Kan katter gråta tårar?

Ledsen kattunge ligger i sin gula säng och gråter

När du känner dig överväldigad av känslor eller smärta är det troligt att du börjar gråta. Och eftersom din katt alltid finns där för dig kanske du undrar om de också kan gråta?

Katter gör ljud som liknar gråt men fäller inte tårar som svar på smärta eller sorg. Din katt kan dock uttrycka sorg på andra sätt, till exempel genom att inte äta eller vara ovanligt nedstämd. Om kattens ögon ser tårfyllda ut beror det troligen på ett medicinskt tillstånd eller allergier.

Den här artikeln fördjupar sig i de överraskande orsakerna till varför din katt kan gråta. Den förklarar också hur du kan hålla din kissemiss på bättre humör.

Orsaker till att din katt gråter

Din katt kommer aldrig att gråta för att den känner sig nere. Däremot kan andra saker få den att gråta.

Här är de viktigaste orsakerna till att din katts ögon fylls med tårar:

 • Konjunktivit: Konjunktivit är den vanligaste ögonsjukdomen hos kattdjur. Den orsakar bland annat tårar i deras ögon.
 • Främmande föremål: Har du någonsin börjat gråta efter att ha fått något i ögat? Tja, samma sak kan hända med ditt husdjur. Så om din katt gråter ska du se till att det inte finns något i deras ögon.
 • Allergier: Våra pälsvänner kan utveckla allergier precis som människor. Katter är mest sannolikt allergiska mot loppor, pollen och ingredienser i deras mat.
 • Genetik: Vissa kattraser lider regelbundet av entropion, ett medicinskt tillstånd som gör att ögonlocken vänder sig inåt. Som ett resultat av irritationen kan de se ut att gråta. Kortnosiga kattdjur, som perser, är mest mottagliga.
 • Infektion: Flera sjukdomar kan orsaka att din katt blir tårögd. Sök därför upp en veterinär om ditt husdjurs tårar förvärras med tiden eller återkommer.

Är det normalt att katter gråter?

Att gråta tårar är inte något som friska katter vanligtvis gör. Om din katt gör det betyder det i allmänhet att den lider av ett medicinskt problem. Eller att något sitter fast i deras öga.

Vissa kattraser riskerar att få entropion, vilket orsakar rinnande ögon. Men trots att det är en vanlig företeelse bör du aldrig låta detta tillstånd gå obehandlat.

Det finns dock ett viktigt undantag. 

Även om det är ovanligt att kattdjur fäller tårar är det normalt att de gråter högljutt – särskilt med gnälliga jamningar. Och även om dessa rop låter ömkliga är de inte nödvändigtvis en anledning till oro. 

Generellt sett gnäller katter för att få sina ägare att lägga märke till dem. Ibland beror det på att de är i nöd eller behöver hjälp. Men oftast är det bara för att de är hungriga eller vill ha lite uppmärksamhet. 

Så när din katt gråter bara för att få uppmärksamhet ska du tänka noga på hur du reagerar. Om du omedelbart ger dem godis och huvudkliar kan du förstärka beteendet.

Kan katter känna sig ledsna?

Katter kan känna olika känslor, till exempel sorg, precis som deras mänskliga ägare gör.

Det kan vara svårt att tro till en början. Tamkatter har trots allt ett orättvist rykte om sig att vara distanserade. Men det visar sig att uppfattningen att de saknar känslor är helt felaktig. Det är bara det att deras sätt att uttrycka sig är mycket mer subtilt.

Medan du kanske gråter ut när du är ledsen, är det troligare att din katt beter sig slött. Den kanske slutar visa intresse för att leka. Eller tillbringar hela dagen med att sova.

Dessutom kan katter känna olika sorters sorg. 

Kattdjur sörjer till exempel ofta efter att ha förlorat sin ägare genom att vägra äta och gömma sig. Och många människor har till och med rapporterat att deras lurviga vänner sörjer andra husdjurs bortgång.

Sjukdomar kan också få din kattunge att verka deprimerad genom att orsaka obehag och smärta. Vissa kattdjur kan till och med bli aggressiva om skadan gör att de känner sig sårbara.

Orsaker till att katter blir ledsna

Katter kan både känna sig ledsna och gråta. Dessa två saker är dock sällan relaterade till varandra.

Vanligtvis är rinnande tårar något som katter endast har som svar på ett hälsoproblem. Däremot finns det förvånansvärt många olika anledningar till att din katt kan bli deprimerad.

Nedan följer de vanligaste källorna till sorg hos katter:

 • Separationsångest: Även om de agerar självständigt älskar de flesta katter sina ägare djupt. Därför kan ditt husdjur tillfälligt bli deprimerat när du inte är i närheten.
 • Sorg: Katter kan sörja förlusten av människor och djur som de älskar. När de sörjer verkar de i allmänhet slöa och distanserade.
 • Stressig miljö: Bor du i ett bullrigt område? Finns det många andra husdjur i ditt hem? Om så är fallet kan den här typen av saker skapa stress hos din kisse.
 • Sjukdomar och skador: Svåra hälsoproblem kan få din katt att agera sorgset. Om du inte kan hitta en orsak till ditt husdjurs sorgsenhet bör du boka in ett besök hos veterinären.
 • Brist på berikning: Precis som människor kan katter bli uttråkade. Och när de inte får något utlopp för all energi förvandlas den uppdämda energin ofta till depression.

Hur visar katter sorg?

Även om de inte fäller tårar kan din katt visa sin sorg på andra sätt. 

Nedan finns några tecken på att din kissemiss kan känna sig ledsen:

 • Brist på putsning: En frisk och nöjd katt ägnar i allmänhet mycket tid åt att sköta om sig själv. Så om din lurviga kompis ser ovårdad ut är det ett tecken på att något är fel.
 • Aptitlöshet: Din katt kan sluta äta om den känner sig deprimerad. Det kan dock också vara ett tecken på skada eller sjukdom.
 • Beteende: Ditt husdjurs kroppsspråk kan säga en hel del om deras humör. Några tecken på förtret är en inåtvänd svans, uppresta hårstrån och avslappnade öron.
 • Ointresse: Är ditt vanligtvis sprudlande husdjur plötsligt ointresserat av att leka? Om så är fallet är det en stark indikation på att något bekymrar det.
 • Aggression: Ofta yttrar sig ett kattdjurs sorg i aggressiva utbrott. Försök därför att motstå impulsen att skälla ut din katt om den slår ut dig. Annars riskerar du att stressa dem ytterligare.

Ditt kattdjurs beteende kan vara svårt att tyda till en början. Men ju mer du förstår det, desto bättre kan du ta hand om ditt husdjur.

Hur hjälper du din katt att känna sig gladare?

Efter att ha läst om hur katter kan känna sig ledsna kanske du känner ett behov av att lysa upp din katts dag. Och tack och lov finns det många sätt att göra just det.

Här är exempel på hur du kan hålla ditt husdjur lyckligt:

 • Berikning: Stimulering är avgörande för kattens välbefinnande. När du är ledig kan du tillbringa tid med att leka med din pälskamrat. Att skaffa dem ett katträd och leksaker kan också hjälpa till att förebygga tristess.
 • Ge dem en vän: Trots sitt rykte om att vara ensamma är katter sociala varelser. Om ditt husdjur är sugen på uppmärksamhet kan det bli lyckligare med en kattvän.
 • Ta med dem på promenader: Tro det eller ej, men många katter älskar att gå ut i koppel! Promenader är särskilt bra om du bor någonstans där du inte lätt kan släppa ut din katt.
 • Utsiktspunkter: Katter föredrar naturligt nog förhöjda utsiktsplatser. De älskar särskilt katträd och plattformar som har utsikt över omgivningen. Därför kan det hjälpa ditt husdjur att känna sig tryggt om du tillhandahåller förhöjda utsiktspunkter runt om i huset.
 • Rengör kattlådan: Försök att hålla din katts kattlåda så ren och fräsch som möjligt. Om den blir för smutsig kan din katt känna sig orolig och ledsen.
 • Kattmynta: Det finns få saker som kattdjur älskar mer än kattmynta. Att ge lite till ditt husdjur (med måtta) är ett utmärkt sätt att höja deras humör.

Vad gör du om din katt gråter på natten?

Kattägare vet att deras kattdjur kan bli stökiga på natten. Och om de börjar gråta också kan det kännas omöjligt för dig att få någon sömn. Tack och lov kan du vidta vissa åtgärder för att avskräcka ditt husdjur från att yla.

För det första är det viktigt att identifiera orsaken till ditt husdjurs gråt innan du ändrar beteendet. Du vill trots allt se till att din kisse mår bra. Dessutom kanske din katt försöker uppmärksamma dig på något.

Men om du antar att det inte finns något medicinskt problem är det troligt att ditt husdjur bara ylar för att få uppmärksamhet. Och i det fallet får du inte ge dem någon – annars kommer de att gråta ännu mer.

Överväg i stället att låsa in ditt husdjur utanför ditt rum på natten. Ylandet kan kvarstå ett tag, men bör ebba ut om du inte belönar beteendet. Se också till att ditt husdjur har tillgång till katträd och leksaker när du inte är i närheten. På så sätt är det mindre sannolikt att de gnäller av tristess.

Och kom ihåg: Bestraffa aldrig gråtandet. Allt det kommer att göra är att orsaka stress och förvirring hos ditt husdjur.

Andra sätt för katter att visa känslor

Det är mycket osannolikt att din katt gråter av sorg. Men det betyder inte att de inte kan visa andra känslor. Katter är förvånansvärt uttrycksfulla när du förstår deras kroppsspråk.

Här är några exempel:

 • Uppburrad svans: En uppburrad svans tyder på att din katt känner sig hotad eller arg. 
 • Visar sin mage: Om din katt ligger på sidan eller ryggen nära dig tyder det på att den är nöjd och avslappnad.
 • Står på två ben: Katter älskar att ställa sig på två ben när de känner sig lekfulla.
 • Frågeteckenform på svansen: En svans som är böjd som ett frågetecken tyder på att din katt känner sig social och självsäker.
 • Knådande med tassarna: Att knåda försiktigt är ett sätt för katter att visa stor bekvämlighet och glädje. 
 • Pratande: Katter gör detta när något som de vill jaga är utom räckhåll, till exempel en fågel.
 • Snabbt svängande svans: När din kattvän känner sig irriterad kan den aggressivt svänga med svansen.

Slutgiltiga tankar

Katter kan gråta på grund av ögonbesvär och allergiska reaktioner. Din kattvän kommer dock inte att gråta för att de känner sig ledsna.

Däremot kan ditt husdjur visa sorg på andra sätt, till exempel genom att inte äta eller vara slö.

Similar Posts