Kan katter bli förkylda?
Att se sitt älskade husdjur vara sjukt eller skadat är förmodligen en av de värsta delarna av att äga ett husdjur. Vi gör allt i vår makt för att se till att de är friska och lyckliga. Men ibland är saker och ting utanför vår kontroll.
Om du har märkt att din katt nyser eller har vattniga ögon kanske du undrar: Kan katter bli förkylda?
Katter kan bli förkylda precis som vi och då kallas det ofta kattsnuva. Tack och lov kan våra katter inte överföra sin förkylning till oss och vice versa, men de kan absolut ge den till andra katter.
Den här artikeln kommer att gå in i detalj på kattförkylningar och andra andningsbesvär som kan drabba dem. Jag kommer också att tala om vilka symtom du kan hålla utkik efter, hur man behandlar dem och när du ska besöka veterinären.
Kan katter bli förkylda?
Till en början kanske du märker att din katt har lite rinnande näsa eller nyser lite. Eller kanske verkar hennes ögon vattnas och hon ser bara ut att inte riktigt vara sig själv.
Allt detta är vanliga tecken på en förkylning eller en övre luftvägsinfektion, vilket i allmänhet är vad förkylning kallas för djur.
Precis som vid vanlig förkylning kan flera virusstammar orsaka att din katt mår dåligt. Vissa av dem är mer smittsamma än andra.
För det mesta gör en frisk katts immunförsvar ett ganska bra jobb med att ta hand om en förkylning. Men det finns tillfällen då det kan bli värre och motivera en resa till veterinären.
Hur blir katter förkylda?
De flesta övre luftvägsinfektioner hos katter orsakas av ett virus eller en bakterieinfektion. Ibland, precis som vi kan få bihåleinflammationer ovanpå förkylningar, kan katter få en infektion ovanpå sitt virus.
Två särskilda virus är vanliga hos katter.
Calicivirus
Calicivirus uppvisar de typiska symtomen på en infektion i de övre luftvägarna, t.ex. nysningar, trängningar och flytningar från ögonen. Vissa katter med calicivirus kan utveckla sår på tungan eller läpparna och dregla.
Calicivirus gör också att din katt mår allmänt dåligt, är slö, har feber och ingen lust att äta eller dricka.
Rhinotracheit
Rhinotracheit är en infektion som orsakas av kattherpesvirus typ 1. Viruset är mycket specifikt för katter och orsakar de vanliga tecknen på en urinvägsinfektion samt svullnad av vävnaderna runt ögonen.
Hur sprids förkylningar?
Dessa virus, liksom de flesta, är vanligtvis luftburna, men de kan också spridas via vatten. Ofta kan viruset spridas om en sjuk katt har nära kontakt med andra katter, och det kan också spridas om de delar dricksvatten.
Katter som vistas på ett kattpensionat eller ett djurhem löper risk att drabbas av förkylning. Men katter som bor hemma inomhus kan också löpa risk om de utsätts för virus från andra katter.
Du kan också sprida det om du har kelat med en sjuk katt och sedan rör vid din egen katt innan du tvättar händerna ordentligt.
Finns det andra sätt som en katt kan bli förkyld på?
Förutom att virus sprids mellan katter kan sjukdom också orsakas av andra saker.
Dålig ventilation i hemmet
Att ha dålig luftkvalitet kan bidra till eller orsaka andningsproblem hos både katter och oss – särskilt fukt, vilket kan leda till att mögel växer. Även i kallare väder kan dålig ventilation orsaka överdriven fukt på grund av aktiviteter i hemmet, till exempel matlagning eller bad.
Dåligt immunförsvar
Katter med ett dåligt immunförsvar löper också en ökad risk för luftvägsinfektioner. Astma, allergier, njursjukdomar eller till och med att vara mycket stressad kan bidra till en förkylning.
Kan katten och jag smitta varandra?
Det finns ingen chans att du överför en förkylning till din katt, eftersom de flesta virus som drabbar katter är mycket specifika för arten och vanligtvis inte kan överleva i en annan värd.
Vilka symtom bör jag leta efter?
Generellt sett kan du förvänta dig att din katt har samma symptom som vi har.
- Täppt i nosen
- Nysningar
- Rinnande ögon
- Rinnande näsa
- Trötthet
- Inget intresse för mat
- Hosta
- Feber
- Förstorade lymfkörtlar
- Sår i och runt munnen
Hur behandlar jag kattens symtom?
Om du misstänker att din katt har kattsnuva finns det några saker du kan göra för att hålla den på gott humör. Men du vill hålla ett vaksamt öga på henne och ta henne till en veterinär om hon verkar sämre.
Rengör hennes ansikte
Även om hon kanske hatar dig för det, ta en fuktig, våt tvättlapp och ta bort eventuellt slem eller skorpor runt näsan eller ögonen. Chansen är stor att hon kommer att må bättre efteråt.
Låt henne vila
Ge henne en varm och lugn plats att vila på. Precis som vi inte vill bli störda när vi inte mår bra.
Locka henne att äta
Hon kanske inte är intresserad av mat, men du kan försöka locka henne genom att värma upp den bara lite för att öka doften. Om katten är täppt kan det dämpa dess luktsinne. Du kan erbjuda vatten i en medicindropp om hon inte vill dricka.
Håll luftfuktaren igång
En luftfuktare är bra för att hålla fukt i luften och lugna hennes irriterade hals och luftvägar.
Se till att inte använda Vicks eller något som innehåller kamfer i luftfuktaren. Det kan vara giftigt för katter och hundar och bör undvikas till varje pris.
Ge aldrig medicin till din katt
Du bör aldrig ge din katt någon medicin utan att prata med din veterinär. Djur metaboliserar inte medicin på samma sätt som människor gör, och flera läkemedel som är helt säkra för människor kan vara giftiga för katter.
Du bör aldrig, under några omständigheter, ge din katt paracetamol. Det är giftigt och kan vara dödligt.
Om du anser att din katt är tillräckligt sjuk för att motivera medicinering måste den föras till en veterinär.
Kan jag förhindra att min katt blir förkyld?
Tack och lov finns det saker du kan göra för att hålla din katts immunförsvar starkt i hopp om att förebygga en förkylning.
Håll katten inomhus
Huruvida en katt ska vara strikt inomhus eller inte verkar vara ett hett ämne. Men eftersom den här artikeln specifikt handlar om att katter blir sjuka är rådet att se till att hon håller sig inomhus med hon är sjuk.
När din katt är utomhus löper den risken att stöta på andra katter eller djur som kan smittas. Om du insisterar på att hon ska kunna gå utomhus går det bra att hålla henne i koppel och låta henne gå runt.
Håll vacciner uppdaterade
Som ansvarsfulla djurägare måste vi hålla vår katts vaccinationer uppdaterade.
Det basvaccinprogram som rekommenderas i Sverige innefattar vaccination mot calicivirus och herpesvirus.
Även om det finns en chans att hon fortfarande kan bli förkyld, kommer vaccinet vanligtvis att minska hennes symptom.
Ge katten en välbalanserad kost
Att ge din katt en kost med rätt näringsämnen är också en viktig förstärkning av hennes immunförsvar. Leta efter något som är fullmatat med protein och probiotika.
Håll hemmet rent
Du vill sannolikt inte leva i smuts, och det vill inte din katt heller. Håll ditt hem rent och se till att du har bra ventilation.
Håll de områden som din katt vistas i rena och tvätta hennes sängkläder regelbundet. Se även dagligen till att hålla hennes kattlåda ren.
När ska du ta med katten till veterinären?
Om din katts symtom verkar förvärras eller inte blir bättre efter en dag eller två är det förmodligen dags för en resa till veterinären.
Kattungar, dräktiga katter och äldre katter löper större risk att få komplikationer till följd av en förkylning, och det är viktigt att de blir undersökta.
Följande symtom bör följas upp med ett veterinärbesök.
- Alla tecken på hosta
- En överdriven mängd slem som kommer från ögonen eller näsan.
- Sår i och runt munnen som inte verkar bli bättre.
- Känner sig extremt slö eller ledsen.
Om din katt har svårt att andas överhuvudtaget behöver den komma till en veterinär så fort som möjligt. Detta är en nödsituation!
Vad händer vid ett veterinärbesök?
Din veterinär kommer att göra en grundlig undersökning av din katt och utföra eventuella nödvändiga tester eller behandlingar. De kan skicka hem dig med medicin för att hjälpa din katt att komma på fötter igen.
Slutsats
Katter kan bli förkylda av varandra, så det är viktigt att vara medveten om symptomen. I vissa fall kan de behöva besöka en veterinär för att se till att de mår bra igen.