Hur länge lever en kanin?
Kaniner är fantastiska husdjur. De är vänliga, smarta, rena för att inte tala om söta. Kaniner behöver en lämplig livsmiljö, en viss kost, mycket motion och massor av gos för att vara lyckliga och friska.
Om du gör allt detta kan du förvänta dig att din kanin lever sitt bästa liv. Men hur länge lever kaniner som husdjur?
Beroende på rasen och hur väl de tas om hand lever kaniner mellan 5 och 8 år, men vissa kan leva så länge som 12 år.
Den här artikeln kommer att utforska kaninen, dess historia, livslängd, hälsa och vad du kan göra för att ge din tamkanin ett underbart liv.
Hur länge lever kaniner som husdjur?
Husdjurskaninens livslängd beror på många saker, till exempel ras, diet, livsmiljö med mera.
Ras
Vissa kaninraser lever längre än andra. Och precis som hundar lever de mindre kaninraserna längre än de stora raserna.
De raser som lever längst är bland annat:
- Dvärgvädur (Mini Lop)
- Hermelinkaninen (nederländsk dvärg)
- Lejonhuvad kanin
- Holländsk kanin
Några av de raser som inte har samma livslängd är:
- Fransk vädurkanin
- Belgisk jättekanin
- Tysk jättescheck
Livsmiljö
Många människor misstar sig om kaninen och tror att den måste tillbringa sitt liv i en bur som en hamster. Men detta är inte sant. Kaniner trivs med gott om utrymme och saker som håller dem stimulerade.
Kaniner behöver ett stort område att ströva omkring på och skulle helst föredra egna rum. Detta kan vara ett extra sovrum där kaninens inhägnad förvaras, men samtidigt har hon frihet att röra sig fritt.
Om en kanin inte har det nödvändiga utrymmet kommer den troligen inte att leva lika länge som de som får mer utrymme att ströva omkring på.
Kaniner gillar också en lugn miljö. Om kaniner störs av andra husdjur eller irriteras av små barn kan detta också förkorta deras livslängd. De mår inte bra av stress och är kända för att kunna hamna i chock.
Kost
Precis som din hund eller katt har kaniner specifika kostbehov. Deras kost bör anpassas till dem, för om de får fel mat kan detta förkorta deras livslängd.
En välbalanserad kost för kaniner bör innehålla rätt blandning av mineraler, vitaminer och fibrer. Detta inkluderar mat i form av pellets, grönsaker och hö.
Godis och frukt kan ges med måtta. En kanins diet bör ha variation eftersom det inte räcker med näring för en hälsosam diet att bara ge pellets från affären.
Motion och leksaker
Kaniner behöver daglig motion för att leva ett hälsosamt liv. De kan inte hållas i sin bur hela dagen. De bör ha tillgång till en träningshage eller ett rum i huset minst fyra timmar om dagen.
Leksaker och andra berikningsredskap håller också din kanin i rörelse och stimulerar dess sinne.
Kartonger med hål i är roliga gömställen. Kaniner tycker också om tunnlar eller rör som de kan skutta igenom på ett säkert sätt. Vissa kaniner tycker att speglar är intressanta.
Bollar och andra leksaker erbjuder nöje. Babyleksaker, såsom skallror, stapelringar och fågelleksaker, är alla mycket uppskattade av kaniner.
Vad kan förkorta en kanins livslängd?
Kaniner behöver besöka en veterinär precis som hundar och katter. Flera saker kan förkorta deras livslängd eller till och med orsaka deras död om de inte behandlas.
Kaninpest (Myxomatos)
Myxomatos är ett Leporipoxvirus som drabbar kaniner. Tecken på infektion är bland annat svullna ögon och läppar. Det finns också en svullnad runt öronen och könsorganen. På bara någon dag eller så kan svullnaden runt ögonen orsaka blindhet.
Myxomatos sprids vanligtvis via myggor eller loppor. Den överförs också till andra kaniner genom nära kontakt, särskilt runt ögonen och näsan.
Sjukdomen finns med på SVAs lista över anmälningspliktiga sjukdomar. Tyvärr dör de flesta kaniner som drabbas av Myxomatosis inom några dagar efter att de insjuknat.
Kaningulsot (Calicivirus)
Kaningulsot eller kaninens hemorragiska sjukdom är ett virus som angriper tarmarna och levern. Tyvärr kommer de flesta kaniner inte att visa några tecken innan det är för sent. Ibland kan man se slöhet, feber och aptitlöshet, men det är oftast för sent eftersom det inte finns någon behandling och det är nästan alltid dödligt.
Kaningulsot sprids genom mat och genom avföring och sekret mellan infekterade kaniner. Det kan också spridas via gemensam utrustning, t.ex. ströbädd, och via insekter och gnagare. Även denna sjukdom är anmälningspliktig.
Tandproblem
Kaniner har öppet rotade tänder, vilket innebär att de fortsätter att växa som fingernaglar. Kaninens övre och nedre tänder måste mötas så att tandens yta kan slitas ordentligt. Problem uppstår dock när tänderna inte möts på lämpligt sätt. Detta kallas för bettfel (malocclusion).
Om delar av tänderna är överväxta kan vassa bitar skära i munnen och tungan. Om kindtänderna blir överväxta kan de förhindra att munens framsida stängs ordentligt, vilket gör att framtänderna inte slits och själva blir överväxta.
Detta kan vara mycket smärtsamt för kaniner eftersom sår och bölder lätt kan utvecklas, tillsammans med svårigheter att äta och viktminskning.
Öron- och hudkvalster
Kaniner är benägna att drabbas av kvalsterangrepp, främst i öronen. Den vanligaste varianter kallas mjällkvalster. Symtomen är bland annat fjällande hud, skorpiga sår, håravfall och tjock vätska som läcker från öronkanalen.
Öronkvalster är inte en nödsituation, men öppna sår kan bli infekterade om de inte behandlas. Det kan också orsaka hörsel- och balansproblem.
Kaniner med öronkvalster kan klia sig bakom örat och halsen eller skaka på huvudet.
Det finns som tur är idag effektiv behandling mot alla typer av utvärtes parasiter. Men de är receptbelagda och måste därför skrivas ut av en veterinär.
Värmeslag
Kaniner mår inte bra av extrem värme och kan drabbas av värmeslag om temperaturen stiger över 27 grader. Deras hägn bör aldrig placeras i direkt solljus, särskilt inte på sommaren. Det kan bli för varmt för dem, även i skuggade områden.
Värmeutmattning kan uppstå snabbt, så om du tycker att din kanins inhägnad är för varm är en frusen vattenflaska i boet ett bra sätt för djuret att svalka sig.
Om din kanins hage är inomhus och du inte har någon luftkonditionering, placera hennes hage framför ett öppet fönster och i närheten av en fläkt.
Kaniner som lider av en värmesjukdom kan uppvisa följande tecken:
- Kramper
- De agerar okoordinerat
- Svaghet
- Koma
Värmeslag är en nödsituation och du måste genast ta dig till en veterinär. Du kan också placera din kanin i ljummet vatten eller linda in den i en sval, våt handduk på väg till djursjukhuset.
Vad kan jag göra för att hjälpa min kanin att leva längre?
Du kan göra flera saker för att hjälpa din kanin att leva ett långt och lyckligt liv.
Kaninens kost
Kaniner behöver en kost med mycket fibrer för sina kroppar och tänder. De behöver tillgång till färskt hö hela tiden och rent, friskt vatten.
Färska grönsaker för kaniner är bland annat broccoli, kål, selleri och sallad. De måste ingå i din kanins kost varje dag. Några matskedar kommersiell kaninpellets per dag behövs också.
Övervaka din kanins intag av livsmedel med hög sockerhalt, till exempel morötter och frukt.
Kaninens miljö
Din kanins hage ska vara skyddad från andra husdjur och rovdjur och måste ligga på en plats som inte är för varm. Buren ska vara vattentät och ha en mörk och torr plats där kaninen kan vila.
Det bör finnas färskt hö, och det bör finnas ett separat område för toalettbesök med ordentlig ventilation. Smutsigt strömedel bör avlägsnas dagligen för att förhindra hudinfektioner och skadedjursangrepp.
Burarna bör vara minst fyra gånger så långa som kaninen är utsträckt och två gånger så breda. Hon bör också ha gott om möjligheter att ströva omkring under dagen eller få ett eget utrymme för detta.
Var kaninens vän
Kaniner är vana vid att leva i flockar, men om du inte har mer än en kanin faller det på dig. De behöver sällskap och kärlek.
De älskar att mysa och vara nära sina människor och känner sig lätt ensamma. Om du tillhandahåller leksaker kan du lindra hennes ensamhet när hon inte är med dig.