Varför gillar katter mjölk så mycket?

Flicka tittar på kattunge som dricker mjölk ur en skål

Katter gillar mjölk så mycket eftersom katter kan känna lukten av fettet och proteinerna i mjölk, vilket får dem att tro att det är en livskraftig födokälla och lockar dem till den. 

Katter kan vara kräsna varelser och kan rynka på näsan åt alla möjliga olika mat- och godisalternativ, men ett livsmedel som nästan alla katter verkar älska är mjölk!

Ryktet om att mjölk är bra för katter är faktiskt falskt. Katter kan inte smälta mjölk ordentligt, så oavsett hur mycket de tycker om det kan det orsaka magsmärtor eller till och med diarré om de äter för mycket. Så om mjölk inte är bra för katter, varför tycker katter då så mycket om mjölk? 

Läs vidare för att ta reda på vetenskapen bakom varför katter gillar mjölk så mycket, om det är skadligt för din katt och varför de inte bör dricka det!

Är mjölk skadligt för katter?

Ja och nej. Mjölk orsakar inga allvarliga, direkta skador på katter som får i sig den, men katter är laktosintoleranta och får problem med matsmältningen om de äter mjölk.

När däggdjur, människor och katter inkluderade, föds har de ett specifikt enzym i sitt matsmältningssystem som gör att de kan smälta den bröstmjölk de får från sin mamma. Detta enzym är känt som laktasenzym. 

När de avvänjs producerar kroppen inte längre dessa enzymer. 

Utan dessa speciella enzymer som smälter mjölk kan mejeriprodukter orsaka mag- och tarmbesvär när de intas. Den del av mjölken som katter har svårt att smälta kallas laktos. 

När en vuxen katt dricker mjölk är den mest sannolika biverkningen en orolig mage. Symtom på orolig mage från intag av mjölk är följande:

  • Diarré
  • Kräkningar
  • Känslighet i magen

Katter som har fått i sig en ganska stor mängd mjölk kan ha problem med att hålla inne sin avföring tills de kommer till kattlådan, vilket kan orsaka en obehaglig olycka på golvet i ditt hem. 

Är katter allergiska mot mjölk?

Nej, katter är inte allergiska mot mjölk, de är intoleranta mot mjölk och dess laktos, vilket kallas laktosintolerans. 

En allergi och intolerans kan tyckas likna varandra, men det är faktiskt två olika processer som din katts kropp kan genomgå. 

Vid en allergi får kattens kropp en allergisk reaktion, vilket är ett immunsvar, mot allergenet. Detta kan vara allt från kliande hud till andningssvårigheter. Allergier skiljer sig från intoleranser eftersom den allergiska reaktionen kan kvarstå även när allergenet avlägsnas.

Intolerans å andra sidan upphör när det som orsakar intoleransen, i det här fallet mjölk, har passerat genom kattens system. När det inte längre finns någon laktos från mjölken närvarande kommer eventuella negativa känslor från intoleransen snabbt att avta.  

Hur smakar mjölk för katter?

Mjölk smakar likadant för katter som för människor, men katter kan känna lukten av fettet i mjölken, vilket är det som lockar dem till den.

De flesta katter blir inte galna i mjölk på grund av smaken. Istället är det faktiskt lukten som lockar dem! Katter söker sig naturligt till livsmedel med hög halt av fett och protein, och mjölk passar in på det.

Katter har ett otroligt luktsinne, vilket hjälper dem att upptäcka vilken mat som är bäst för dem. I det vilda skulle katter inte naturligt stöta på komjölk, så även om de kan känna lukten av alla goda saker i mjölken, som fetter och proteiner, kan katterna inte förstå att mjölken kan göra dem sjuka. 

Med det sagt kan vissa katter, särskilt inomhuskatter som bara får färdigförpackad kattmat, utveckla en smak för mjölk. Dessa katter är inte bara sugna på de feta delarna av mjölken, utan även på smaken. Inomhuskatter kan lätt bli fixerade vid vissa livsmedel och vägra äta något annat, så var försiktig med att ge din katt någon form av godis, inklusive mjölk, i överflöd. 

Om en katt blir alltför besatt av mjölk är det en bra idé att sluta ge den till den, så att den återgår till att njuta av sin vanliga kost så snart som möjligt.

Är det okej att ge katter mjölk då och då?

Katter, precis som människor, är unika och det som är okej för en katt kan vara besvärligt för en annan.

Det är okej att ge katter en liten mängd mjölk då och då som godis, men fråga din veterinär innan du gör det och sluta med mjölkgodiset om din katt reagerar negativt på det.

Mjölk har i modern tid fått mycket av fettet borttaget från sig och mjölk har nästan inget näringsvärde för katter, vilket innebär att en katt som matas med enbart mjölk skulle bli mycket sjuk. Katter behöver en balanserad kost som endast kattspecifikt foder kan ge. 

En bra mängd mjölk att ge din katt är en sked, men även denna lilla mängd kan ge vissa katter magsmärtor, så håll noga koll på dem efteråt de första gångerna. 

För katter som helt enkelt inte kan få nog av mjölk finns det faktiskt mjölk som är speciellt framtagen för att katter ska kunna njuta av den! Denna mjölk bör inte ersätta en bra och balanserad diet, men den kan ges som godis i större mängder eftersom katter kan smälta den utan problem. 

Vad ska man göra om katten dricker mjölk? 

Om din katt dricker för mycket mjölk kan den bli uttorkad på grund av diarré när mjölken inte kan smältas. Om symtomen kvarstår ska du ta din katt till veterinären så snart som möjligt.

Om du spiller några droppar mjölk på golvet när du bakar och din katt dricker upp dem är det högst osannolikt att din katt får några problem av det. Även om det fortfarande är en bra idé att hålla ett vakande öga på din katt om den äter något som den aldrig har ätit förut, kan de flesta katter tolerera en liten mängd mjölk.

Om någon ger din katt en stor mängd mjölk av misstag kan detta orsaka större problem. Eftersom katter är laktosintoleranta kan mjölkintag orsaka upprörda magbesvär, vilket leder till diarré eller kräkningar. 

Katter kan mycket lätt bli uttorkade av båda dessa symtom, så om din katt plötsligt har överdriven diarré eller kräkningar ska du kontakta din veterinär omedelbart. 

Hur stor andel av katterna är laktosintoleranta? 

100 % av katterna är laktosintoleranta efter 4 veckors ålder. 

Som kattungar kan katter smälta mjölk från sin mamma, inte komjölk. Efter fyra veckor slutar dock kattungens kropp långsamt att producera de enzymer som behövs för att bryta ner modersmjölken, vilket signalerar till kattungen att den måste övergå till fast föda. 

Det är vid denna tidpunkt som katten blir laktosintolerant och kommer att förbli det hela livet. Alla vuxna katter är laktosintoleranta, och även om vissa inte störs av små mängder mjölk som godis kan ingen av dem smälta det ordentligt. 

Sammanfattningsvis

Det är ett obestridligt faktum att katter älskar mjölk, så mycket att ryktet att mjölk är bra för katter lever kvar, även efter att vetenskapen har sagt oss att det inte är bra för dem!

Katter gillar mjölk på grund av dess höga fett- och proteininnehåll. Trots att katter behöver en ganska stor mängd fett i sin kost är alla katter laktosintoleranta och kan inte smälta mjölk. 

Ge mjölk som en sällsynt godbit för din katt och håll ett vakande öga på eventuella magbesvär från mjölkintaget, så kommer din katt att tacka dig!

Similar Posts