Kan katter äta ägg?

Katt luktar på ett ägg som ligger på golvet

Att äga en katt är sällan en tråkig upplevelse. Katter är ofta nyfikna på allt omkring dem och är inte nöjda förrän de har lyckats undersöka det som fångat deras uppmärksamhet. 

Katter kan vara fascinerade av allting, men den fascinationen kan snabbt övergå till besatthet när det gäller mat. För det mesta är människoföda inte lämplig för katter att äta, men då och då äter vi något som våra katter kan njuta av. 

Katter behöver mest kött i sin kost, men eftersom ägg är en bra proteinkälla kan du undra om din kisse också kan äta ägg. Kan katter äta ägg?

Katter kan äta ägg så länge det inte är tillsatt några kryddor. På grund av deras höga fetthalt bör ägg inte ges till katter regelbundet.

Vi kan tillaga ägg på många olika sätt, men alla är inte lämpliga för katter. Låt oss titta lite närmare på hur katter kan äta ägg!

Kan katter äta ägg?

Katter är ganska fantastiska djur. De är otroliga jägare, underbara husdjur och är så bedårande att de har blivit det mest populära husdjuret i Sverige.

Katter är mångsidiga och lever gärna överallt, från lägenheter till gårdar, men en sak som kan göra dem lite mer komplicerade att äga är deras specialiserade diet. 

Katter är obligatoriska köttätare, vilket innebär att deras diet består av kött och andra animaliska produkter.

Även om katter kan vilja nafsa på saker som bröd eller grönsaker då och då, är deras kroppar byggda för att få all sin näring från kött och animaliska produkter.

En animalisk produkt som katter kan njuta av är ägg. Även om de inte är kött, så är ägg en animalisk produkt, vilket innebär att de passar in i kattens obligatoriska köttätande kost. Katter kan få hälsosamt protein från ägg, men de innehåller mycket kalorier och fett, så du bör begränsa hur mycket ägg din katt äter. 

Att avgöra vad som är säkert och inte säkert för våra kattvänner att äta kan bli komplicerat, men för det mesta är ägg och kött trevliga snacks för katter. 

De flesta köttsorter är säkra för katter att äta, så länge vi inte tillsätter några kryddor, oljor eller såser till dem, men för att våra katter ska få den bästa näringen bör vi ge dem kommersiellt kattfoder av hög kvalitet. 

Det kan tyckas att det är vettigt att ge din katt ägg och kött i stället för kattmat eftersom de är köttätare, men det är nästan omöjligt att garantera att din katt får i sig alla vitaminer och mineraler som den skulle få i kommersiell kattmat. 

Så kort sagt kan katter äta ägg, men de bör bara vara ett tillfälligt mellanmål och inte en normal del av kattens diet. 

Kan jag ge min katt äggröra?

Ja, du kan göra äggröra till din katt. Se bara till att inte använda extra smör eller olja. 

Ägg kan mycket lätt fastna i botten av kastruller utan olja eller matlagningsspray, men när vi matar vår katt med ägg måste vi se till att äggen är så rena som möjligt. 

Om du är rädd för att dina äggröra ska fastna i pannan medan du tillagar dem kan du istället tillaga dem i mikrovågsugnen! 

Du kan “mikra” ägget i en kaffemugg eller en skål. Kör ditt råa ägg 30 sekunder i taget och blanda det mellan varje mikrovågsugnssession tills det är helt tillagat. Se till att det har svalnat innan du matar din katt med det.

Hur mycket ägg kan en katt äta?

En katt kan njuta av en matsked äggvita tillsatt i maten några gånger i veckan. Äggula bör utfodras till katter mycket mer sällan på grund av hur högt fettinnehållet i äggulan är. 

Hur mycket ägg du matar din katt med beror på vilken del av ägget du använder. Det finns tre huvuddelar av äggen, och alla har olika regler när det gäller att utfodra dem till katter. 

Här är de tre huvuddelarna av ett ägg:

  • Äggvita – Den proteinrika genomskinliga delen av det råa ägget. När äggvitorna är tillagade kan de ges till din katt några gånger i veckan som ett komplement till kattens vanliga kost. 
  • Äggula – Den kaloririka gula mittendelen av ägget. Äggulor innehåller mycket fett och kolesterol, och om man utfodrar katten med för mycket äggula kan det leda till hälsoproblem som bukspottkörtelinflammation och fetma. 
  • Äggskal – Äggets vita, hårda skyddande skikt. Denna del av ägget är den del som katterna får mest sällan som foder, men kanske borde det vara vanligare! Äggskal är fulla av kalcium och andra vitaminer och mineraler och kan lätt malas ner till ett pulver.

Vad händer om en katt äter ett ägg?

Om din katt äter ett ägg bör det inte orsaka några problem om den inte får i sig en stor mängd. Om katten äter för mycket ägg den få ont i magen och eventuellt diarré och kräkningar. 

Ägg är vanligtvis en relativt säker mat för katter att njuta av, men om din katt äter för mycket ägg kan det leda till att den känner sig mer illamående än väntat.

Detta gäller särskilt om din katt aldrig har ätit ägg eller har en känslig mage. 

Om din katt äter en stor mängd ägg och beter sig som om den inte mår bra är det alltid bäst att ringa din veterinär för råd. 

Hur tillagar man ägg till katter?

Katter kan njuta av ägg som är tillagade på nästan vilket sätt som helst så länge det inte finns några tillsatta oljor, smör eller kryddor. 

Även om det egentligen inte spelar någon roll hur du tillagar ägg till din katt är vissa tillagningsmetoder lättare för din katt att äta än andra. 

Katter mår bäst av att äta endast äggvita och inte hela ägg. Det enda sättet att verkligen tillaga äggvita är att göra äggröra, och eftersom äggröra är bland de enklaste typerna av ägg att göra är detta goda nyheter för oss. 

Det svåraste med att göra äggröra på äggvitan är att ta bort gulan. Det enklaste sättet att ta bort gulan är att knäcka den i en skål och skopa ut gulan med en ren sked. Du kan slänga gulan eller spara den till andra kulinariska äventyr. 

Katter bör inte matas med en hel äggvita på en gång. Ge din kisse en matsked äggröra åt gången och kyl resten tills det är dags att ge den mer. 

Kan katter äta ägg med ost?

Katter bör inte äta ägg med ost, men om de smyger till sig en tugga från din tallrik bör det inte vara skadligt för dem om de inte äter en stor mängd. 

Problemet med ägg och ost är inte äggen i sig utan osten. Katter, liksom de flesta däggdjur, kan inte smälta mejeriprodukter när de blir vuxna, inklusive ost.

Katter saknar ett enzym i sitt matsmältningssystem för att bryta med mejeriprodukter. Detta enzym, som kallas laktasenzym, finns hos katter och andra däggdjur när de ammas av sina mödrar, men när de avvänjs slutar deras kroppar att producera laktasenzym. 

Det är därför ost i din katts ägg inte är en bra idé. Ost kan orsaka diarré och kräkningar hos katter eftersom de inte kan smälta osten helt och hållet. 

Med det sagt är ost inte giftigt för katter. Det ger dem vanligtvis bara en orolig mage.

Om din katt lyckas få i sig ägg med ost ska du hålla ett öga på dem. För det mesta bör det inte besvära din katt, men om det gör det ska du kontakta din veterinär. 

Slutliga tankar  

Som mellanmål är ägg en bra proteinkälla och är helt okej för katter att äta. Ägg bör aldrig ersätta kommersiellt kattfoder i din katts diet, men att lägga till lite äggvita till deras vanliga mat är ett bra sätt att öka proteinintaget. 

Om du väljer att utfodra din katt med ägg ska du se till att äggen inte innehåller någon tillsatt olja, smör eller kryddor.

Ägg och ost bör inte heller vara ett mellanmål för din katt. Den bästa typen av ägg för katter är enkla, vanliga, tillagade äggvitor.

Similar Posts