Varför är hundar så glupska?
Har du någonsin undrat varför hundar är villiga att äta vad som helst, när som helst? Majoriteten av hundar är inte kräsna när det gäller mat, och de brukar inte diskriminera och äter i stort sett allt du erbjuder dem. Och det behöver inte ens vara middagstid heller.
Så varför är hundar så glupska? Hundar kan vara glupska av flera skäl, bland annat instinkt, genetik, svartsjuka, glädje eller hunger.
Den här artikeln kommer att diskutera varför hundar verkar så glupska när det gäller mat, och jag kommer att gå igenom deras instinkt och andra saker som gör att de blir glupska.
Jag kommer också att ta upp de medicinska problem som du bör vara medveten om och fem av de mest glupska raserna.
Varför är hundar så glupska?
Ordet glupsk är kanske inte helt passande för vissa saker. Hundar som är hungriga eller måste kämpa för sin mat är egentligen inte glupska. De försöker överleva.
Detta kan också vara fallet med svartsjuka eller deras genetik. Men när det gäller hunden som är fet och lycklig och bara älskar att äta kan vi kanske använda ordet glupsk!
Låt oss titta på några av orsakerna till varför hundar kan anses vara glupska.
- Instinkt
- Svartsjuka
- Ren och skär hunger
- Den är en omplaceringshund
- De förväntar sig det
Instinkt
Människans bästa vän härstammar från vargen. Någonstans på vägen blev vargarna hundar och domesticerades. Forskare tror att alla hundar är ättlingar vargarna.
Före domesticeringen var det ont om mat i naturen, och hundar och vargar behövde ta tillvara varje tillfälle att äta. I dag har denna instinkt förts vidare till hundar, vilket förklarar varför hundar konstant letar efter smulor eller tar mat från barn.
Hundar har också en mycket hög jaktinstinkt (vissa raser mer än andra), vilket också är ett drag som förts vidare från vargen. Deras instinkt säger dem att de ska jaga efter mat eftersom de i det vilda var tvungna att leta, spåra och döda sin egen mat.
Du kanske trodde att din hund var glupsk när det gäller mat om den uppträdde aggressivt, men i själva verket är detta faktiskt en form av bevakning som, återigen, går tillbaka till deras förfäders beteende.
Svartsjuka
Många hundar kan lätt bli svartsjuka på ett annat husdjur och i sin tur bli territoriella kring sina ägare. Detta kan utlösa reaktioner som att skälla eller morra eller till och med attackera.
Detta kan hända om du nyligen har skaffat ett nytt husdjur i familjen eller om din hund ser att du ger en annan hund ömhet.
Hundar kan också känna sig svartsjuka på andra människor, i vissa fall barn eller en nyfödd bebis. Detta är en situation där du måste vara ytterst försiktig.
Ren och skär hunger
Om din hund är som min äter hon alltid som om hon aldrig ska äta igen eller inte har ätit på flera dagar. Naturligtvis är inget av detta fallet, men alla hundar verkar göra detta.
Mycket av det har att göra med deras instinkt, som tidigare nämnts. Men i vissa fall kan din hund bara vara riktigt hungrig.
Detta kan hända om det sker en förändring av hennes dagliga födointag eller näringsbehov. Din hund kan visa glupskhet om du har börjat mata henne på olika sätt eller vid olika tider på dagen.
Om en hund är dräktig kommer hennes näringsbehov att förändras eftersom hon kanske vill äta mer mat. Så det som kan se ut som glupskhet är i själva verket hennes upptag av kalorier under dräktigheten.
Det är en omplaceringshund
Ofta ser vi hundar från skyddshem som uppvisar tecken på glupskhet med sin mat. Vissa hundar gör allt för att skydda sin mat, vilket kallas “food guarding”.
Det finns en stor chans att sådana hundar kan ha varit tvungna att klara sig själva om de var herrelösa. Eller också har de misskötts av sina tidigare ägare. De har varit tvungna att göra allt för att skydda sin mat från andra hundar eller vilda djur.
“Food guarding” kan vara så enkelt som att springa iväg med en bit mat eller att morra åt alla som närmar sig dem. Vissa kommer till och med att attackera.
De förväntar sig belöningen
Jag ska erkänna att jag är skyldig när det gäller detta. Min hund har blivit så van vid att få en belöning varje gång hon kommer in efter att ha kissat eller bajsat att hon nu kräver det.
Hundar som överöses med godis upptäcker snabbt att alla glupska beteenden vanligtvis belönas. Min hund har gått så långt att hon förväntar sig en godisbit även om vi går genom samma dörr.
När glupskhet är ett medicinskt problem
Om vi vet att det inte har skett någon större förändring i våra hundars kost kan en ökad aptit tyda på ett medicinskt problem.
Vid vissa tillstånd kan din hund inte smälta och absorbera näringsämnena från maten på det sätt som den borde. Detta kan ofta leda till att deras behov av att äta ökar till den grad att de kanske bara fortsätter att äta konstant.
Nedan följer en lista över saker som kan orsaka glupskhet eller hunger hos din hund.
- Hunden är utsvulten
- Diabetes
- Exokrin bukspottkörtelinsufficiens (EPI)
- Hypotyreos – nedsatt sköldkörtelfunktion
- Cushings sjukdom
- Bakteriell överväxt
Hunden kan faktiskt vara utsvulten
Du skulle troligen se detta hos en omplaceringshund eller en hund från ett härbärge, men det finns tillfällen då en hund faktiskt kan svälta.
Vissa hundraser har en mer utpräglad bröstkorg än andra så det kan vara helt okej. Men i vissa fall är en synlig bröstkorg en varning för att hunden inte får tillräckligt med mat.
I allmänhet ska du kunna känna en hunds revben om du lägger handen mot dem. Men om du kan känna hela revbenens form kan något vara fel.
Diabetes
Hundar med ett odiagnostiserat fall av diabetes kan uppvisa tecken på överdriven hunger. Du kanske märker att hon är hungrig hela tiden, även efter att hon just ätit. Diabetes kan vara en faktor, särskilt om du ser att hon äter mer men tappar vikt.
Andra tecken på diabetes är ökad vattenkonsumtion och att hon kissar mer. Hon kan också verka extremt trött eller slö och ha en sötsliskig andedräkt.
Exokrin bukspottkörtelinsufficiens (EPI)
EPI, som är oförmågan att producera tillräckligt med enzymer från bukspottkörteln, kan leda till otillräckligt upptag av nödvändiga näringsämnen.
EPI kan orsaka ökad hunger och, liksom diabetes, en märkbar viktminskning. Andra tecken på EPI är fettliknande avföring, diarré och kräkningar.
Hypotyreos – nedsatt sköldkörtelfunktion
Hypotyreos (eller hypothyroidism), kan också orsaka överdriven hunger och viktminskning. Din hund kan kräkas och ha svårt att svälja.
Hon kan visa tecken på ökad törst och diarré. Hennes hjärtfrekvens kan vara snabb med en högre excitabilitet än vanligt. Pälskvaliteten kan också försämras.
Cushings sjukdom
Cushings sjukdom orsakas av ett överskott av kortisol i blodet. Förutom ökad hunger kan Cushings sjukdom orsaka ökad törst, högt blodsocker, flämtning och rundad mage.
Bakterieöverväxt i tarmen
Ibland kan antalet bakterier i mag-tarmkanalen växa över till den grad att maten inte tas upp ordentligt i tarmarna.
Förutom ökad hunger kommer hundar som lider av bakterieöverväxt att ha viktminskning och diarré som inte verkar ”försvinna”.
Glupska raser
Det verkar alltid finnas några få raser i hundvärlden som sticker ut av en eller annan anledning. Vissa raser verkar aldrig bli nöjda, särskilt när det gäller mat.
Jag har listat några särskilt glupska raser och vad som gör dem så.
- Engelsk bulldog
- Beagle
- Rottweiler
- Taxar
- Labrador
Engelsk bulldog
Engelska bulldoggar är ökända för att vara glupska ätare och äter gärna för mycket om de får chansen. Men dessa hundar går snabbt upp i vikt, så du bör hålla koll på vad de äter för att undvika fetma.
Beagle
Beagles verkar ha svårt att reglera sin aptit på grund av att de användes i stora flockar för att jaga. Jakthundar använder en enorm mängd energi och letar alltid efter nästa måltid.
Rottweiler
De flesta rottweilerägare känner till den blick de får från sin hund som säger ”Mata mig”. En rottweiler är alltid där när du öppnar kylskåpet också och väntar på varje tillfälle att äta.
Rottweilers har faktiskt en gen som gör att de aldrig känner sig mätta. Jag antar att det ligger i deras DNA, så hur kan vi klandra dem för det?
Taxar
Låt dig inte luras av den lilla wienerhunden. Den lilla kroppen kan äta och äta. De kan vara mycket glupska när det gäller mat, men detta måste man hålla koll på. De kan gå upp i vikt snabbt, vilket inte är bra för deras känsliga ryggar.
Labrador
Precis som Rottweiler är Labrador Retriever genetiskt anlagd för att aldrig känna sig mätt. Detta gör att de blir levande ludna dammsugare eller står framför dig och dreglar när du äter din cheeseburgare.
Slutsats
Den här artikeln har hjälpt oss att förstå varför hundar är så glupska. För det mesta är det en instinkt som har funnits med dem i århundraden.
I vissa fall kan det vara ett medicinskt tillstånd. Vi har också lärt oss fem av de mest glupska hundraserna. Har du någon av dem?