har gjort henne helt uppspelt, och hon vet inte något annat sätt att få ut den spänningen. Katter kan känna så här om du leker vilt med dem. 

Om du klappar en katt i motsatt riktning mot hur dess hår växer kan det få katten att känna sig irriterad eller överstimulerad. Detta resulterar ofta i att katten tar tag i dig och nafsar.

Om min katt kramar min arm när jag gnuggar hans mage, ska jag sluta?

Katter är inte särskilt förtjusta i att få magen gnuggad eller klappad. Vissa älskar det visserligen, medan andra helst inte vill bli rörda på undersidan överhuvudtaget. 

Du kanske tror att din katt älskar magmassage om den kramar din arm under klappningen. Det kan vara sant. Han kanske verkligen uppskattar det du gör och inte vill att du ska sluta.

Det är dock inte alltid fallet. Ibland kan din katt krama din arm för att varna dig för att du gör något som han inte gillar. Han kanske hoppas att du ska fatta vinken och sluta, så att han inte behöver ta till bett i stället. 

Var uppmärksam på hans uppträdande eller på eventuella spänningar som du känner i hans kropp. Du bör kunna urskilja vad han försöker säga till dig.

Finns det andra anledningar till att katter ger kramar?

En vanlig anledning till att katter ger kramar är rovdjursbeteende. Vilda katter är jägare. Din katts förfäder var jägare. De var rovdjur och jagade smådjur och fåglar. 

När katter jagar slutar jakten ofta med ett hopp och en kram. Katten slår sina fram- och bakben runt sitt byte för att kuva det innan den dödar det för att få mat. 

Om din katt leker med dig kan du vara bytet. Han kanske jagar din arm eller ditt ben lekfullt. Han kramar dina armar eller ben som en del av en rolig lek. 

Din katt kan ta ansvar för att skydda dig

Ibland vill din katt känna sig skyddad av dig. Andra gånger kan hon känna att hon är ansvarig för att skydda dig. Detta gäller särskilt för moderkatter som har tagit hand om kattungar tidigare.

Din katt kanske kramar din arm som ett sätt att skydda dig. Hon vill försäkra sig om att du håller dig på plats och inte är i fara, så därför kramar hon dig.

Vet en katt att kramar är ett tecken på ömhet?

De flesta tecken pekar på ja. Katter verkar veta att kramar är ett tecken på tillgivenhet. Om du tittar på en kattfamilj kommer du ofta att bevittna hur de kramar varandra. 

En tanke är att katterna har börjat härma det de ser från oss. Din katt ser hur du kramar alla dina nära och kära, så den gör det också. Han ser den uppmärksamhet som delas av dig under en kram och försöker få den uppmärksamheten genom att krama dig. 

Katter kramar människor och andra katter. När du observerar din katts beteende kommer du troligen att märka kramar som verkar vara ganska tillgivna till sin natur. Och när du kramar din katt eller gosar med den kommer du förmodligen att få mycket pälsig tillgivenhet tillbaka.

Slutliga tankar

Din katt kramar din arm som ett tecken på kärlek. Den kan också vara ute efter lite trygghet eller en varm plats att krypa ihop på. Katter visar att de litar på dig genom att komma nära dig. Din katt kramar troligen din arm för att den känner sig bekväm med dig och vill vara så nära dig som möjligt.

Similar Posts