Varför hämtar katten leksaker till mig på natten?
Katter är av naturen jägare och krepuskulära djur – de är mer aktiva i gryningen och skymningen än på dagen. Om din katt ger dig leksaker på natten följer den förmodligen sin instinkt att jaga och fånga byten. Vissa katter fångar riktiga byten, men många tamkatter ”fångar” föremål som leksaker eller ihopknölade strumpor från huset. Genom att föra dem till dig ”delar” de bytet med dig.
I den här artikeln kommer jag att titta på detta och många andra orsaker till att din katt tar med sig leksaker till dig på natten, vad som kan hända med din katt och hur du försiktigt kan träna bort de nattliga upptågen som väcker dig.
Det finns en viss debatt om huruvida katter är krepuskulära djur (mest aktiva vid gryning/skymning) eller nattdjur (mest aktiva på natten.) Detta kan också variera mellan enskilda katter.
Gryningsperioden kan börja runt klockan 3 på morgonen. De flesta kattägare känner till scenariot att deras katt väcker dem runt klockan 3 på natten: det är vanligt.
Om din katt tar med sig leksaker till dig på natten, särskilt om den väcker dig, känner den sig förmodligen mest aktiv, alert och redo att jaga på natten.
Vad gör katten med leksaken om den tycker att det är ett “byte”?
Katter i det vilda fångar byten och tar med sig dem tillbaka till en säker plats för att äta dem. Om katten utövar ett jaktbeteende med leksaken kan den ta den till en säker plats, till exempel din säng.
De kan också ge dig ”måltiden” av bytet eller ”gömma” det genom att flytta det runt i huset.
De kan också ”lära” dig om bytet, på samma sätt som en kattmamma visar vad hon har fångat för sina kattungar för att träna dem.
Finns det andra orsaker till att min katt ger mig leksaker på natten?
Det finns spekulationer om andra orsaker till att katter är aktiva med leksaker på natten. Några av de möjliga orsakerna är:
De vill ha uppmärksamhet
Om din katt väcker dig kan den upprepa ett beteende som den har lärt sig för att få din uppmärksamhet.
De känner för att leka
Din katt kanske letar efter saker att leka med, särskilt om det är en katt som känner sig mest aktiv på natten.
Vissa katter leker apport: Enligt Pet MD älskar kattrasen Burma att leka apport. Katten kan ha lärt sig att du kastar åt den om den tar med sig en leksak.
De har varit uttråkade eller ensamma under dagen
Din katt kanske inte får tillräckligt med lek under dagen. Detta kan vara ett problem om katten är en katt som bara vistas inomhus eller om du är ute på jobbet en stor del av dagen. Deras miljö kanske inte ger dem tillräckligt med stimulans.
De hanterar ångest
Vissa katter gillar att suga på ludna leksaker med textur för att lugna sig själva. Det efterliknar den handling som de utförde när de ammade när de var kattungar. De kanske tar med sig en pälsleksak in i ditt sovrum eller din säng eftersom det är en trygg plats för dem.
Det är roligt
När du sover, särskilt tidigt på morgonen, kan en katt inte bara ta med sig leksaker till dig, utan också hoppa på dina tår, klappa dig i ansiktet eller knuffa bort saker från ditt nattduksbord. Allt detta är roligt – kanske ännu roligare när katten får en reaktion från dig!
Det är belönande
Kanske går du upp och matar katten, släpper in eller ut den, klappar den eller leker med den. Även negativ uppmärksamhet (om du skriker eller skäller ut katten) kan värderas av din katt.
De har en rutin
Om det var roligt en gång kommer din katt att göra det igen. Efter ett tag kan katten ta med sig leksaker eller utföra andra nattliga beteenden som en del av sin rutin, en del av vad den ser som sitt nattliga ”jobb”.
Är det nåt fel på min katt?
Enligt den ledande kattbeteendeforskaren Jackson Galaxy är det faktiskt ett normalt beteende för katten att ta med sig leksaker och göra andra nattliga upptåg.
Tamkatter känner helt enkelt ett behov av att jaga under de tider på natten då möss och råttor, deras främsta bytesdjur, är aktiva.
Hur kan jag hindra min katt från att väcka mig med leksaker på natten?
Enligt kattbeteendevetare måste man, för att få bukt med kattens nattliga beteenden, titta på kattens aktiviteter och rutiner under dagen.
Är min katt ensam på dagen?
Även om katter trivs mer med att vara ensamma än exempelvis hundar har de fortfarande ett behov av att interagera med omvärlden. Om du är borta i många timmar kan de behöva mer tid med någon.
Du kan kanske värva en vän eller granne att tillbringa lite tid med din katt varje dag. Hunddagis kan också vara villiga att anlitas för att tillbringa lite tid med din katt.
Behöver min katt mer lek?
Den ledande beteendevetaren Pam Layton-Bennett säger att hon oftast ser uppmärksamhetssökande beteenden hos katter när de inte får tillräckligt med stimulans, lek, belöning eller när de lämnas ensamma under långa perioder på dagen.
Katter är intelligenta och nyfikna djur. De gillar att undersöka, experimentera och lära sig.
Köp några leksaker som katten kan leka med på egen hand. Dessa inkluderar små mjuka leksaker, fjäderleksaker, leksaker med klockor eller andra ljud och leksaker med bollar som fästs i tunnlar som de kan tassa. Det finns också några bra batteridrivna leksaker för katter: vissa har rörliga eller flygande pinnar som simulerar bytesdjurens rörelser.
Det finns också billiga tunnlar för katter, och glöm inte de gamla goda kartongerna.
Istället för att lägga ut för många leksaker, lägg ut en eller två leksaker per dag och byt ut dem.
Köp några leksaker som du och katten kan leka med tillsammans. De bästa är pinne- eller stavleksaker med ett snöre och en ”fågel” eller ”mus” i änden, som känns stimulerande i kattens mun.
Lämna inte leksaker som har ett snöre med en obevakad katt, eftersom de snabbt kan få det lindat runt halsen.
Få till stånd en rutin
Skapa en rutin där du leker aktiva lekar med din katt på morgonen och kvällen, ungefär en och en halv timme innan du går och lägger dig.
Leken ska vara tillräcklig för att trötta ut dem, utan att göra dem överansträngda eller frustrerade. Femton minuter är ofta lagom, men ta hänsyn till din katts hälsa och ålder.
Låt dem ”fånga” leksaken många gånger. Mot slutet av leksessionen bör du få ”bytet” att röra sig mycket långsammare och mindre aktivt. Detta signalerar till katten att de är nära att ”döda” och äta, vilket du kommer att tillhandahålla genom att mata dem.
Efter leken ska du sedan mata katten. Detta efterliknar det naturliga mönstret i naturen.
Låt katten få möjlighet att sköta sig själv.
Ta med katten till en lugn plats med dig, till exempel soffan eller sängen. Stryk den och uppmuntra den att slappna av och sova.
Ignorera beteendet på natten
Det här är det mest utmanande steget: sluta reagera på något sätt på deras nattliga beteenden. Detta kan vara mycket svårt! Det kan hjälpa att veta att det ibland bara krävs tre eller fyra nätter för att ändra en katts mönster, särskilt om du erbjuder en mycket rikare lekmiljö på dagtid.
Ta itu med ångest
Om du tror att ångest är en faktor för din katt kan du kanske prova en instickbar feromondiffusor. Dessa kan göra underverk när det gäller att lugna ner en orolig katt.
Om du är allvarligt oroad över din katts ängsliga beteende bör du prata med din veterinär.
Ge katten leksaker och fönsterplatser på natten
Ställ ut ett nytt urval leksaker på natten (utan att visa din katt). Om de strövar omkring på natten kan de använda sin energi på leksakerna.
Lämna också persienner eller gardiner öppna på vissa fönster där de kan se förbipasserande bilar eller andra nattliga aktiviteter.
Att låta en radio vara på i tysthet eller använda en nattlampa kan också lugna katterna.